Teraz jest So 15 gru, 2018 22:31

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn 06 kwi, 2015 10:12 
Offline

Dołączył(a): Pn 28 gru, 2009 14:11
Posty: 9
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Jimny 1.5 Diesel Vitara 1.6L VVT 2015
Od niedawna w mojej rodzinie pojawiła się nowa Vitara 1.6L VVT ALLGRIP (4WD). O samym samochodzie jeszcze zbyt wiele nie mogę powiedzieć natomiast już co nieco zapoznałem się z wbudowanym zestawem audio, który w mojej wersji nie ma zainstalowanej nawigacji (facet w salonie powiedział bym się nie wygłupiał i i nie brał u nich bo różnica pomiędzy wersją z nawigacją to tylko oprogramowanie, które można wgrać za pomocą karty SD). Faktycznie moduł GPS jest bo na jego podstawie pobierany jest czas, niestety oprogramowania w internecie nie znalazłem. Ktoś wie może jak, lub gdzie taki problem można rozwiązać? Głupio mieć duży ekran dotykowy w samochodzie, na którym jedynie kamera cofania się wyświetla i radio a podejrzewam, że teraz w serwisie to będą sobie życzyć jak za zboże.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 06 kwi, 2015 15:33 
Offline

Dołączył(a): So 14 lut, 2015 03:42
Posty: 29
A czy wiadomo już jakiej produkcji jest ten ekran? Jakie ma oprogramowanie? Ciekawe czy posiada wyprowadzoną antene na GPS...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 06 kwi, 2015 18:53 
Offline

Dołączył(a): Pn 28 gru, 2009 14:11
Posty: 9
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Jimny 1.5 Diesel Vitara 1.6L VVT 2015
Instrukcja sugeruje boscha ale nigdzie to wprost nie jest napisane - podobno mapy garmina natomiast system chyba Microsoftu jest


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 06 kwi, 2015 20:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4339
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
Jeśli system jest od MS, to w sumie do wyboru powinna być dość duża ilość programów do nawigacji.


Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 06 kwi, 2015 22:04 
Offline

Dołączył(a): So 14 lut, 2015 03:42
Posty: 29
Wiekszy problem stanowi antena GPS. Bo sama goodzine radio moze pobierac z RDSu ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 07 kwi, 2015 11:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4339
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
Jeśli moduł GPS jest, a sugeruje to informacja od pracownika salonu, to antena jest wyprowadzona.


Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 23 kwi, 2015 09:23 
Offline

Dołączył(a): So 14 lut, 2015 03:42
Posty: 29
Faktycznie wygląda na to, że nawigacja jest lecz potrzebuje karty pamięci z mapami i samym oprogramowaniem. Ciekawe tylko czy będzie można taką dostać i ewentualnie w jakiej cenie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 23 kwi, 2015 11:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4339
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
Czoboki napisał(a):
Jeśli system jest od MS, to w sumie do wyboru powinna być dość duża ilość programów do nawigacji.

:) Jak już pisałem.
Poza tym, trzeba by się dorwać do szczegółowych informacji technicznych montowanego zestawu, wówczas będzie można powiedzieć więcej :)


Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 23 kwi, 2015 16:00 
Offline

Dołączył(a): Pn 28 gru, 2009 14:11
Posty: 9
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Jimny 1.5 Diesel Vitara 1.6L VVT 2015
karta z nawigacją w salonie kosztuje 1000zł...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 23 kwi, 2015 19:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4339
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
Konkret :) No to zdecydowanie warto poszukać zamiennika. Ciekawe co za te 1000 jest, pewnie program i aktualizacja na jakis czas (oby przynajmniej na 12 miesięcy, choć wątpię). Na przykład Automapa na Polskę kosztuje 230 pln brutto za rok na dzień dobry, a odnowienie jest nieco tańsze o ile pamiętam. Można ściągnąć demo Automapy z ich strony i sprawdzić czy ruszy. http://www.automapa.pl/pl/wsparcie/wers ... stracyjne/


Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 24 kwi, 2015 00:24 
Offline

Dołączył(a): So 14 lut, 2015 03:42
Posty: 29
Kwestia jest taka, w jaki sposób działa ten system (microsoft czy linux, android) oraz jaką nazwę i ścieżkę dostępu posiada oryginalny plik. Jakby był ktoś miły i skopiował zawartość swojej karty (z wersji XLED) to już coś by nam rozjaśniło. Dodam tylko, że korzyści osiągną też użytkownicy tej karty bo być może będzie się dało uruchomić lepszą nawigację.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 24 kwi, 2015 08:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4339
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
Nie znam tej stacji, ale chyba w ustawieniach jest opcja wskazania pliku do uruchomienia nawigacji? Tak jest w innych urządzeniach do nawigacji. JA mam GoClevera i po prostu wskazuję w ustawieniach ścieżkę do pliku programu nawigacyjnego.


Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 24 kwi, 2015 20:34 
Offline

Dołączył(a): So 14 lut, 2015 03:42
Posty: 29
Nie wiem mnie przy probie przelaczenia na navi prosi o karte sd


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 24 kwi, 2015 23:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4339
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
A masz jakąkolwiek? Wgraj Automapę na kartę i włóż kartę do urządzenia. Wtedy zobaczysz czy coś można dalej zrobić


Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 25 kwi, 2015 00:37 
Offline

Dołączył(a): So 14 lut, 2015 03:42
Posty: 29
Jutro na spokojnie podejme probe :)
Ale mimo wszystko dobrze by bylo wiedziec chociaz jaka nazwe ma plik startowy zeby takowy umiescic na karcie.
W mojej nawigacji musze zmienic plik startowy na "navigator" i wtedy dziala a tutaj nie bardzo wiem na jaki zmienic.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 05 maja, 2015 11:18 
Offline

Dołączył(a): Pn 04 maja, 2015 13:52
Posty: 4
Lokalizacja: Sanok
Model:: Vitara 1.6 AllGrip Premium
Witam, też jestem ciekaw jak to jest z tą nawigacją. Właśnie kupiłem Vitare Premium Allgrip i powiedziano mi że nawigacja to tylko kwestia karty z mapą/nawigacją. Nie udało mi się wyciągnąć więcej informacji na temat nawigacji (wyczułem brak wiedzy w tym temacie), ale czy to oznacza że moduł GPS i antena już są i faktycznie to tylko kwestia włożenia odpowiednio spreparowanej karty pamięci?


Góra
If Thou gaze long into an abyss, the abyss will also gaze into thee

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 05 maja, 2015 20:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 897
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
To nie będzie takie proste.
Na "firmowej" karcie są jakieś specjalne kody, które muszą się zgadzać żeby urządzenie rozpoznało i uruchomiło nawigację. Włożenie czegoś innego nic nie da. Pozostaje piractwo, czego oczywiscie nie polecamy lub poczekanie na jakieś promocyjne ceny na kartę Suzuki w II połowie roku.


Góra
(gościnnie z innego forum Suzuki)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 05 maja, 2015 20:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4339
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
Aveya napisał(a):
Na "firmowej" karcie są jakieś specjalne kody, które muszą się zgadzać żeby urządzenie rozpoznało i uruchomiło nawigację. Włożenie czegoś innego nic nie da.

To pewne czy przypuszczenie?
Czy w Polsce wolno sprzedawać produkty "zblokowane"? Kiedyś było to poruszane w odniesieniu do telefonów, czy nie odnosi się to również do innych produktów?


Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 05 maja, 2015 22:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 897
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
Tak słyszałem, ale to może być tylko zdanie pracownika salonu.


Góra
(gościnnie z innego forum Suzuki)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 24 cze, 2015 11:53 
Offline

Dołączył(a): Pn 04 maja, 2015 13:52
Posty: 4
Lokalizacja: Sanok
Model:: Vitara 1.6 AllGrip Premium
Patrząc na cenę za samą kartę/mapę w ASO (porównywalna z najwyższym urządzeniem i mapą Garmin'a - nüvi 2797LMT) a samą mapą na stronie Garmin (Europa - 90EUR z dożywotnią aktualizacją)- sądzę że musi być jakieś zabezpieczenie "parujące" kartę z autem/systemem audio, tym bardziej że aktualizacji navi (odpłatnej) może dokonać tylko serwis! :galy: W przeciwnym przypadku zaraz po wyjściu kart pojawiły by się kopie w necie. Sam bym jednak chciał przyglądnąć się zawartości takiej karty..... :D

https://suzuki.garmin.com/suzuki/?lang=en_US" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;


Góra
If Thou gaze long into an abyss, the abyss will also gaze into thee

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 03 lis, 2015 14:03 
Offline

Dołączył(a): Wt 03 lis, 2015 13:43
Posty: 3
Model:: Vitara
Mam fabryczną nawigację od 5 dni (do xleda jest w standardzie). Tak na szybko w codziennej eksploatacji plusy dodatnie to szybkie łapanie fixa, łatwość obsługi i integracja z samochodem – lepiej to wygląda niż doczepione klamotki. Reszta to już tylko minusy:
— cena
— nieaktualne mapy (tak, już w momencie zakupu nieaktualne)
— cena
— brak możliwości aktualizacji
— cena
— dziwaczny algorytm wyznaczania trasy
— cena
Fajne jest to, że po ustawieniu prowadzenia można wrócić do ekranu startowego i mapa zniknie ale w ćwiartce nawigacyjnej pokazują się komunikaty i strzałki manewrów (tak jak w radiowej widać nazwę stacji czy tagi odtwarzanych utworów). Może być jako darmowa rezerwa na wszelki wypadek, gdybym miał za nią zapłacić więcej niż 30-50PLN żądałbym darmowych aktualizacji conajmniej na czas gwarancji samochodu, inaczej oferta do wyśmiania.
Ja wiem że automapa (przy wszystkich jej wadach) przyzwyczaiła mnie do innego standardu, konkurencyjne systemy są troszki do tyłu z aktualnością i daaaleeko jeśli chodzi o możliwości ingerencji w algorytmy. Od wbudowanej nie wymagam tak wiele, wystarczy żeby mi nie kazała skręcać w lewo przez wysepkę na dwupasmówce albo zawracać przez ogrodzenie prywatnego parkingu.

ps. Nawigacja jest Boscha, działa pod Linuxem, karta nie jest widoczna w Windowsie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 05 lis, 2015 11:19 
Offline

Dołączył(a): Cz 05 lis, 2015 11:09
Posty: 2
Model:: vitara
(ps. Nawigacja jest Boscha, działa pod Linuxem, karta nie jest widoczna w Windowsie.)
Ustaw w Windowsie "Pokaż ukryte pliki i foldery"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 05 lis, 2015 11:52 
Offline

Dołączył(a): Wt 03 lis, 2015 13:43
Posty: 3
Model:: Vitara
System w ogóle nie widzi karty, nie pokazuje jej rozmiaru, wolnego i zajętego miejsca itp. – jakby była nieformatowana ale formatowania też nie proponuje. Zasadniczo po włożeniu eksplorator coś próbuje robić bo się wiesza i przycina a pasek postępu u góry pełznie powoli co chwilę się cofając. Przynajmniej Vista tak ma, może na xp byłoby inaczej (lepiej?). Trzebaby sprawdzić pod linuxem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 05 lis, 2015 12:07 
Offline

Dołączył(a): Cz 05 lis, 2015 11:09
Posty: 2
Model:: vitara
To może rzeczywiście należało by spróbować na innych komputerach z innymi systemami :/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 05 lis, 2015 19:06 
Offline

Dołączył(a): Wt 03 lis, 2015 10:19
Posty: 4
Jeśli nawigacja działa pod Linuxem to z pewnością system plików na tej karcie to EXT4 a nie Windowswy FAT.
Trzeba to zamontować pod dowolnym Linuxem jako dysk i zobaczyć jego zawartość. Po zawartości wyjdzie, który producent nawigacji za tym stoi czy przygotował to Garmin czy TomTom lub inny stawiam na Garmina.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 05 lis, 2015 21:54 
Offline

Dołączył(a): Wt 03 lis, 2015 10:19
Posty: 4
W Styczniu odbieram swoją Vitarę premium, mam jeszcze czas by sie głęboko zastanowić nad dokupieniem za 1200 zl karty z nieaktualną mapą bez polskiego języka, która w ASO być może za rok będzie miała aktualizacje za następne 500 zl, lub jej nigdy nie uzyska.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 05 lis, 2015 22:24 
Offline

Dołączył(a): Wt 03 lis, 2015 13:43
Posty: 3
Model:: Vitara
gronax napisał(a):
Jeśli nawigacja działa pod Linuxem to z pewnością system plików na tej karcie to EXT4 a nie Windowswy FAT.

Nie znam się na tym – o ile w windowsie się orientuję przez zasiedzenie to o linuxie wiem tylko że istnieje, mimo codziennego używania widzę go tylko czasem podczas startu urządzenia zanim uruchomi się nakładka. Tak sądziłem że system plików jest wzajemnie nierozpoznawalny, niczego tu nie wyrzeźbię. Póki co będę sobie testował ale staruszek mio ze schowka się nie wyprowadzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 05 lis, 2015 22:44 
Offline

Dołączył(a): Wt 03 lis, 2015 10:19
Posty: 4
Pewnie jak nie Miałeś do czynienia z Linuxem to lepiej się za to nie brać. Były kiedyś jakieś programy pod Windowsa które umożliwiły oglądanie partycji z systemem plików ext4 o ile pamiętam na starym dobrym XP.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 05 lis, 2015 22:52 
Offline

Dołączył(a): Wt 03 lis, 2015 10:19
Posty: 4
takim programem do przeglądania partycji i systemu plików z linuxa pod Windows jest ext2read to darmowy program do ściągnięcia z witryny Sourge Forge. To jak Byś dalej byl ciekawy [WHITE SMILING FACE]

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 17 lut, 2016 18:31 
Offline

Dołączył(a): Wt 16 lut, 2016 21:06
Posty: 3
Model:: Vitara, SX4
Witam
W marcu mam odebrać nową Vitarę S która ma mieć wbudowaną fabryczną nawigację. Z informacji uzyskanych w salonie wynika, że obsługa zestawu multimedialnego wraz z nawigacją nie posiada polskiego języka. Nie ma nawet polskiego lektora, może ktoś ma jakieś informacje na ten temat?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 23 lut, 2016 18:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:45
Posty: 1271
Lokalizacja: KRAKÓW-okolice
Model:: GV 2,0 benz 2008r
Tak się zastanawiam, po co mi fabryczna navi gdy system ponoć posiada funkcję mirror scrn, wówczas navi na fonie lub tablecie sparwanym z wyświetlaczem i powinno dzialac.


Góra
Jest GV 2,0benz z 2008r, a były:P3008, SUZUKI SX4 GS 4x4 w kolorku ZEE i JIMNY 1,3
Forum Klub Suzuki

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 08 mar, 2016 08:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 897
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
ZTCW nie działa w czasie jazdy.


Góra
(gościnnie z innego forum Suzuki)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 18 mar, 2016 13:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 02 cze, 2008 10:45
Posty: 2914
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Model:: GS500F
Aveya napisał(a):
ZTCW nie działa w czasie jazdy.


Ciekawe czy da się to obejść ;)


Góra
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 20 kwi, 2016 18:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:45
Posty: 1271
Lokalizacja: KRAKÓW-okolice
Model:: GV 2,0 benz 2008r
nawigacja SYGIC powinna działać, przynajmniej w teorii. Dostępna na androida w sklepie/


Góra
Jest GV 2,0benz z 2008r, a były:P3008, SUZUKI SX4 GS 4x4 w kolorku ZEE i JIMNY 1,3
Forum Klub Suzuki

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 25 wrz, 2016 18:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 897
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
Polecam nawigację na karcie SD sprzedawaną na e-bayu (wysyłka ze Szczecina).
Cena o wiele niższa od tej w salonach, a wygląda na to, że to ten sam produkt :)


Góra
(gościnnie z innego forum Suzuki)

 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .