Teraz jest Wt 20 sie, 2019 08:50

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 15:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 24 maja, 2010 13:38
Posty: 227
Lokalizacja: Katowice !
Model:: Baleno GS "00 1.3 16V
Witam wszytskich !

Zaznaczam ,że jestem początkujący w tematach elektryki i car audio i mam do was kilka pytań....

Mój samochodzik to Baleno 3D 2000r

Posiadam radio Kenwood KDC-4047UG i 4 seryjne głośniki (przód,tył).
Zakupiłem głośniki JBL GT5-963 z myślą poprawienia sceny muzycznej w autku i zamontowaniu ich na tylną półkę... i wystąpił problem

W kostce ISO jest 8 pinów czyli wszytkie są zajęte... i teraz pytanie...

Czy jest możliwość założenia kostki na 12 pinów ?

Z tego co sie dowiedziałem podłączenie JBL-ek do tych "seryjnych tylnych" pogarsza jakość dźwięku "całego tyłu"

Chciałbym się zabrać za wszysko sam bo nie wydaje sie to trudne a za montaż chcą 100zł -160zł...

i co mam teraz począć ? :D

Za wszytskie pomysły z góry dziękuje :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 15:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:37
Posty: 5296
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Model:: Citroen C5 :P
Cześć
po pierwsze to zapraszamy do przywitania się we właściwym wątku ;)

Co do Twojego problemu, to ja tez nie jestem znawcą :P ale już z doświadczenia wiem co napiszą Tobie, "nasi" fachowcy od CA :d
Po pierwsze to powstaje pytanie po co Ci 2 kolejne głośniki i do tego w półce?
W przypadku CA im więcej wcale nie znaczy tym lepiej :)
No i tak na logike rzecz biorąc: Z przodu masz cztery głośniki "normalne", a w półkę chcesz dać 3drożne. Nie wiem czy to Ci poprawi w jakikolwiek sposób scenę ;) Myślę, że nie..
No i nie szkoda Ci półki dziurawić/szpecić i do tego ograniczać bagaja?

Polecam Ci poczytać temat "Głośniki" w tym dziale, tam masz wszystko jak na dłoni napisane ;)

Jeśli natomiast będziesz się upierał przy tych głośnikach to moim zdaniem nie można ich w "normalny sposób" podłączyć, gdyż zapewne twoje radio ma tylko wyjście na 4 kanały ;)
Chyba, że Twoje radio ma wyjście RCA? Bo się nie orientuję. Wtedy możesz je podłączyć przez wzmacniacz ;) Ale to rozwiązanie jest raczej bez sensu..

Pewnie w niedługim czasie wypowie się ktoś bardziej wtajemniczony ;)
Na co także czekam :)


Ostatnio edytowano Śr 22 wrz, 2010 16:03 przez WES82, łącznie edytowano 4 razy

Góra
Nieznajomy nie był stary, ale włosy miał prawie zupełnie białe. Pod płaszczem nosił wytarty skórzany kubrak, sznurowany pod szyją i na ramionach. Kiedy ściągnął swój płaszcz, wszyscy zauważyli, że na pasie za plecami miał miecz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 18:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 24 maja, 2010 13:38
Posty: 227
Lokalizacja: Katowice !
Model:: Baleno GS "00 1.3 16V
Powiem tak... Te głośniki miał zamontowane kolega w Colcie i grały bardzo miło :) a sprzedawał w okazyjnej cenie to postanowiłem je przygarnąć :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 18:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 29 lis, 2007 13:51
Posty: 6079
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Zafira, Astra
B18c4 napisał(a):
Czy jest możliwość założenia kostki na 12 pinów ?


Nie ma takiej.

B18c4 napisał(a):
Zakupiłem głośniki JBL GT5-963 z myślą poprawienia sceny muzycznej w autku i zamontowaniu ich na tylną półkę... i wystąpił problem


Jeżeli chcesz poprawić scenę muzyczną to wywal głośniki z tyłu i zapomnij o głośnikach w półce. Zainwestuj w lepszy przód i wzmacniacz.
Dokładając głośniki w półkę nie poprawisz sceny, wręcz przeciwnie.

B18c4 napisał(a):
Z tego co sie dowiedziałem podłączenie JBL-ek do tych "seryjnych tylnych" pogarsza jakość dźwięku "całego tyłu"

Oczywiści9e, to tak jakbyś do malucha zapiął 3 przyczepy.


ps. chyba nie wiesz co znaczy scena ;)


Góra
Sprzedam sporo części do Baleno 3d '96

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 18:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:37
Posty: 5296
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Model:: Citroen C5 :P
Ja bym Tobie proponował wsadzić je na przód zamiast standardowych ;)
Ale problem z tym będzie bo to 6x9 rozmiar, więc musiałbyś rzeźbić.
No i z tego co widzę maja głębokość montażową 72 mm, więc na pewno w drzwi nie wejdą.
Sprzedaj je :P i kup zestaw odseparowany na przód :D
No i poczytaj ten temat o którym wspominałem ;)


Góra
Nieznajomy nie był stary, ale włosy miał prawie zupełnie białe. Pod płaszczem nosił wytarty skórzany kubrak, sznurowany pod szyją i na ramionach. Kiedy ściągnął swój płaszcz, wszyscy zauważyli, że na pasie za plecami miał miecz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 18:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 24 maja, 2010 13:38
Posty: 227
Lokalizacja: Katowice !
Model:: Baleno GS "00 1.3 16V
A gdyby tak wzmocnić półkę (lub zrobić nową) a głośniczki podłączyć do jakiegoś wzmaka ? :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 18:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 29 lis, 2007 13:51
Posty: 6079
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Zafira, Astra
Zdecyduj się czy chcesz poprawić scenę czy zrobić więcej hałasu.


Góra
Sprzedam sporo części do Baleno 3d '96

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 18:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 sty, 2010 14:50
Posty: 3244
Lokalizacja: Międzychód
Model:: Focus 2.0 Były: Baleno 1.3 96r, 1.3 GS 99r
w półce to nie zagra, sprzedaj te głośniki i tak jak mówi Szczupły, zainwestuj w przód


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 18:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:37
Posty: 5296
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Model:: Citroen C5 :P
B18c4 napisał(a):
A gdyby tak wzmocnić półkę (lub zrobić nową) a głośniczki podłączyć do jakiegoś wzmaka ? :P

Wszystko można zrobić ;)
Ale ma to tyle sensu co montowanie kolejnej pary głośników np w komorze silnika :D dosłownie.
Jak chcesz mieś lepiej/efektowniej i być zadowolonym zacznij od zestawu odseparowanego na przód i wygłuszenia drzwi. Potem dla dopełnienia całości ewentualnie wzmacniacz i mały subik :)


Ostatnio edytowano Śr 22 wrz, 2010 18:29 przez WES82, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Nieznajomy nie był stary, ale włosy miał prawie zupełnie białe. Pod płaszczem nosił wytarty skórzany kubrak, sznurowany pod szyją i na ramionach. Kiedy ściągnął swój płaszcz, wszyscy zauważyli, że na pasie za plecami miał miecz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 20:39 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
Cytuj:
A gdyby tak wzmocnić półkę (lub zrobić nową) a głośniczki podłączyć do jakiegoś wzmaka ? :P

Zacznij od czytania forum, jest dość napisane o tym jak zrobić dobre gramie w aucie, zacznij od przyswojenia podstawowych wiadomości z viewtopic.php?t=1195, wtedy zacznij zadawać pytania, dziwię się że chłopakom chce się odpowiadać na na to co piszesz.


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 20:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 24 maja, 2010 13:38
Posty: 227
Lokalizacja: Katowice !
Model:: Baleno GS "00 1.3 16V
wiem wiem :) czytałem ten poradnik i ten temat co pisał WES82 i w tej chwili mam duży dylemat ponieważ wiem , jak w różnych autach grają głośniki na półkach... a tu jakoś do półek wszyscy negatywnie nastawieni :P czytałem sobie opinie na temat tych głośników LINK i nikt nie narzeka... wiec pozostaje mi przemyślenie sprawy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 21:01 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
Albo zabierzesz się z głową do instalacji CA w aucie i będzie OK, albo wsadzisz głośniki w półkę i kaszana będzie, ale to Twój wybór i Twoja kasa.


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 wrz, 2010 21:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:37
Posty: 5296
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Model:: Citroen C5 :P
B18c4 napisał(a):
wiem , jak w różnych autach grają głośniki na półkach..

wiesz dlaczego ludzie wkładają głośniki w półkę?
Bo to najprostrze/najwygodniejsze rozwiązanie. Rzekłbym takie dla leniwych :P

Co prawda kiedyś producenci niektórych aut seryjnie tez wkładali tam głośniki, ale zuważ, że teraz już tak nie jest ;)
Świat poszedł do przodu i uświadomiono sobie, że to nienajlepszy pomysł :)


Ostatnio edytowano Śr 22 wrz, 2010 21:05 przez WES82, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Nieznajomy nie był stary, ale włosy miał prawie zupełnie białe. Pod płaszczem nosił wytarty skórzany kubrak, sznurowany pod szyją i na ramionach. Kiedy ściągnął swój płaszcz, wszyscy zauważyli, że na pasie za plecami miał miecz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 23 wrz, 2010 00:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 19:56
Posty: 6762
Lokalizacja: Ślunsk/EU
Model:: SS/SSS/E46 Cd
B18c4 napisał(a):
jak w różnych autach grają głośniki na półkach... a tu jakoś do półek wszyscy negatywnie nastawieni :P


szkoda dziur w półce ... taniej wyjdzie sprzedać te głośniki, niż potem jak zmądrzejesz kupować nową półkę za 150 zł ... bo chyba tyle takowa kosztuje do leno po lifcie ...

B18c4 napisał(a):
czytałem sobie opinie na temat tych głośników LINK i nikt nie narzeka... wiec pozostaje mi przemyślenie sprawy :)


jak Dajmos w końcu zrobił tego tweeta ( bo ostatnio nie wiadomo dlaczego, poszedł z dymem ) to zgłoś się do niego jak będzie mieć wolną chwilę.
Posłuchasz sobie pasywnego 2 way na przodzie ... podłączonego pod radio ...

Jedyne co można dać do tyłu to jest sub w tzw. paczce ( skrzyni ) ... i nic więcej
Ostatecznie jak masz procek i z tyłu otwory na 16,5 cm głośniki, a nie chcesz wozić suba, wtedy na tył montuje się głośniki.


Ostatnio edytowano Cz 23 wrz, 2010 00:41 przez Hellsin, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Co to znaczy zero kompromisów ? - tzn. zero pieniędzy od 1 danego miesiąca do 1 przyszłego :D
Były moderator forum - podziękowałem wraz z 17.03.2011

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 23 wrz, 2010 11:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:37
Posty: 5296
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Model:: Citroen C5 :P
Hellsin napisał(a):
mądrzejesz kupować nową półkę za 150 zł ... bo chyba tyle takowa kosztuje do leno po lifcie ...

ja sprzedam taniej swoją :P za 70 PLN


Ostatnio edytowano Cz 23 wrz, 2010 11:27 przez WES82, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Nieznajomy nie był stary, ale włosy miał prawie zupełnie białe. Pod płaszczem nosił wytarty skórzany kubrak, sznurowany pod szyją i na ramionach. Kiedy ściągnął swój płaszcz, wszyscy zauważyli, że na pasie za plecami miał miecz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 23 wrz, 2010 13:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 29 lis, 2007 13:51
Posty: 6079
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Zafira, Astra
B18c4, moge sie z Toba zamienić na półki, mam jedna z dziurami.


Góra
Sprzedam sporo części do Baleno 3d '96

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 23 wrz, 2010 14:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 24 maja, 2010 13:38
Posty: 227
Lokalizacja: Katowice !
Model:: Baleno GS "00 1.3 16V
Narazie cały ten temat muszę przemyśleć... wszystkie koszta, za i przeciw, sprzedawać czy montować :P Po namysłach napisze wam jaką drogę wybrałem :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 21 paź, 2010 13:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 24 maja, 2010 13:38
Posty: 227
Lokalizacja: Katowice !
Model:: Baleno GS "00 1.3 16V
Witam ponownie !

Jakiś czas temu miałem troche czasu w wpadłem na pomysł porównania seryjnego głośnika z tym JBL-kiem...

Ściągnąłem tylny boczek i ukazał mi się 20 Watowy clarion :D

zamieniłem go na JBL-a i puściłem muzyke na tylnych głośnikach... Wynik ?

Clarion 20W vs. JBL 210W - 1:0

Clarion wyszedł znakomicie w porównaniu z konkurentem... w JBL-ku bas był bardzo słaby i ogólnie grał gorzej ;(

Moim zdaniem jest to wina kabli które są grubości włoska :P

[Głośniki podłączyłem do astry kumpla (ma grubsze przewody) i grały super... choć ma słabsze radio...]

Więc gdybym chciał je montować musiał bym ciągnąć przez całe auto kable do wzmaka wtedy Jbl-ki na półke (koszt ok.300zł) co mija sie z celem....

Tak więc Głośniki JBL GT-5 963 Idą "do żyda" ! Kto chętny niech pisze :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 21 paź, 2010 13:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 19:56
Posty: 6762
Lokalizacja: Ślunsk/EU
Model:: SS/SSS/E46 Cd
B18c4 napisał(a):
Tak więc Głośniki JBL GT-5 963 Idą "do żyda" ! Kto chętny niech pisze :)


giełda jest gdzie indziej :P

P.s: jak chcesz sobie posłuchać muzyki, to zapraszam 11.11 o godz. 13 na parking podziemny Ikei w Kato.


Góra
Co to znaczy zero kompromisów ? - tzn. zero pieniędzy od 1 danego miesiąca do 1 przyszłego :D
Były moderator forum - podziękowałem wraz z 17.03.2011

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 21 paź, 2010 13:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 24 maja, 2010 13:38
Posty: 227
Lokalizacja: Katowice !
Model:: Baleno GS "00 1.3 16V
[quote:[pomidor]]P.s: jak chcesz sobie posłuchać muzyki, to zapraszam 11.11 o godz. 13 na parking podziemny Ikei w Kato.[/quote:[pomidor]]

zobaczymy, zobaczymy :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 21 paź, 2010 18:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 29 lis, 2007 13:51
Posty: 6079
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Zafira, Astra
B18c4 napisał(a):
Clarion 20W vs. JBL 210W - 1:0


To logiczne, załóżmy że radio da Ci te 20W więc idealnie dla tego clariona. A podpinać pod radio 210W głośnik to tak jakby jechać w 5-ciu balonem i ciągnąć autobus na sztywnym holu.


Góra
Sprzedam sporo części do Baleno 3d '96

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 21 paź, 2010 21:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 19:56
Posty: 6762
Lokalizacja: Ślunsk/EU
Model:: SS/SSS/E46 Cd
Szczupły napisał(a):
A podpinać pod radio 210W głośnik to tak jakby jechać w 5-ciu balonem i ciągnąć autobus na sztywnym holu.


one nie mają 210W :) bez przesady :D
70W@4ohm RMS i koniec :)


Góra
Co to znaczy zero kompromisów ? - tzn. zero pieniędzy od 1 danego miesiąca do 1 przyszłego :D
Były moderator forum - podziękowałem wraz z 17.03.2011

 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .