Teraz jest Pt 23 sie, 2019 01:51

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 15:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
Witam mam wzmacniacz MacAudio MPX 2000

Nie mam polskiej instrukcji i nie bardzo wiem do czego słuzą te 4 a w sumie 3 regulatory a w czasie odsłuchu nie zawsze słychac jakiekolwiek różnice dlatego nie wiem co oznaczaja opisy na nich

jesli byłby ktos kumaty fajnie by było

tak wiec wyglada to tak

1.LEVEL zakres min-max czyli to zapewne jest siła basu

2.BASS EQ zakres 0dB-12dB

3.HPF zakres 40Hz-300Hz

4.LFP zakres 40Hz-300Hz

i moze jakas podpowiedz jak to w miare dobrze poustawiać....czy to wszysktko ustawiane jest na odsłuch...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 17:26 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
adrianbyd napisał(a):
1.LEVEL zakres min-max czyli to zapewne jest siła basu

Regulacja czułości, gain, dobierasz czułość zbliżoną do tej jaką daje wyjście RCA Twojego radia, podana w voltach
adrianbyd napisał(a):
2.BASS EQ zakres 0dB-12dB

Podbicie basu
adrianbyd napisał(a):
3.HPF zakres 40Hz-300Hz

Filtr górnoprzepustowy, odcina wszystko poniżej 300Hz
adrianbyd napisał(a):
4.LFP zakres 40Hz-300Hz

Dolnoprzepustowy, puszcza do 300Hz, włączasz najczęściej gdy wzmak pracuje w mostku podpięty do suba.

I pozwolę sobie zacytować przyzwoity opis jak ustawiać level/gain aby bałaganu nie narobić i w niepotrzebne koszty się nie wpuścić

[quote]
Jeśli przy pokrętle gain (lub w niektórych wzmacniaczach level) nie ma podanych wartości tylko Max i Min to sprawa się komplikuje gdyż:
1) Jeśli jest napis Gain i zaznaczone Min i Max to teoretycznie Max oznacza Napięcie maksymalne a Min minimalne.
2) Jeśli jest napis Level i zaznaczone Min i Max to teoretycznie Max oznacza Napięcie minimalne a Min maksymalne.
Ale nie zawsze tak jest gdyż:
Niestety część wzmacniaczy to radosna twórczość Chińczyków nie do końca nauczonych angielskiego i oznaczająca odwrotnie dlatego:
Zawsze Exclamation gdy nie ma podanych wartości w Voltach należy:
1) Głośność na radioodtwarzaczu ustawić na 10% mocy jeśli jest maks. np. 35 to ustawiamy 3 Exclamation ;
2) Wyłączyć radio ;
3) Ustawić potencjometr Gain/Level w połowie Exclamation ;
4) Połączyć kablami sygnałowymi wzmacniacz z radiem i włączyć radio ;
5) Lekko przekręcając potencjometr Gain/Level w prawo lub lewo sprawdzić w którą stronę dźwięk narasta ;
6) Strona po której głośność się zwiększa jest stroną gdzie czułość jest niższa np. 0,2V a nie 3V .
[quote]

Tu każdy punkt jest ważny, szczególnie gdy opis sprzętu jest zrobiony po angielsku przez Chińczyka :)


Ostatnio edytowano N 06 wrz, 2009 17:37 przez sinus, łącznie edytowano 2 razy

Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 19:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
troche to zakrecone ale zrobie jak mówisz...musze przeczytac z 10 razy powinienem zatrybic :) dzienx

skopiuje specyfikacje albo dam ci link do pdf-a...mógłbyś zobaczyć ile radio ma RCA bo jakos nie moge tego poszukać

to będzie 4 link od góry

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q ... 7778fb68eb


Ostatnio edytowano N 06 wrz, 2009 19:46 przez adrianbyd, łącznie edytowano 6 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 19:25 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
adrianbyd napisał(a):
musze przeczytac z 10 razy powinienem zatrybic

Później śmiał sie będziesz z tego, tak naprawdę jest to dość proste.


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 19:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
zobaczysz jeszcze przy okazji na pdf-a od radia na specyjikacje ?

żeby RCA zlokalizować u góry masz link ten do pdfa bedzie 4 od góry

17 strona


Ostatnio edytowano N 06 wrz, 2009 19:30 przez adrianbyd, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 20:03 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
RCA ma 2V - wyjście liniowe, ale na wzmaku jest najczęściej: min-max, 1-10 lub podobnie, albo 0.25V-6V do 9V. I wracamy do punktu wyjścia. Radio daje 2V, na wzmaku jest potencjometr gain/level płynnie regulujący czułość wejścia. Najprościej wysterujesz wzmaka samodzielnie, "na słuch", do pojawienia sie pierwszych zniekształceń od przesterowania. Mija się z celem jechanie na regulację wzmaka do zakładu CA, bo gość także będzie robił to "na słuch" i każe za to zapłacić. Są zakłady posiadające sprzęt pomagający w regulacji, ale i koszty rosną wtedy dość znacznie :)


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 20:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
Nie no zrobie tak jak napisałeś w tych podpunktach wyżej tylko doczytam może w instrukcji wzmaka będzie jaki ma min i max bo od tego musiałbym zaczac chyba a jak nie bedzie to umyje uszy i postroje troche :D


Ostatnio edytowano N 06 wrz, 2009 20:14 przez adrianbyd, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 20:20 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
adrianbyd napisał(a):
instrukcji wzmaka będzie jaki ma min imax

Zakres powinien być podany, jeśli level ustawisz na 1/2 przy niskiej głośności radia szans na zjaranie czegoś nie masz, w sumie to komponenty CA produkują ludzie :) dla ludzi :) Palenie i psucie sprzętu to raczej ekstremalne przypadki.


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 20:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
jedyne co mam w instrukcji o LEVELU to

Input sensitivity LOW LEVEL INPUT 400 mV - 4V

Input impedance LOW LEVEL INPUT 20 kOhm

innych parametrów prócz zasilania w V nie widze.

jeszcze jedno pyt.

na jakim dzwieku robić wysterowanie na radiu na szumie czy na muzie z basem


Ostatnio edytowano N 06 wrz, 2009 20:48 przez adrianbyd, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 20:50 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
adrianbyd napisał(a):
Input sensitivity LOW LEVEL INPUT 400 mV - 4V

Czyli ustawienie pokrętła level na środku skali powinno skutkować wysterowaniem wejścia liniowego wzmaka ok 2V, czyli wartością jak najbardziej pożądaną, bo JVC ma na wyjściu właśnie 2V, resztę dopieszczasz "na słuch". Jak już to zrobisz przyjdzie kolej na zgrywanie przodu z tyłem, ale to zupełnie inna historia :D Powodzenia :)

Użyj różnych płyt swoich ulubionych wykonawców, zarówno cd jak i mp3.


Ostatnio edytowano N 06 wrz, 2009 20:55 przez sinus, łącznie edytowano 1 raz

Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 21:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
dzieki sinus jestes wielki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 21:06 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
Trochę mi brakuje, ale dzięki :)


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 wrz, 2009 23:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 19:56
Posty: 6762
Lokalizacja: Ślunsk/EU
Model:: SS/SSS/E46 Cd
sinus napisał(a):
Mija się z celem jechanie na regulację wzmaka do zakładu CA, bo gość także będzie robił to "na słuch" i każe za to zapłacić.


teoretycznie jeszcze może pomierzyć :)

Ja tylko od siebie dodam - jeśli będzie to sub, to LP i włącznik w pozycji mono.
Jeśli przód ze zwrotką, to full-a można spokojnie ustawić.


Góra
Co to znaczy zero kompromisów ? - tzn. zero pieniędzy od 1 danego miesiąca do 1 przyszłego :D
Były moderator forum - podziękowałem wraz z 17.03.2011

 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .