Teraz jest Cz 13 gru, 2018 07:44

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 17:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
mam takie pytanie wstępne

Jesli podam parametry wzmacniacza,skrzyni basowej i akumulatora odpowie mi ktoś czy moge z tym jezdzic czy nie
bo gdzie nie pojade to słysze ''panie''nie pociągnie ...pojade do drugiego ""panie spokojnie da rade.
Wiec postanowiłem tu napisać
Nie znam mocy alternatora ale pewnie ktos bedzie wiedzał jakie są w balonach z roku 98 montowane.


Ostatnio edytowano Cz 27 sie, 2009 17:21 przez adrianbyd, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 17:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 29 lis, 2007 13:51
Posty: 6078
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Zafira, Astra
Możesz zamontować jakikolwiek :] Jak może nie pociągnąć :-)

Byś musiał chyba mieć JackHammera zasilonego 1:1 żeby trzeba było dodatkowy alternator montować :D


Góra
Sprzedam sporo części do Baleno 3d '96

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 17:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
jest nowy aku 55 ladowanie chyba 14 z czyms tam i gości mi mówi że nie ma mowy żebym na tym miał odpalony wzmacniacz a że jestem zielony wiec pokiwałem głowa i myśle sobie szkoda


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 20:06 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
adrianbyd napisał(a):
Jesli podam parametry wzmacniacza

Wzmaki są robione do aut, z reguły osobowych, a w nich instalacje el. znów się tak bardzo nie różnią. gdyby planowany przez Ciebie wzmak okazał się wyjątkowo mocny, to zawsze możesz dołożyć kondensator, a to wszystko i tak przy dużym natężeniu dźwięku. Nie masz się co takim gadaniem przejmować , gościa więcej nie słuchaj i sprzętu żadnego u niego nie kupuj(jeśli to sprzedawca), bo wiarygodny nie jest. w tym dziale masz wszystko co potrzeba by poprawne zbudować dobrą instalację, a jak czegoś nie ma - to pytaj :)


Ostatnio edytowano Cz 27 sie, 2009 20:07 przez sinus, łącznie edytowano 1 raz

Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 20:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
Sprzęt juz mami i to mi gra a dokładnie cos takiego

wzmachol http://www.audiosklep.pl/mac-audio-mpx-2000-p-673.html

skrzynia http://www.audiosklep.pl/mac-audio-mp-130-bp-p-662.html

nie jest to może jakiś wypas bo czasem słysze jak bas sie spóznia ale jak na mój pierwszy

sprzet samochodowy i tak sie ciesze

wzmacniacz ma bezpiecznik 40

i to ponoc jest za mocne

jutro montuje skrzynie bo po tych opowieściach zabrałem ją do domu.Najwyżej faktycznie

założe kondensator.Poprostu byłem kupić nowy akumulator i od tego sie zaczeły opowieści

tego gościa.Ze mam to odłaczyć bo zajade alternator a o ładowaniu akumulatora z takim

zestawem nie ma mowy...koleś mówi albo światła albo wzmacniacz....hmmmmm

ps.mógłbym dostać link gdzie na forum bede miał coś o kondensatorach bo nie bardzo

wiem jak go zamontować

jak to jak ale jaki i gdzie.


Ostatnio edytowano Cz 27 sie, 2009 21:22 przez adrianbyd, łącznie edytowano 7 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 21:48 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
Nie słuchaj gościa , bo głupoty gada. Do tego wzmaka kondek nie jest potrzebny, ale jeśli chcesz koniecznie to:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mieści się za tapicerką nadkola, wzmak - albo na skrzynce basowej, albo we wnęce za nadkolem :) viewtopic.php?t=3400
Hellsin zapodał mi taki link http://www.profihifi-foru...hp?threadid=280 wyniki pomiarów pojemności względem deklarowanych przez producenta, jest z czego wybierać.


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 22:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
jeśli mówisz że nie jest mi potrzebny to sobie odpuszcze(to jaki wzmachol potrzebuje kondensatora mój ma niby 500 W i nie potrzebuje to jakie ludzie petardy wożą w samochodach ?...czy to nie chodzi o moc wzmachola ?)...przynajmniej spokojnie moge go zamontować....a czy faktycznie kondek może zmienić szybkośc basu czy znowu sie za dużo naczytałem....czy tylko odpowiada za zbieranie prądu dla wzmachola ?

od akumulatora do wzmachola jest jakieś 4 m kabla

a kabel mam 8 kwadrat (nie za gruby?)


Ostatnio edytowano Cz 27 sie, 2009 22:51 przez adrianbyd, łącznie edytowano 5 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 22:57 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
adrianbyd napisał/a:
a czy faktycznie kondek może zmienić szybkośc basu czy znowu sie za dużo naczytałem....czy tylko odpowiada za zbieranie prądu dla wzmachola ?

Szybki bas to kwestia skrzynki(pewnie źle dobranej) i głośnika - są szybsze i wolniejsze, im większa średnica głośnika tym większa bezwładność membrany i wolniejszy bas. Bas ze skrzynki zamkniętej jest z reguły szybszy niż z wentylowanej lecz nie schodzi tak nisko jak w przypadku wentylowanej.
Kondek nie wpływa na szybkość basu, jest odpowiedzialny za dostarczenie odpowiedniej ilości energii do wzmaka przy mocnym uderzeniu basu i to w przypadku dużego natężenia dźwięku, przy mniejszym wzmak nie skorzysta z tego co kondek zmagazynował.
adrianbyd napisał(a):
a kabel mam 8 kwadrat (nie za gruby?)

Dosć skromnie, lepiej byłoby 10-12mm.


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 23:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
a ja głupi myślałem że troche przygrybawy...ale na 8 nie powinno nic sie wydarzyć ?

czy zmienić na dyche ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 23:13 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
Jeśli chcesz zmienić to na 20-25mm z miedzi beztlenowej, ale to bardziej myśląc o przyszłości, oszczędzisz czasu i kasy na kilkukrotnej wymianie kabli, w chwili obecnej pozostań przy tej 8 i ciesz się z "grania" :)


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 27 sie, 2009 23:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 27 sie, 2009 16:51
Posty: 66
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:: Baleno Kombi 1.6
dzienx wielkie...spadam bo trzeba rano wstać.


Ostatnio edytowano Cz 27 sie, 2009 23:26 przez adrianbyd, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .