Teraz jest So 18 sie, 2018 05:29

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr 25 sie, 2010 22:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 02 lut, 2009 00:01
Posty: 2261
Lokalizacja: Świdnica,Wrocław
Model:: BALENO GS 1.3 1999r, WAGON R+ 1.0 1999R
no tak i co ??


Góra
MICHAŁ (BANAN)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 25 sie, 2010 22:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 sty, 2010 14:50
Posty: 3244
Lokalizacja: Międzychód
Model:: Focus 2.0 Były: Baleno 1.3 96r, 1.3 GS 99r
,matador, banan1122, chce iść trochę inną drogą teraz ;)

[ Dodano: Sro 25 Sie, 2010 23:18 ]
moim zdaniem warto chwycić za miernik i zbadać oporność podawaną przy liczniku :) porównać czy zgadza się z opisanymi przez jasne, . Później pozostaje zlutowanie układu który będzie składał się z czujnika który wyłapie zakres oporności i w tym momencie poda impuls na diodę. Ameryki nie odkryłem ale powinno to wszystkim zobrazować plan działania i to jak ja to widzę :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 26 sie, 2010 18:18 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 09 paź, 2007 13:49
Posty: 7013
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: Ignis Sport
banan1122, od wskaźnika paliwa powinny wychodzić 3 przewody:

- czarny - masa
- różowoniebieski - pływak
- czarnobiały - stacyjka/plus

kostka przy zegarach powinna być 10pin w tej kostce różowoniebieski pin#6


Obrazek

Obrazek

L06->G24 masz gdzieś pod kierownicą przy kolanach kierowcy
Obrazek

a te połączenie G18 przed samym wskaźnikiem Obrazek

i pin #1 w kostce G18 Obrazek

zobacz czy to się zgadza


Góra
Baleno GS > Ignis Sport

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 26 sie, 2010 19:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 02 lut, 2009 00:01
Posty: 2261
Lokalizacja: Świdnica,Wrocław
Model:: BALENO GS 1.3 1999r, WAGON R+ 1.0 1999R
jasne, dzięki tylko kurczę za bardzo nie kumam. najpierw muszę znaleźć kable od pływaka (potencjometru) żeby sprawdzić oporność. Z tego co piszesz to muszę szukac kabla różowoniebieskiego czyli sygnałowego z pływaka. Tylko nie kumam z tymi kostkami. Czaję że kostka L06 idzie z pływaka do kostki G24 tak?? Później G24 połączone jest z zegarami za pomocą wtyczki G18 w której PIN1 jest kablem sygnałowym?? Popraw mnie jeśli coś pochrzaniłem...

i chyba się zgadza bo ten PIN1 znajduje się tutaj czyli dokładnie od sterowania wskaźnikiem paliwa. zdaje się że jesteśmy w domu :) :

Obrazek


Ostatnio edytowano Cz 26 sie, 2010 20:02 przez banan1122, łącznie edytowano 1 raz

Góra
MICHAŁ (BANAN)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 26 sie, 2010 20:28 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 09 paź, 2007 13:49
Posty: 7013
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: Ignis Sport
banan1122, nie ma co poprawiać :) wiesz o co chodzi :ok: pewnie szczupły za niedługo podzieli się swoimi obawami i spostrzeżeniami :)

chciałem podesłać jak to u mnie teraz wygląda w IS ;) , ale u mnie sygnał z pływaka jest podawany do kompa i z kompa "wyświetlany" na desce (jest jakiś układ tranzystora i diody ale bez szczegółów)


Ostatnio edytowano Cz 26 sie, 2010 20:40 przez jasne, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Baleno GS > Ignis Sport

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 26 sie, 2010 20:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 02 lut, 2009 00:01
Posty: 2261
Lokalizacja: Świdnica,Wrocław
Model:: BALENO GS 1.3 1999r, WAGON R+ 1.0 1999R
jasne, możesz "jaśniej"?? Jak to u ciebie w leno jest inaczej?? Czy mówisz o ignasiu??

[ Komentarz dodany przez: jasne: Czw 26 Sie, 2010 22:10 ]
obecny IS ;)

[ Dodano: Czw 26 Sie, 2010 23:21 ]
dobra, reasumując. Żeby zmierzyć oporność potencjometru pływaka muszę chyba przyłożyć miernik do PIN1 i do masy nie??


Góra
MICHAŁ (BANAN)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 27 sie, 2010 18:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 29 lis, 2007 13:51
Posty: 6078
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Zafira, Astra
No ja mam obawy, że ta lampka rezerwy będzie mrugać jak na dyskotece :P


Góra
Sprzedam sporo części do Baleno 3d '96

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 wrz, 2010 11:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 02 lut, 2009 00:01
Posty: 2261
Lokalizacja: Świdnica,Wrocław
Model:: BALENO GS 1.3 1999r, WAGON R+ 1.0 1999R
Szczupły, wiem w czym tkwią twoje obawy, ale spokojnie. Chodzi o to żeby zbudować układ elektroniczny który będzie tym zarządzał. Nie wystarczy samo przeniesienie napięcia z pływaka na żarówkę rezerwy bo pływak przecież wariuje na nierównościach. Wystarczy że zbuduję układ "inteligentny" Który wykryje np 3 takie odniesienia i dopiero wówczas zarządzi zapalenie kontrolki. Na razie wszystko w fazie testów nad układem z zaprzyjaźnionym kolegą z wydziału elektroniki :)


Góra
MICHAŁ (BANAN)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 wrz, 2010 11:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:37
Posty: 5294
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Model:: Citroen C5 :P
A co będzie w momencie gdy zatankujesz? Będzie to musiało być jakoś tak rozwiązane, żeby ta żarówka "wiedziała" tez kiedy ma zgasnąć.


Góra
Nieznajomy nie był stary, ale włosy miał prawie zupełnie białe. Pod płaszczem nosił wytarty skórzany kubrak, sznurowany pod szyją i na ramionach. Kiedy ściągnął swój płaszcz, wszyscy zauważyli, że na pasie za plecami miał miecz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 wrz, 2010 14:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 02 lut, 2009 00:01
Posty: 2261
Lokalizacja: Świdnica,Wrocław
Model:: BALENO GS 1.3 1999r, WAGON R+ 1.0 1999R
no dokładnieWES82, to już akurat żaden problem :)


Góra
MICHAŁ (BANAN)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 wrz, 2010 15:04 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 09 paź, 2007 13:49
Posty: 7013
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: Ignis Sport
WES82, jeśli rezerwa pojawi się po przykładowo (jak napisał już banan) 3x spadku oporności poniżej 112ohm to tak samo może przestać się świecić jeżeli 3x wzrośnie do poziomu niskiego, wszystko zależy od pomysłowości elektronika :)

banan1122 napisał(a):
Na razie wszystko w fazie testów nad układem z zaprzyjaźnionym kolegą z wydziału elektroniki :)


sprawdź też te oporności przy okazji czy manual "mówi" prawdę :D (z czujnikiem temperatury się nie mylił ;) )

powodzenia :D


Góra
Baleno GS > Ignis Sport

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 wrz, 2010 16:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:37
Posty: 5294
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Model:: Citroen C5 :P
jasne napisał(a):
jeżeli 3x wzrośnie do poziomu niskiego

jak zatankujesz to tylko raz ci wzrośnie ;)
raczej trzeba by tu coś z czasem pokombinować. Np jak jest powyżej zadanej wartości przez powiedzmy 5 sek. to gaśnie :)


Góra
Nieznajomy nie był stary, ale włosy miał prawie zupełnie białe. Pod płaszczem nosił wytarty skórzany kubrak, sznurowany pod szyją i na ramionach. Kiedy ściągnął swój płaszcz, wszyscy zauważyli, że na pasie za plecami miał miecz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 wrz, 2010 17:09 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 09 paź, 2007 13:49
Posty: 7013
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: Ignis Sport
Cytuj:
jak zatankujesz to tylko raz ci wzrośnie ;)


jak raz ? przecież potencjometr przy pływaku będzie ciągle podawał sygnał że jest więcej paliwa niż rezerwa, o te przykładowe 3x to chodzi żeby kontrolka nie mrugała jak disco żeby to co się wyświetli było uśrednione a nie chwilowe


Góra
Baleno GS > Ignis Sport

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 wrz, 2010 18:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 29 lis, 2007 13:51
Posty: 6078
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Zafira, Astra
WES82 napisał(a):
raczej trzeba by tu coś z czasem pokombinować


Dobrze gadasz.


Góra
Sprzedam sporo części do Baleno 3d '96

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 wrz, 2010 18:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 29 lis, 2007 13:51
Posty: 6078
Lokalizacja: Mysłowice
Model:: Zafira, Astra
jasne, wiem o co Ci chodzi ale pomiar musiałby być robiony co jakiś określony czas (np. co 10 sek)


Góra
Sprzedam sporo części do Baleno 3d '96

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 wrz, 2010 19:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:37
Posty: 5294
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Model:: Citroen C5 :P
Ja myslę, że to detale tak naprwdę, a układ nie powinien być mega trudny.
Zastanawia mnie tylko wykonanie? banan1122, fajnych masz kolegów jeśli maja takie możliwości :)


Góra
Nieznajomy nie był stary, ale włosy miał prawie zupełnie białe. Pod płaszczem nosił wytarty skórzany kubrak, sznurowany pod szyją i na ramionach. Kiedy ściągnął swój płaszcz, wszyscy zauważyli, że na pasie za plecami miał miecz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 04 wrz, 2010 21:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 02 lut, 2009 00:01
Posty: 2261
Lokalizacja: Świdnica,Wrocław
Model:: BALENO GS 1.3 1999r, WAGON R+ 1.0 1999R
WES82, nie chodzi o możliwości, bo sam układ każdy samo może zlutować i przewlec w domu przy pewnych umiejętnościach. Tu potrzebny jest pomysł :)


Góra
MICHAŁ (BANAN)

 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .