Teraz jest So 24 lut, 2018 17:15

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 16:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:52
Posty: 10551
Lokalizacja: WARSZAWA/OTWOCK/PL
Model:: brak
Artur_Duda napisał(a):
gdy używamy starych śrub powinniśmy pokryć je delikatną warstwą sylikonu lub kleju typu butapren
.
Czego to człowiek się nie nauczy przy Naszym Sekretarzu :galy:
Tak swoją drogą, coraz bardziej lubimy czytać Artura. Czujemy sie wtedy tak jak by siedział z nami przy stole. :piwo:


Ostatnio edytowano Cz 04 mar, 2010 16:16 przez mrquad, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 16:33 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
mrquad napisał(a):
Tak swoją drogą, coraz bardziej lubimy czytać Artura. Czujemy sie wtedy tak jak by siedział z nami przy stole.
:oops: :oops:

mrquad napisał(a):
Czego to człowiek się nie nauczy

Kiedyś często stosowało się lakier do paznokci ale to dawne czasy i sylikon znacznie lepiej spełnia tą funkcję :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 16:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:52
Posty: 10551
Lokalizacja: WARSZAWA/OTWOCK/PL
Model:: brak
Artur_Duda napisał(a):
Kiedyś często stosowało się lakier do paznokci ale to dawne czasy i sylikon znacznie lepiej spełnia tą funkcję

Bardzo mi się podobają te stare sposoby, ale sa do tego odpowiednie preparaty z określoną wytrzymałością do stosowania na połączenia śrubowe.
Rozumiem, że stosujesz silikon wysokotemperaturowy, bo w przeciwnym wypadku nie zdaje to egzaminu. Tarcze potrafią osiagać temp 600 stopni a zaciski 200-250 i preparaty, które nie będą odporne na takie temperatury stracą swoje właściwości.
Przy nastepnej Twojej wizycie muszę zaopatrzyć Ciebie godnie w kpl. młodego mechanika :D i omówić temat przy bardzo gęstej wódce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 18:16 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
mrquad napisał(a):
Rozumiem, że stosujesz silikon wysokotemperaturowy, bo w przeciwnym wypadku nie zdaje to egzaminu.
:zdziw:
nie chodzi tu o przyklejenie śruby a jedynie utrudnienie jej możliwości wykręcenia się

Co do omawiania tematu oczywiście jestem za :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 19:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:52
Posty: 10551
Lokalizacja: WARSZAWA/OTWOCK/PL
Model:: brak
Artur_Duda napisał(a):
nie chodzi tu o przyklejenie śruby a jedynie utrudnienie jej możliwości wykręcenia się

Własnie w tym celu stosuje się preparaty np:THREADLOCK FORMULA BLUE lub RED
Jest to spoiwo anarobowe, które nie wysycha w kontakcie z powietrzem a twardnieje w kontakcie z częściami metalowymi. Doskonale zabezpiecza przed poluzowaniem śrub i korozją. Kolorem niebieskim oznaczone jest spoiwo o mniejszej wytrzymałości a czerwonym o większej. My przy zmianach klocków w samochodach i quadach stosujemy smar miedziany. Myślę, że wstawię przed Twoim przyjazdem dużą butelkę Finlandii do zamrazarki :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 19:50 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
Artur_Duda napisał(a):
Klocki hamulcowe do mojego modelu kosztowały 240 zł :(

Nie rób takiej smutnej minki, to w miarę normalna cena za Textara, będziesz zadowolony na bank. Serwisowe ceny jakie są - każdy wie, a klocki porównywalne jakościowo z tymi ze serwisu kupisz za 1/3 ceny serwisowej. Textar to bardzo dobry wybór :)
I zrób poprawkę ze smaru niedzianego, jak mrquad pisze, dobrze zabezpiecza.


Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 20:04 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
ja uczyłem się w czasach gdy takie wynalazki jak miedziane smary były dostępne tylko w pewex-ie :D więc napisałem co się stosowało ale ok wyedytowałem manuala :D

a co do smutnej miny to 240 zł to była załamka gdyż jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem klocki u mamy w renault i kosztowały 60 zł :(


Ostatnio edytowano Cz 04 mar, 2010 20:06 przez Artur_Duda, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 20:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:52
Posty: 10551
Lokalizacja: WARSZAWA/OTWOCK/PL
Model:: brak
Artur_Duda napisał(a):
ja osobiście stosuję delikatną warstwą sylikonu lub kleju typu butapren ale to moja decyzja i nie musicie jej naśladować

A MI SIĘ TA ZMIANA NIE PODOBA, ponieważ wątek przestaje być w tym momencie dyskusją a zaczyna być pouczeniem. Artur wracaj do starej wersji i zlikwiduj mój post .


Ostatnio edytowano Cz 04 mar, 2010 20:14 przez mrquad, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 20:20 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
mrquad napisał(a):
Artur wracaj do starej wersji i zlikwiduj mój post .

ale mądrze gadasz to po co mam usuwać i nie traktuję tego jako pouczenie ale jako dobrą radę dla innych bo ja już zmieniłem :D

dobra trochę wyedytowałem a pewnie jak się spotkamy to zmienię na stosowałem :D


Ostatnio edytowano Cz 04 mar, 2010 20:23 przez Artur_Duda, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 21:32 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:25
Posty: 3839
Lokalizacja: Łódź
Model:: Baleno navy blue
Artur_Duda napisał(a):
i kosztowały 60 zł :(

Też Textary? Chyba nie :)
mrquad napisał(a):
wątek przestaje być w tym momencie dyskusją a zaczyna być pouczeniem

Wymiany klocków Artur nie spartolił, a smar miedziany to pierdoła, bez niego hamulce też dobrze będą działać, więc nie pouczasz nikogo, bo robota dobrze wykonana, ale to moja ocena :)


Ostatnio edytowano Cz 04 mar, 2010 21:33 przez sinus, łącznie edytowano 1 raz

Góra
I co dalej?

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 22:18 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
sinus napisał(a):
Też Textary? Chyba nie
no nie ale działają :D

sinus napisał(a):
nie pouczasz nikogo
co najwyżej douczasz :D więc chwała ci za to :poklon:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 22:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 898
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
Tak przy okazji, to klocki SGP (czyli TRW) można kupić w necie za mniej niż 250 zł za parę. Jeżeli ASO bierze za to 450 zł, to gratuluję :| Jeszcze do tego wezmą 100 za montaż.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 22:24 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
Niestety do japońca nie jest tak prosto i z dolnej półki można nie dobrać :(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 22:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 898
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
Mówisz, że klocki do SX4 sedan 1.6 są inne niż do hatchbacka 1.6? :zdziw:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 22:41 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
w katalogu sprawdzali że inne i nie bardzo mam powody by im nie wierzyć (ale raczej chodzi tu o różnicę pomiędzy japońcem a węgrem)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 22:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 898
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
To możliwe.
A ile km miałeś przejechane, że musiałeś zmieniać? Czy może wydawały jakieś dziwne odgłosy? ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 22:57 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
na liczniku 36 k ale z powodu zatartego cylinderka zjadło mi całkowicie lewą stronę :( w ramach gwarancji usunęli zatarcie ale klocki niestety nie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 23:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 898
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
Rozumiem :|

Ciekawe co to za wynalazek:
http://www.allegro.pl/item927278379_klo ... mplet.html
klocki na przód za 95 zł :okulary2:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 04 mar, 2010 23:08 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
To chyba do węgierskiej wersji bo znajomy w sklepie też znalazł klocki w podobnej cenie :diabel2:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 05 mar, 2010 09:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 20:47
Posty: 2245
Lokalizacja: Nowy Sącz
Model:: Suzuki Bandit
A tarcze też wymieniasz? :D
Niedługo czeka mnie wymiana tarcz i klocków. Można by stworzyć wspólnie manuala dla Swiftów :D


Góra
Jak to powiadają starzy górale: alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach :619:

Jeśli możesz, pomóż proszę - www.piecioraczki.pl

Forum Klub Suzuki

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 05 mar, 2010 13:06 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
nie ma problemu przybywaj :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 05 mar, 2010 13:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 20:47
Posty: 2245
Lokalizacja: Nowy Sącz
Model:: Suzuki Bandit
Jak tylko zanabędę części :)


Góra
Jak to powiadają starzy górale: alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach :619:

Jeśli możesz, pomóż proszę - www.piecioraczki.pl

Forum Klub Suzuki

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 05 mar, 2010 19:33 
Offline

Dołączył(a): So 08 mar, 2008 20:48
Posty: 1575
Lokalizacja: Miami/Florida
Model:: był SX4
Artur_Duda, strasznie przepłaciłeś za te klocki...
Mi proponowali takie za 165PLN....


Góra
Teraz...STi i E46 330cd


Pozdrawiam
Dudek

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 09 mar, 2010 11:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 898
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
Czy ktoś wie ile kosztuje wymiana klocków w ASO Suzuki?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 07 sty, 2011 19:50 
Offline

Dołączył(a): Pn 23 mar, 2009 15:48
Posty: 46
Lokalizacja: Warszawa
Model:: SX4 1.6 2x4 [JP]
Rzeczywiście ciężko jest z klockami hamulcowymi do wersji JP. Ale znalazłem:
- REMSA - nr kat.: 293.11
- TEXTAR - nr kat.: 2428001
- FERODO - nr kat.: FDB4112
Japońce w SX4 produkowanych u siebie (również na rynek USA, a spotykanych u nas w wersji z przekładnią AT z silnikiem 2.0) zastosowali układ hamulcowy HITACHI.
Wersje HU mają jakiś europejski układ, wspólny z Fiatem Sedici.

Taki srala mądrala jestem bo się własnie nadziałem na te klocki. Użytkuję SX4 JP. I nieświadom różnicy kupiłem sobie oryginały do węgra. Mam więc tanio komplet klocuszków OE do odsprzedania do wersji HU - nr OE : 55810-79J10-000. W razie co proszę o kontakt na prywatny e-mail.

[ Dodano: Pią 07 Sty, 2011 19:56 ]
Aveya, chcesz wymienić klocki w serwisie? Zczardżują Ciebie ze 100 zlp za tę banalną czynność. O ile nie wymieniasz zimą /bo paluszki marzną - wtedy mogę zrozumieć wygodę i chęć wymiany w ASO/ to lepiej wymienić samemu. Zrzucasz kółko. odkręcasz jedną śrubę prowadnicy zacisku, zacisk podnosisz do góry i voila. wyjmujesz stare i wkładasz nowe. A jak nie chcą wleźć to przy pomocy trzonka młotka i pilnika wciskasz tłoczek i zakładasz nowe klocki.

[ Dodano: Pią 07 Sty, 2011 20:04 ]
Aveya, i nie zapomnij posmarować blaszek prowadzących klocki oraz odkręconej prowadnicy jarzma zacisku smarem miedzianym;) Przy okazji tarczę hamulcową wokół piasty tez posmaruj tym smarem. Po sezonie podczas wymiany opon zdejmowanie kółka pójdzie gładko.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 09 sty, 2011 22:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 898
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
Dzięki za rady.
Klocki będę wymieniał mniej więcej przy okazji corocznego przeglądu. Może zrobię to we Fiacie, bo tam mają tańsze rbg ;)
A może zrobię sam.

Co do tego smaru miedzianego i piast, to są różne opinie. Podobno nie za dobrze współpracuje z felgami alu.


Ostatnio edytowano N 09 sty, 2011 22:10 przez Aveya, łącznie edytowano 1 raz

Góra
(gościnnie z innego forum Suzuki)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 09 sty, 2011 22:31 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7331
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Madzia Premacy Sportive
Aveya napisał(a):
Co do tego smaru miedzianego i piast, to są różne opinie. Podobno nie za dobrze współpracuje z felgami alu.

???? a co niby tam nie współpracuje ??? może o czymś nie wiem ale nic nieprawidłowego nie zauważyłem :hmm:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 09 sty, 2011 22:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 25 gru, 2009 11:17
Posty: 967
Lokalizacja: Gdańsk
Model:: samuraj 1.9 D 2003
???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 09 sty, 2011 22:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 898
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
Jeden gość miał wżery na alufelgach po zabezpieczeniu smarem miedzianym.
Cytat:
> Mechanik w zaprzyjaźnionym warsztacie stwierdził-"a co za k... miedzi na aluminium nałożył?" wyczyścili wszystko i zabezpieczyli preparatem właściwym, czyli ceramicznym bez drobin miedzi i cynku.


Góra
(gościnnie z innego forum Suzuki)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 11 sty, 2011 21:38 
Offline

Dołączył(a): Pn 23 mar, 2009 15:48
Posty: 46
Lokalizacja: Warszawa
Model:: SX4 1.6 2x4 [JP]
z ciekawości zrzucę kóło i sprawdzę czy powstały jakieś wżery


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .