Teraz jest Pn 15 paź, 2018 16:57

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So 07 cze, 2014 20:25 
Offline

Dołączył(a): Śr 16 mar, 2011 11:08
Posty: 31
Lokalizacja: Śląsk
Model:: SX4
witam

czy montował ktoś może hak mając czujniki parkowania?
Czy są jakieś dedykowane wiązki?
Chce poprzewozić trochę piasku, kostki na podwórko. ( itp)
I sie zastanawiam nad montażem.

Mam dostęp do starej przyczepki sąsiada więc mógłbym ją wykorzystać/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 09 cze, 2014 13:21 
Offline

Dołączył(a): So 31 maja, 2014 19:54
Posty: 49
Lokalizacja: Kwidzyn
Model:: S-cross 4x4 Pb
Jeżeli będziesz haka używał okazyjnie, to załóż taki demontowany (choćby dla estetyki auta) i do tego wyłącznik czujników. Najprostsze rozwiązanie. :one:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 09 cze, 2014 14:03 
Offline

Dołączył(a): Śr 16 mar, 2011 11:08
Posty: 31
Lokalizacja: Śląsk
Model:: SX4
a wyłacznik - masz na mysli - pstryczek elektryczek - ręcznie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 09 cze, 2014 15:53 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7330
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Honda CR-V 2.0 i-VTEC
Hak w niczym nie przeszkadza jeżeli chodzi o poprawne działanie czujników (przynajmniej u mnie)
Standardowo czujnik działa do 10 cm ale przestrzeń pomiędzy czujnikami (a więc min w miejscu haka) ta odległość jest nieco większa i nie dosięga sygnałem do niego


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 09 cze, 2014 17:21 
Offline

Dołączył(a): Śr 16 mar, 2011 11:08
Posty: 31
Lokalizacja: Śląsk
Model:: SX4
Hehe bardziej mi chodzili o podkaczona przyczepę i cofanie. Wtedy chyba na pewno czujnik znajdzie sciane;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 09 cze, 2014 18:02 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7330
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Honda CR-V 2.0 i-VTEC
A to wtedy tak :)

ale to wtedy faktycznie pstryczek elektryczek :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 10 cze, 2014 09:58 
Offline

Dołączył(a): So 31 maja, 2014 19:54
Posty: 49
Lokalizacja: Kwidzyn
Model:: S-cross 4x4 Pb
Broda napisał(a):
a wyłacznik - masz na mysli - pstryczek elektryczek - ręcznie?

Tak miałem na myśli taki wyłącznik :one: Prądy nie sa duże, więc można jakiś niewielki z sygnalizacją dioda wkomponować np. na tunelu koło lewarka, albo w okolicy lusterka, żeby łatwo zauważyć, że masz wyłączone jak już nie będziesz miał przyczepy. Wiem co piszę, bo u żony nie mam czujników i cofając odruchowo czekam na "pikanie". Elektronika się przydaje ale ogłupia. Analogiczna sprawa z nawi GPS, ludzie czasem bezmyślnie jadą bo maszynka każe, choć logika podpowiada co innego. :piwo:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 10 cze, 2014 10:13 
Offline

Dołączył(a): Śr 16 mar, 2011 11:08
Posty: 31
Lokalizacja: Śląsk
Model:: SX4
oki
dzieki
na elektronice sie nie znam

ktos sie tym bedzie musial zajac


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 12 cze, 2014 10:31 
Offline

Dołączył(a): So 31 maja, 2014 19:54
Posty: 49
Lokalizacja: Kwidzyn
Model:: S-cross 4x4 Pb
To żadna elektronika. To obwód elektryczny z zajęć ZPT w podstawówce ;-)
Masy (minusa) nie ruszasz. Plus idący do centralki czujników z obwodu świateł cofania, po prostu przerywasz wyłącznikiem. Jakim, gdzie go umocujesz, czy dasz kontrolkę, to tylko od ciebie zależy. Praca banalna do zrobienia na parkingu. Ewentualnie kup czteropaka, zaproś jakiegoś kolegę z forum z twojej okolicy i nabieraj doświadczenia. Strach ma wielkie oczy. Też się bałem na początku ale z czasem np. sam założyłem sobie czujniki cofania w Sedici, czy emulator zmieniarki CD. Dasz radę i nie chodzi tylko o kasę ale satysfakcję z własnoręcznej pracy. Powodzenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 12 cze, 2014 10:46 
Offline

Dołączył(a): Śr 16 mar, 2011 11:08
Posty: 31
Lokalizacja: Śląsk
Model:: SX4
nie no, kableki potrafie połączyć.

Ale nie interesowałem sie gdzie jest centralka czujników.
Czy może to jest to wspólne co wyświetlacz? na podszybiu? heheh.

Czujniki akurat zamontowali przy zakupie. więc nie wiem jakie mają w aso metody.

Musze w necie zobaczyc jak wygląda zestaw czujników.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 12 cze, 2014 14:16 
Offline

Dołączył(a): So 31 maja, 2014 19:54
Posty: 49
Lokalizacja: Kwidzyn
Model:: S-cross 4x4 Pb
Na bank centralka to nie ta sama puszka co wyświetlacz. Raczej będzie za plastikiem w bagażniku (ja tam ulokowałem swoją). Albo w okolicach prawej lampy (światło cofania) albo przy poprzecznej belce. Pod lampą są fabryczne otwory do przeprowadzenia kabli od czujników więc nie sądzę żeby przepychali gdzieś indziej. Plastiki zdejmujesz po kolei. najpierw uszczelka potem reszta, dobrze jakbyś zaopatrzył się w takie widełki do wyciągania kołków spinających.
Ostatecznie podejdź do chłopaków w ASO (mechaników) i po prostu zapytaj, w zęby przecież nie dostaniesz.:D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 22 cze, 2014 17:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:45
Posty: 1271
Lokalizacja: KRAKÓW-okolice
Model:: GV 2,0 benz 2008r
niektóre wiązki haka (okablowanie +wtyczka), posiadają wtyczki z dodatkowym przewodem i mikrowyłącznikiem.
Tą którą ja miałem w swoim zamontowaną (firmy Bosal) miała tą opcję.


Góra
Jest GV 2,0benz z 2008r, a były:P3008, SUZUKI SX4 GS 4x4 w kolorku ZEE i JIMNY 1,3
Forum Klub Suzuki

 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .