Teraz jest Wt 21 sie, 2018 10:36

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt 12 lis, 2013 19:30 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
Witajcie.
Przy jeździe długo na piątym biegu, przy małej prędkości- 60km/h drugi raz w tym roku zaświeciła się kontrolka silnika. Co ciekawe w obu przypadkach działo się to wracając tą samą trasą. Sam przy takiej prędkości wrzucam dopiero 4. Akurat, nie ja prowadziłem, bo raczej trzymam się minimum 3 tys obrotów a zwykle jest to sporo powyżej, zawsze tez jak jadę to lubię sobie wykręcić na wysokie obroty, niech silnik ma swój żywioł :D Poza kontrolką , żadnych objawów nie ma. Auto chodzi tak jak ma chodzić.

Z tego co wyczytałem, to może być to błąd drugiej sondy, która jest bardzo czuła. Wykluczam paliwo, bo leje verva 98 od nowości samochodu, ostatnio zalałem shell nitro. Na jednym paliwie i drugim kontrolka zaświeciła się na tej samej trasie i w tym samym przypadku . Możliwy jest tez zbieg okoliczności, że paliwo na stacjach było jakieś gorsze w dniu tankowania w co wątpie. Czy ktoś z Krakowa posiada kabel do komputera? :) W warsztacie gdzie robiłem przegląd mogę podjechać, ale nie odczytają mi wszystkiego. Co radzicie oprócz jechania na komputer? Myślałem, żeby wyjąć katalizator i sprawdzić czy nie jest przepalony. Wczoraj auto zostało przegonione po odpięciu akumulatora na obrotach powyżej 6 tys. Później na autostradzie przy 170km/h. I na razie czekam co będzie, ale błędy tak czy inaczej chce sprawdzić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 12 lis, 2013 19:42 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5650
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
już się spotkałem kilka razy z tym że w sx4 jest ten błąd częsty, pomaga założenie dystansu na sondę (tak jak w swiftach)


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 12 lis, 2013 19:52 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
Własnie o tym czytałem na forum. Nie wydaje mi się to błędem katalizatora, skoro włącza się kontrolka przy tym samy stylu jazdy, na niskich obrotach. Sprawdzę jak będzie teraz po takim przegonieniu go na wysokich obrotach i wysokiej prędkości na trasie. Ile ten katalizator wytrzymuje? Kiedyś miałem skode to błąd po prostu się kasowało, za 5 lat jazdy, ani razy nie był zmieniany katalizator.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 12 lis, 2013 20:00 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5650
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
nie jest to katalizator, akurat w SX4 znam dobrze ten problem :( druga sonda jest zbyt czuła tak jak napisałeś, zmiana sondy pomaga na chwilę


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 12 lis, 2013 20:27 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
To co jest przyczyną takiego "rozczulenia" tej drugiej sondy? Ona tak sama z siebie, ze starości? :P Poczekam teraz i zobaczę co się będzie działo. Faktycznie nie ma tez co szukać nowej sondy, bo też już czytałem, że i tak kontrolka wróci.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 12 lis, 2013 20:41 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5650
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
wystarczy że katalizator będzie troszeczkę zawalony sadza i jest już problem


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 12 lis, 2013 21:08 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
Myślisz, że warto spróbować wyjąc go i wyczyści? Jeśli tak to czym go czyścić? Chyba, że jest jakiś sposób wyczyszczenia go bez wyjmowania?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 12 lis, 2013 21:15 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5650
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
no najlepiej to przeciągnij samochód na wysokich obrotach ;)


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 12 lis, 2013 23:01 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
To już zrobiłem w niedziele, na pierwszych dwóch biegach było ponad 6 tys, na trzeci nie starczyło mi drogi. Później jeszcze na autostradzie polatał sobie przez jakiś czas 170km/h. Później prędkości 140-160 z czego była tez sytuacja zjechania mi na lewy pas i musiałem zwolnić a później wyminąć idiotę nie patrzącego w lusterka ,więc redukcja do 3 przy 130 i gaz w podłogę, wiec tu tez obroty były wysokie :diabel2: Zobaczę jak będzie teraz przez najbliższy czas :) Póki co w niedziele błąd skasowałem, później wyżej wymienione zabiegi, kontrolka się nie świeci.

Komputer sprawdzony, zresetowano ustawienia, jest to błąd drugiej sondy, kontrolki od przegonienia na wysokich obrotach brak :) Dziś zastanawiałem się czy warto jechać na komputer skoro na forum ,dowiedziałem się to samo co w serwisie a nawet więcej :P Pokusiło mnie, bo blisko na stacje diagnostyczną mam , ale sprawdzenie tylko 40 zł :diabel2:


Ostatnio edytowano Cz 14 lis, 2013 16:57 przez SX4 graphite, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 15 lis, 2013 22:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:45
Posty: 1271
Lokalizacja: KRAKÓW-okolice
Model:: GV 2,0 benz 2008r
gdy miałem SX4 to na gwarancji wymienili najpierw sondę( błąd powracał) a potem poszedł do wymiany katalizator przy jakichś 45kkm. Nowy wystarczył na następne 45kkm, bo przed sprzedażą ponownie zaczynała się zaświecać kontrolka.
Obecnie w GVII równiez zaczęło wywalać ten błąd średnio co 250km (sprawność katalizatora poniżej progu), wykosztowałem się i zakupiłem skaner ręczny i sam sprawdzałem i kasowałem. Problem zniknął po zatankowaniu na innej stacji, po czym po około 950 km ponownie podjechałem na Shella i zatankowałem ich 95 (fuel saver) i jak to mówią "jak w pysk strzelił" po przejechaniu 250km błąd wyskoczył, stwierdziłem zatem że moja GV nie lubi paliwa z Shella.


Góra
Jest GV 2,0benz z 2008r, a były:P3008, SUZUKI SX4 GS 4x4 w kolorku ZEE i JIMNY 1,3
Forum Klub Suzuki

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 18 lis, 2013 13:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 16:21
Posty: 613
Lokalizacja: Kraków
Model:: Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic
kzaremba2, a o jakiej metodzie ze Swifta piszesz?
Pytam z ciekawości, bo już się przyzwyczaiłem do Check Engine na desce rozdzielczej po tylu latach :)


Góra
:...:
Pozdrawiam
Domino
Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 18 lis, 2013 15:42 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5650
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
w swiftach jest ten sam problem i zakłada się dystans na drugą sondę
o takie coś
https://www.google.pl/search?q=dystans+ ... B902%3B600


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 19 lis, 2013 09:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 897
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
A dlaczego u mnie nie ma tego problemu?
SX4 z 2007 roku, jeżdżony 70% miasto, 30% trasa.


Góra
(gościnnie z innego forum Suzuki)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 19 lis, 2013 12:06 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7330
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Honda CR-V 2.0 i-VTEC
Aveya napisał(a):
A dlaczego u mnie nie ma tego problemu?

pewnie masz ciężką nogę :)

U mnie kontrolka świeci już na stałe zdążyłem się przyzwyczaić ale po resecie kompa jak jeżdżę mało ekonomicznie to nie ma problemu jak tylko chcę przyoszczędzić i miarkuję dociskanie gazu to nie przejadę nawet 50 km


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 21 lis, 2013 13:07 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
10 dni jazdy za mną. Przejechane prawie 400 km. Od przegonienia auta żadnych problemów, wychodzi na to, że trzeba mu dać od czasu do czasu porządnie "po garach". Czyli czasem jestem za spokojny :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 23 lis, 2013 22:07 
Offline

Dołączył(a): Cz 09 lip, 2009 20:57
Posty: 8
Lokalizacja: KWIDZYN
Model:: SEDICI
Z tym przeganianiem, to chyba nie całkiem prawda, bo od zawsze mam ciężką nogę, a przy 60kkm wywaliło i błąd. ASO po kontroli stwierdzili padnięcie kata i bez szarpania się wymienili na gwarancji. Po rozebraniu okazało się że był w duzym stopniu wypalony. Przynajmniej tak powiedzieli mi w zaprzyjaźnionym ASO.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 23 lis, 2013 23:00 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7330
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Honda CR-V 2.0 i-VTEC
u mnie pierwszy raz zapaliła się kontrolka przy 100k do tego czasu jeździłem mało ekonomicznie (całe forum może potwierdzić :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 24 lis, 2013 16:21 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
Macioo napisał(a):
Z tym przeganianiem, to chyba nie całkiem prawda, bo od zawsze mam ciężką nogę, a przy 60kkm wywaliło i błąd. ASO po kontroli stwierdzili padnięcie kata i bez szarpania się wymienili na gwarancji. Po rozebraniu okazało się że był w duzym stopniu wypalony. Przynajmniej tak powiedzieli mi w zaprzyjaźnionym ASO.


Przy 60 kkm wymienili Ci na gwarancji katalizator? Jest nadzieja w ASO... :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 08 sty, 2014 17:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 lut, 2008 11:16
Posty: 202
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: miałem SX4 GS 2WD
Odgrzeję kotleta..:)
W ubiegłym roku miałem podobną sytuację, przy przebiegu ok 65tkm, kasacja kontrolki "check engine" u znajomego na warsztacie za 30zł dała jak na razie spokój od pół roku, już miałem stres związany z zakupem nowego katalizatora. Przebieg obecnie około 73tkm odpukać cisza i spokój, będę musiał częściej stosować Waszą metodę i "przepalić mu rurę". Kontrolka mi się oświeciła przy ok. 80km/h 5bieg bardzo spokojna jazda na klimie (akurat to było późne lato).


Góra
SX4 GS 2WD made in japan

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 01 mar, 2014 16:03 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
U mnie nadal spokój. Co jakiś czas go przycisnę i nawet przy długiej spokojnej jeździe, ze stała prędkością na wysokim biegu nic do tej pory się nie zaświeciło :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 25 sie, 2014 09:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 lut, 2008 11:16
Posty: 202
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: miałem SX4 GS 2WD
80 tysięcy i kontrolka znów się oświeciła, przy 100km/h i spokojnej jeździe na autostradzie. Przejechałem kolejne 400km i nie stwierdziłem żadnych nieprawidłowości pracy silnika (normalne spalanie, moc i praca). Wygląda na to że powrót żółtej kontrolki na "deskę".
Można tak jeździć czy lepiej to wykasować?


Góra
SX4 GS 2WD made in japan

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 25 sie, 2014 10:22 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5650
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
jeżeli komputer pokaże że sonda działa to załóż tulejkę i zapomnij o problemie


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 26 sie, 2014 13:47 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
kzaremba2 napisał(a):
jeżeli komputer pokaże że sonda działa to załóż tulejkę i zapomnij o problemie


U mnie co jakiś czas, przy jeździe z prędkością 80-90 km/h przez dłuższy czas wyskoczy check engine. Chociaż ostatnio już dawno się nie pojawił.
Co to za tulejka o której mówisz?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 26 sie, 2014 14:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:52
Posty: 10551
Lokalizacja: WARSZAWA/OTWOCK/PL
Model:: brak
http://allegro.pl/g41-emulator-drugiej- ... 71075.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 paź, 2014 08:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 lut, 2008 11:16
Posty: 202
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: miałem SX4 GS 2WD
Dzięki, na razie wykasowany błąd (40zł w znajomym warsztacie), "trochę" go pogoniłem na autostradzie powyżej 5tyś obr/min, i wg zaleceń nie leję pb95 na stacjach niefirmowych, oraz częściej leję coś lepszego.
Będę informował czy dalej się coś dzieje.


Góra
SX4 GS 2WD made in japan

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 22 paź, 2014 19:26 
Offline

Dołączył(a): So 31 maja, 2014 19:54
Posty: 49
Lokalizacja: Kwidzyn
Model:: S-cross 4x4 Pb
Ja lałem głównie 95 zazwyczaj na Orlenie. Vervę lałem tylko zimą co 3-4 tankowanie, bo ma dodatki absorbujące wodę ze zbiornika.
A check engine mi się zapalił, bo konał katalizator. Po pierwszym skasowaniu pojawiła się chyba po miesiącu. Ostatecznie kat do wymiany. I zaraz uprzedzam: nie naciągnięto mnie, bo wymiana na gwarancji w ASO. A oni już nie są tacy skorzy do nadgorliwej wymiany. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 02 mar, 2015 15:25 
Offline

Dołączył(a): Śr 18 lut, 2009 12:41
Posty: 144
Lokalizacja: Kraków
Model:: SX4 1.6 4WD grafitowy mettalic
U mnie wszystko ustało gdy zmieniłem olej przy przęglądzie na motul xclean. Tankuje auto na tych samych stacjach. Auto wyraźnie lepiej przyspiesza i check engine nie pojawił sie ani razu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 08 kwi, 2015 14:03 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7330
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Honda CR-V 2.0 i-VTEC
grenadier napisał(a):
wykasowany błąd (40zł w znajomym warsztacie),


:galy:
http://allegro.pl/skaner-elm327-bt-obd2 ... 82835.html + aplikacja na smartfona Torque https://play.google.com/store/apps/deta ... rque&hl=pl i kasowanie błędów robisz we własnym zakresie za free :)
Sam stosuję ten patent tak średnio 1 na miesiąc


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 08 kwi, 2015 18:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 lut, 2008 11:16
Posty: 202
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: miałem SX4 GS 2WD
Artur_Duda napisał(a):
grenadier napisał(a):
wykasowany błąd (40zł w znajomym warsztacie),


:galy:
http://allegro.pl/skaner-elm327-bt-obd2 ... 82835.html" onclick="window.open(this.href);return false; + aplikacja na smartfona Torque https://play.google.com/store/apps/deta ... rque&hl=pl" onclick="window.open(this.href);return false; i kasowanie błędów robisz we własnym zakresie za free :)
Sam stosuję ten patent tak średnio 1 na miesiąc



Dobre :) zakupimy i sprawdzimy, dzięki!


Góra
SX4 GS 2WD made in japan

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lip, 2015 15:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 lut, 2008 11:16
Posty: 202
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: miałem SX4 GS 2WD
grenadier napisał(a):
Artur_Duda napisał(a):
grenadier napisał(a):
wykasowany błąd (40zł w znajomym warsztacie),


:galy:
http://allegro.pl/skaner-elm327-bt-obd2 ... 82835.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; + aplikacja na smartfona Torque https://play.google.com/store/apps/deta ... rque&hl=pl" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; i kasowanie błędów robisz we własnym zakresie za free :)
Sam stosuję ten patent tak średnio 1 na miesiąc



Dobre :) zakupimy i sprawdzimy, dzięki!



Zakupione, przetestowane, wszystko działa bez zarzutu, dzięki Artur_Duda.


Góra
SX4 GS 2WD made in japan

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 05 lip, 2015 20:46 
Offline
Sekretarz Stowarzyszenia
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 sie, 2009 11:26
Posty: 7330
Lokalizacja: Nowy Sącz - Okolice
Model:: Honda CR-V 2.0 i-VTEC
Polecam się na przyszłość :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .