Klub Suzuki Polska
https://forum.klubsuzuki.pl/

subwoofer w GV II
https://forum.klubsuzuki.pl/viewtopic.php?f=36&t=6490
Strona 1 z 1

Autor:  cezarl [ Cz 14 sty, 2010 00:29 ]
Tytuł:  subwoofer w GV II

jestem nowym właścicielem vitary i jak najczęściej bywa przymierzam się do podrasowania tego co daje "fabryka". I tak fabryczne audio na pierwszy ogień. Wymiana głośników przednich i tylnych, wygłuszenie matami poruszane było na forum, ale temat subwoofera nie za bardzo. Jestem zwolennikiem integracji zabudowy audio z wyglądem wnętrza samochodu i tu moje pytanie
czy może ktoś już zabudował subwoofer nie na zasadzie włożenia skrzyni lub tuby do bagażnika tylko np. w ten sposób

Obrazek

lub w klapie tylnej jak jest to w rav4 z systemem JBL (mam zdjęcie ale nie umiem wstawić) lub w schowku w podłodze bagażnika

Autor:  sinus [ Cz 14 sty, 2010 02:15 ]
Tytuł: 

No to jedno po drugim:
-z głośnikami tylnymi nic nie rób, nie warto, a kasę dorzuć do budżetu zestawu przedniego i wygłuszenia furtek
- zestaw przedni odseparowany + głuszenie drzwi
- wzmacniacz 4-kanałowy, ok 70-100w na kanał, do zasilenia zestawu przedniego i suba, czy to przez konwertery rca, czy też bezpośrednio przez przewody rca, zależnie od możliwości jakie daje radio
-głośnik niskotonowy w granicach 150-300w, średnicy 20 lub 25cm, o możłiwie małej głębokości montażu pzry zalecanej obudowie zamkniętej max 20l
- sub w klapie nie jest dobrym pomysłem, przede wszystkim przez: brak określonej kubatury wymaganej przez głośnik, brak możliwości stworzenia hermetycznej komory o sztywnych i nierezonujących ścianach
- sub we wnęce jak najbardziej możliwy jest do wykonania, żywica poliestrowa+ mata szklana + płyta mdf
-do całości można się zabrać w różny sposób, za każdym razem efekt końcowy będzie inny, zależny od poniesionych kosztów, a tych nie określiłeś

Autor:  Viper [ Cz 14 sty, 2010 19:28 ]
Tytuł: 

cezarl napisał(a):
... w klapie tylnej ...


nie wiem jak jest w rav 4 ale ja jestem w trakcie budowy takiej zabudowy w klapie.

sinus napisał(a):
brak określonej kubatury wymaganej przez głośnik, brak możliwości stworzenia hermetycznej komory o sztywnych i nierezonujących ścianach


Sinus masz racje. Co do kubatury to nie bedzie takiej jak w typowej skrzyni. Nie zamonowałem głośnika bezpośrednio w tapicerce tylko zrobilem nadbudowe z wykorzystaniem MDF-u i zywicy. Producent dla głosnika przewiduje 11 l dla skrzyni zamkniętej, mysle ze udało mi sie do tego zblizyć bo jest klapie jedno takie miejsce gdzie mozna świetnie to wpasować. Zdecydowałem sie na to bo potrzebuje bagażnik.

Autor:  Tomek [ Cz 14 sty, 2010 20:47 ]
Tytuł: 

Witam,

czy w hamerykańskiej wersji nie jest przypadkiem subwoofer (oryginalnie) zamontowany w prawym boczku bagażnika - tam gdzie u nas jest "plastikowa kieszeń - schowek" ?

Też myślałem żeby dodać SUB ale jestem zwolennikiem całego bagażnika i jeżeli już to bym go miał montować to tylko tak żeby nie tracić cennego miejsca ... a i DNX7200 pociągnie dodatkowy odbiornik mocy. No chyba żeby jeszcze wzmacniacz do schowka w bagażniku włożyć.

Zobaczę jakie będą efekty waszych działań - może coś fajnego (i prostego do wykonania) wymyślicie?

Autor:  sinus [ Cz 14 sty, 2010 20:56 ]
Tytuł: 

Tomek napisał(a):
No chyba żeby jeszcze wzmacniacz do schowka w bagażniku włożyć.

Wzmak niestety konieczny do suba będzie, niektóre pionki można było mostkować, ale to raptem jakieś 40w RMS było. W schowek doskonale wpasujesz RM 208sl od u- Dimension w obudowie zamknietej 8l, do tego przyzwoity wzmak który po zmostkowaniu da 150w RMS, gwarantuję ze wystarczy w GV, nie tylko jako uzupełnienie przodu :)

a wzmak np. taki http://www.allegro.pl/item886762873_emp ... aszam.html

Viper napisał(a):
zrobilem nadbudowe z wykorzystaniem MDF-u i zywicy

A jak dałeś sobie radę z zewnętrzną blachą klapy?

Autor:  Viper [ Cz 14 sty, 2010 21:36 ]
Tytuł: 

Tomek wzmacniacz idealnie zmieści Ci sie w schowku w podłodze bagażnika.

Sinus blacha zewnetrzna i wewnetrzna zostały szczelnie połaczone tworzac wraz z nadbudowa z MDF-u skrzynie zamknietą którą wygłuszyłem matami. Na wszelki wypadek całe drzwi tez wygłuszyłem tak wiec wszystko jest bardzo szczelne.

Autor:  sinus [ Cz 14 sty, 2010 22:06 ]
Tytuł: 

Znaczy coś w rodzaju panela drzwiowego w tylnej klapie, gdzie pewna powierzchnia poszycia zewnętrznego i wewnętrznego + Twoja konstrukcja z żywicy/maty tworzą komorę zamkniętą, zapodaj jeszcze jakieś fotki.
No a wzrost masy klapy z zabudową? Ile kg? Jak to wpłynie na mocowanie klapy, na siłowniki lub zawiasy?

Autor:  Viper [ Cz 14 sty, 2010 22:20 ]
Tytuł: 

Dokładnie tak. I tu zadałes dobre pytania. Masa napewbo wzrosła ale nie wiem ile. Żeby nie obciązać zawiasów staram sie nie trzymać długo otwartej klapy. Juz sie do tego przyzwyczaiłem zeby szybko wkładać lub wyciągać z bagażnika. Zeby jeszcze moja żona o tym pamietała to mysle ze bedzie wszystko ok. :D Mój bład ze nie robiłem fotek w trakcie ale jak to zawsze dla siebie nigdy nie ma sie czasu i było robione w wolnych chwilach. Juz jest wszystko na ukonczeniu tylko chce wymyslic ciekawy kształt całego boczku klapy. Napewno wrzuce fotki jak skoncze.

Autor:  Hellsin [ Cz 14 sty, 2010 22:37 ]
Tytuł: 

sinus napisał(a):
do tego przyzwoity wzmak który po zmostkowaniu da 150w RMS


mały monoblock też da się upchnąć, efekt dużo lepszy, cena niestety ciut wyższa. ( np. Alpine MRP-M352 )

Autor:  sinus [ Cz 14 sty, 2010 23:00 ]
Tytuł: 

Viper napisał(a):
Napewno wrzuce fotki jak skoncze.

Nie zapomnij bo ciekawy jestem efektu końcowego :)
Hellsin napisał(a):
mały monoblock...

O tych maluchach zapomniałem, niepozorne, ale tylko gabarytem :)

Autor:  cezarl [ Cz 14 sty, 2010 23:19 ]
Tytuł: 

tak to robią u toyoty z systemem JBL i to by mi najbardziej pasowało, ale rawka nie ma w klapie wgłębienia na koło zapasowe a GV tak

Obrazek

Autor:  binczyk123 [ So 16 sty, 2010 22:52 ]
Tytuł: 

a myslal ktos z was nad subwooferem aktywnym np lanzar lup alpine (takim pod siedzenie lub w bagazniku w schowek) ??

Autor:  sinus [ N 17 sty, 2010 02:03 ]
Tytuł: 

binczyk123 napisał(a):
a myslal ktos z was nad subwooferem aktywnym np lanzar lup alpine (takim pod siedzenie lub w bagazniku w schowek) ??

Jeśli wymagania co do ilości i jakości basu w aucie są niskie to będzie ok. Przy tego typu konstrukcjach cena za sprzęt jest zdecydowanie za wysoka względem oferowanej jakości. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest budżetowe wygłuszenie przednich drzwi i kupno prostego, dwukanałowego wzmacniacza, basu wystarczy, tak jakościowo jak i ilościowo. Sumując - są lepsze sposoby na leczenie zatwardzenia :)

Autor:  Viper [ N 17 sty, 2010 10:16 ]
Tytuł: 

W subwooferach aktywnych płacisz za fakt ze jest on mały i zmieścisz go prawie wszędzie a nie za jakość. Jeśli chcesz mieć jakikolwiek bas w bagażniku to wystarczy. Znam zwolenników takich subwooferów bo zawsze szybko i sprawnie mozna wyciągnąć i co najwazniejsze nie zajmuja miejsca. Osobiście nie polecam takiego rozwiazania. Ale jeśłi zdecydowalbys sie jednak na cos takiego pewnie racji na gabaryty to jest dosc duzy wybór. Pioneer, Alpine, Blapunkt (tydzien temu sprzedałem ostatniego), MDS, Lanzar. Nie radziłbym sie ubierać w nieznane marki tylko dlatego ze sa tansze. Bo to juz do nieczego sie nie nadaje

Autor:  Hellsin [ N 17 sty, 2010 11:05 ]
Tytuł: 

Viper napisał(a):
Pioneer, Alpine, Blapunkt (tydzien temu sprzedałem ostatniego), MDS, Lanzar.


Helix, Emphaser, Focal jest tego więcej :) To co podałeś to największa masówka ( 3 pierwsze )

Autor:  cezarl [ N 17 sty, 2010 11:43 ]
Tytuł: 

mailowałem z ludźmi którzy kupili lanzara na allegro i wszystkich opinie były zgodne że, jest dobrze wykonany ale gra tak sobie(nie za bardzo go w ogóle słychać)
bawiłem się kiedyś blaupunktem pod siedzenie z głośnikiem 16cm, i jakość basu była niska (zero ciśnienia akustycznego)

więc jak dla mnie aktywny subik bez pojemności odpada ( i nie chodzi mi o uzyskanie efektu bumbum -zanim mnie zobaczysz już mnie usłyszysz- tylko o jakość dźwięku)

to by było dobre ale znowu problem że zajmuje miejsce
Obrazek

Autor:  adamov2 [ N 17 sty, 2010 13:05 ]
Tytuł: 

ja mam aktywny sub Helixa pod siedzeniem kierowcy i nikomu nie polecam. To raczej pierdziawka a nie bas ;)

Autor:  sinus [ N 17 sty, 2010 13:42 ]
Tytuł: 

Opinie jak nigdy mocno zgodne, czyli GV(nie tylko) i bas pod siedzeniem jest kiepskim pomysłem, szkoda kasy :)

Autor:  Hellsin [ N 17 sty, 2010 20:30 ]
Tytuł: 

cezarl napisał(a):
bawiłem się kiedyś blaupunktem pod siedzenie z głośnikiem 16cm, i jakość basu była niska (zero ciśnienia akustycznego)


sam sobie odpowiedziałeś na brak "ciśnienia" :

cezarl napisał(a):
więc jak dla mnie aktywny subik bez pojemności odpada


bo z czego miał brać tą pojemność ? z plastikowego pudełka ?

sinus napisał(a):
Opinie jak nigdy mocno zgodne, czyli GV(nie tylko) i bas pod siedzeniem jest kiepskim pomysłem, szkoda kasy :)


Co innego taki aktywny jak ja miałem, tylko tam skrzynka była 30l, a i tak był przerobiony na pasywny :D

Autor:  sinus [ N 17 sty, 2010 23:52 ]
Tytuł: 

Hellsin napisał(a):
Co innego taki aktywny jak ja miałem, tylko tam skrzynka była 30l, a i tak był przerobiony na pasywny :D

I do tego bardzo ładnie zagrał :)

Autor:  cezarl [ Pn 18 sty, 2010 19:34 ]
Tytuł: 

wszystko pięknie wiemy już że sub w obudowie jest lepszy niż bez że, Morel czy focal jest lepszy od alpharda
ale nadal nikt nic nie napisał o konkretnej zabudowie (np, że da się zaadaptować sub fabryczny od audi a6 czy Pajero) lub pokazał jak sam "wystrugał" jakiś sub i fajnie go wkomponował

Autor:  Viper [ Pn 18 sty, 2010 19:49 ]
Tytuł: 

cezarl jestem w trakcie "strugania" lecz przez brak czasu nie moge skonczyć. Jutro wrzuce fotki zamontowanego wzamcniacza.

Autor:  sinus [ Pn 18 sty, 2010 19:52 ]
Tytuł: 

cezarl napisał(a):
ale nadal nikt nic nie napisał o konkretnej zabudowie
cezarl napisał(a):
pokazał jak sam "wystrugał" jakiś sub i fajnie go wkomponował

Poczytaj moje tematy w baleno CA, jedyna różnica przy zabudowie GV polega na kształcie wnęki przy nadkolu do zabudowania, czynności które musisz wykonać przy okazji budowy takiej skrzynki są niemal takie same.
cezarl napisał(a):
że da się zaadaptować sub fabryczny od audi a6 czy Pajero

Pewnie jest to możliwe i wykonalne, ale nie jest opłacalne tak ze względy na koszty, jak i ze względu na jakość uzyskanego basu.
cezarl napisał(a):
tylko o jakość dźwięku

Tutaj bardzo dużo zależy od tego jakie chcesz ponieść koszty aby cieszyć się z jakościowego grania, daj budżet i określ czy używane klocki akceptujesz czy też nie.

Autor:  Tomek [ Pn 18 sty, 2010 20:05 ]
Tytuł: 

To ja dam budżet ...

mam: przód (bas + gwizdek + zwrotnice) i tył (trzydrożne) obie strefy w JBL

jednostka to: DNX7200

Potrzeba ... zabudować bez straty miejsca w bagażniku subwoofer + ewentualnie wzmacniacz do niego. Wzmacniacz nie jest wymagany chyba, że wg was DNX7200 będzie grał nijak w takim zestawie bez dodatkowej mocy.

Budżet ... 900 zł

Używka akceptowana / nowe pożądane - czyli dwie wersje

Oczywiście można zamieścić opcję "moim zdaniem ten zestaw by był najlepszy ale koszt jego to ..."

Autor:  sinus [ Pn 18 sty, 2010 21:08 ]
Tytuł: 

Tomek napisał(a):
DNX7200

Ten model bardzo upraszcza sprawę, dedykowane wyjście na suba, co za tym idzie pewnie filtry zaszyte w radiu, upraszcza to późniejszą konfigurację
Tomek napisał(a):
Wzmacniacz nie jest wymagany chyba, że wg was DNX7200 będzie grał nijak w takim zestawie bez dodatkowej mocy.

Jeśli dołożysz suba to będzie także według Ciebie, radia nie dysponują wystarczającą mocą, a taka używka będzie w sam raz, 2x80w, 1x240w mostek, nieduże wymiary 20x30cm
http://www.allegro.pl/item888480137_pha ... _cc280.htm
powiedzmy że ok 200pln
Tomek napisał(a):
zabudować bez straty miejsca w bagażniku subwoofer

http://www.autosound.pl/rockfordfosgate ... -2114.html za 320pln
Do głośnika potrzebna będzie zabudowa i koszt materiałów to jakieś 250pln za żywicę poliestrową, matę szklaną, szpachlę , mdf i materiał obiciowy.
Zostaje 130pln na kable: sygnałowy 5mb dietz za ok 50pln, 5mb plusa i 1mb masy o przekroju 10mm2za ok 40pln - plecionka miedziana OFC, oprawka bezpiecznika za ok30pln plus jakieś drobiazgi i mamy budżet :)

Przyjmuję oczywiście optymistyczną wersję bez opłat za robociznę i to że masz dostępne podstawowe elektronarzędzia :) bo coś takiego
Obrazek
do passata kosztuje koło 500pln, a to produkcja seryjna, do GV na zamówienie może być w granicach 900-1100pln

Autor:  Tomek [ Pn 18 sty, 2010 21:41 ]
Tytuł: 

Sinus - bardzo ładna kombinacja ! Podoba mi się dobór komponentów.

Ale jak to zrobić, żeby wyglądało jak w pasacie a nie jak pomięta szmata :)

Autor:  Viper [ Pn 18 sty, 2010 22:02 ]
Tytuł: 

Tomek jesli chodzi o wzmacniacz to u siebie z 7200 mam połaczony TEC TA 604 a 2-kanałowka to TA 602 - 490zł

Obrazek

i do tej seri wzmacniaczy podłaczałem juz wiele kenwoodów (7200,8220,9240) i nigdy mnie nie zawiodły.

p.s Jak z mapami??

Autor:  sinus [ Pn 18 sty, 2010 22:09 ]
Tytuł: 

Powiem Ci że ja kilka różnych skrzynek zrobiłem i żywica nauczyła mnie pokory i cierpliwości, bez tego ani rusz. Sam jeszcze trochę muszę się nauczyć. Pewną wskazówką może być taka zabudowa
http://www.caraudiomag.com/technical/ca ... to_01.html
Tak naprawdę te zabudowy robi się robi się tak samo, kształt nie jest ważny, tylną część z lekka szpachlujemy i gładzimy nierówności. Do frontu trzeba się już mocniej przyłożyć, bez baboli ma być. Całość najlepiej materiałem obiciowym okleić, lakierem faktury plastiku nie uzyskasz, a uszkodzić bagażami prościej.
Nie bardzo wiem co dalej pisać... :) na pytania chętnie odpowiem :)

Autor:  Hellsin [ Pn 18 sty, 2010 22:34 ]
Tytuł: 

sinus napisał(a):
Tomek jesli chodzi o wzmacniacz to u siebie z 7200 mam połaczony TEC TA 604 a 2-kanałowka to TA 602 - 490zł


za trochę większe pieniążki to Xeteca by miał śmiało 4 kanałowego, do tego Re Audio SR w zabudowie i marzenie :D ( a 10-14l w GV chyba będzie dało się wygospodarować :) )

Autor:  Tomek [ Pn 18 sty, 2010 23:01 ]
Tytuł: 

Trzymajmy się budżetu ... 900 i ani grosza więcej !

Obejrzałem ten poradnik i nic tylko lepić :)

Muszę szukać miejsca !

Viper a Ty lepisz ?

Autor:  Hellsin [ Pn 18 sty, 2010 23:12 ]
Tytuł: 

Tomek napisał(a):
Trzymajmy się budżetu ... 900 i ani grosza więcej !


to samo lepienie po znajomości to 100-150 zł z materiałami ... firma ok. 300 na bank, bo to custom.
Jeśli sam ulepisz to po kosztach to zrobisz max. do 100 zł.

Autor:  Viper [ Pn 18 sty, 2010 23:23 ]
Tytuł: 

Wzamcniacz schowaj do schowku w podłodze. W lewym boczku po usunięciu podnośnika powinna wejsc bez problemu zabudowa.

Mapy działaja doskonale. Zrób wszystko według instrukcji która Ci wysłałem to napewno bedziesz zadowolony.

Autor:  sinus [ Pn 18 sty, 2010 23:27 ]
Tytuł: 

Hellsin napisał(a):
za trochę większe pieniążki to Xeteca by miał śmiało 4 kanałowego

Ano by miał ale to już cały budżet wyczerpuje, to by też sprawę pozostałych głośników załatwiło, 4x110w, ale pozostałe koszty też by wzrosły i wątpię czy w 2k by się to zmieściło :)

Tomek napisał(a):
Trzymajmy się budżetu ... 900 i ani grosza więcej !

O ile słuchasz "szybkiej" muzyki to pięknie zagra uDimension rm 208sl, kosztuje co prawda 600pln, ale naprawdę jest wart tej ceny, on tylko zwiększa budżet, pozostałe klocki bez zmian. Ma jeszcze jedną zaletę, głębokość montażowa to tylko 60mm, potrzebna objętość skrzynki to 8l. Spróbuj popatrzeć na allegro używane w granicach 300-400pln, warto :)

Tomek napisał(a):
Obejrzałem ten poradnik i nic tylko lepić :)

Dla 150w głośnika musisz wykleić ścianki o grubości 10-12mm, front to mdf 18mm, im sztywniej tym lepiej.

Autor:  Hellsin [ Pn 18 sty, 2010 23:31 ]
Tytuł: 

sinus napisał(a):
Ano by miał ale to już cały budżet wyczerpuje, to by też sprawę pozostałych głośników załatwiło, 4x110w, ale pozostałe koszty też by wzrosły i wątpię czy w 2k by się to zmieściło :)


jak da radę to za 600-700 zł będzie, czy to z DE czy z PL :)
2k pln - bez przesady :)
Lepik nawet w firmie 300 zł + sub 500 zł + wzmak 700 zł :)
Max. 1500 zł :) I to już nie będzie "plumkaidło" wiesz o tym :)

sinus napisał(a):
Spróbuj popatrzeć na allegro używane w granicach 300-400pln, warto :)


biały kruk - poszukiwania :D ale może znajdzie :)

Autor:  sinus [ Wt 19 sty, 2010 00:07 ]
Tytuł: 

Hellsin napisał(a):
Max. 1500 zł :) I to już nie będzie "plumkaidło" wiesz o tym :)

Ok :) niech będzie, możliwe że się uda, ale zostaje okablowanie, powiedzmy że za pół ceny się uda kupić to i tak doliczysz ok 200pln, więc razem będzie 1700, wiem że zagra pięknie ale i pierwotny budżet prawie o 100% przekroczony jest :)

Autor:  Hellsin [ Wt 19 sty, 2010 00:17 ]
Tytuł: 

sinus napisał(a):
Ok :) niech będzie, możliwe że się uda, ale zostaje okablowanie, powiedzmy że za pół ceny się uda kupić to i tak doliczysz ok 200pln, więc razem będzie 1700, wiem że zagra pięknie ale i pierwotny budżet prawie o 100% przekroczony jest :)


wiesz, że można iść także w drugą stronę, jakiś 8" Lanzar, do tego kable podstawowe Dietza i wzmak od Mac Audio i itp. tylko to nie będzie to.
Czasem warto dołożyć te parę $$$ :) ( nie żebym Tomka namawiał do takiego celu :D )

Autor:  Tomek [ Wt 19 sty, 2010 10:06 ]
Tytuł: 

Viper napisał(a):
Wzamcniacz schowaj do schowku w podłodze. W lewym boczku po usunięciu podnośnika powinna wejsc bez problemu zabudowa ...


Ja nie chcę ruszać "podnośnika" ... Myślałem raczej o prawej burcie (tam gdzie jest taki niby schowek). Gdyby wyciąć go i wykorzystać to miejsce to wtedy reszta funkcjonalności bagażnika pozostaje praktycznie nie zmieniona. Już prawie pogodziłem się z myślą, że muszę zamontować wzmacniacz w schowku i w tym wypadku zwiększam jednak budżet o tyle ile potrzeba na wzmacniacz, który pociągnie także 2 strefy z przodu ... czyli przód + tył + subwoofer.

Nowy budżet to 1200 zł - no maks 1300 zł jak ma dobrze grać. Dodaję, że 1700 to zdecydowanie za dużo. Zresztą co to za wyzwanie dla was 2000 zł ! Za 2000 to jadę do CarAudio zostawiam samochód i wracam po zrobione. Mówimy tutaj jak to zrobić jak Adam Słodowy ... żeby było taniej i na używkach (oczywiście działających używkach)

Co wy na to ?

Autor:  Viper [ Wt 19 sty, 2010 11:25 ]
Tytuł: 

Czyli mam rozumieć ze chcesz wzmacniacz 5 kanałowy?? Jesli tak to ceny zaczynaja sie od 800 zł. z głosnikiem zmiescisz sie w 1200. A gdzie reszta?? Moze 4 kanały? Tylnie głosniki wtedy wyciszone.

Autor:  sinus [ Wt 19 sty, 2010 21:56 ]
Tytuł: 

Tomek napisał(a):
a nie chcę ruszać "podnośnika" ...

No dobra, opcje są trzy :)
- wzmak czterokanałowy o mocy 70-80w na kanał
http://www.allegro.pl/item893163550_pha ... oznan.html
http://www.allegro.pl/item889379922_moc ... analy.html
http://www.allegro.pl/item889688655_wzm ... _nowy.html
W takim układzie podpinasz zestaw przedni pod 2 kanały, a suba pod pozostałe dwa w mostku, tył puszczasz z radia
- Wzmak 5-kanałowy
http://www.allegro.pl/item889867078_wzm ... _q_55.html najlepiej ten
Albo trochę słabsze
http://www.allegro.pl/item888975899_axt ... _nowy.html
http://www.allegro.pl/item888708747_hif ... _z700.html
Tutaj po dwa kanały na przód i tył plus jeden na suba
-Mocne 4 kanały od xeteca 4x110w, 380w mostek, model 4g-600 mk2
http://diymobileaudio.com/gallery/showg ... p?cat=2043
Przód i tył spięte równolegle, gdzie xetek da 180w/2ohm i mostek z pozostałych 2kanałów ma suba. Ta opcja niestety przekracza budżet, ale wzmak jest też o klasę wyższy od pozostałych, cena używki ok800pln.

Znalezienie wzmaka nie jest problemem, gorzej z jego montażem we wnęce. Gdy dokonasz pomiarów wnęki i dostępnego miejsca, a później porównasz to z wymiarami wzmaka okaże się, że masz problem, bo do wnęki nic nie chce się zmieścić. Wtedy pozostaje 3 opcja przekraczająca niestety budżet :)

Autor:  Viper [ Wt 19 sty, 2010 22:16 ]
Tytuł: 

sinus napisał(a):
tył puszczasz z radia


lepiej wyciszyć tył bo wiecej złego niz dobrego robi

Jeśli mowisz o wnęce w podłodze to jest tam naprawde sporo miejsca na wzmacniacz. Moja 5 - kanałowka weszła bez problemu i pomimo kabli moge go przesuwac na boki. Rozumiem ze polecasz Tomkowi uzywane wzmaczniacze zeby mógł sie wyrobic w budzecie. Znam osoby które własnie kupily uzywany wzmacniacz na necie i sie okazało ze nie chodzil np jeden kanał (sprzeedajacy tłumaczył sie ze jaksprzedawał to wszystko było sprawne) albo po pewnym czasie odmawial posłuszenstwa i w serwisie okazalo sie ze bylo cos grzebane. Nie mowie ze takie sa wszystkie ale nie zycze nikomu zeby sie trafil własnie jakis felerny. Najlepiej kupowac od znajomego, brata, kuzyna, sąsiada gdzie mniej wiecej znamy jego historie.

Autor:  Hellsin [ Wt 19 sty, 2010 22:30 ]
Tytuł: 

Viper, nie wiem ja mam dwa wzmacniacze kupione jako używane, notabene normalnie na nie nie mógł bym sobie pozwolić bo kosztowały by troszkę za dużo grosza jak na moje nawet zdanie :)
Fakt, jeden był z gwarancją od PL dystrybutora, więc się nie obawiałem - wygląd funkiel nówka.
Drugi miał gwarancję z DE, zresztą stamtąd też przyjechał. Feler - jeden, przekręcony gwint imbusa, ale do zrobienia, wygląd też jak z salonu CA ... a cena - 1/2 tego co normalnie ...
Ostatnio kupił bym trzeci wzmacniacz ... ale mimo 12 minut spędzonych na telefonie nie dogadałem się ... a szkoda ... bo wzmak był za 1/3 ceny z papierami ...

Dlatego czasem warto :) Jedyne co można nie kupić używki i bał bym się jako tako to głośniki - tu nie wiadomo nic dopóki nie ma odsłuchu. Choć już jeden głośnik sam naprawiłem i pewnie obecny właściciel zadowolony jest do dziś :)

Autor:  Viper [ Wt 19 sty, 2010 22:50 ]
Tytuł: 

Widzisz to udało Ci sie i bardzo dobrze. Wszystkim życze zeby kupowali z głowa i papierami jesli to mozliwe. Ale wierz mi sa tez inne przypadki tak jak opisalem powyżej. I nie kupiłbym wzmacniacza który opisany jest na aukcji "wszystko OK ładnie gra w 100% sprawny" i aukcja zaczyna sie od 1 zł. Co do głosników to masz w zupełności racje.

Autor:  sinus [ Wt 19 sty, 2010 23:01 ]
Tytuł: 

Viper napisał(a):
lepiej wyciszyć tył bo wiecej złego niz dobrego robi

Zgadza się, ale skoro jet podłączony to znaczy że ma być wykorzystany, choćby czasem dla pasażerów i pewnie z tym założeniem został kupiony. Ja bym na tyle nic nie zakładał, u siebie nie mam tylnych głośników.

Viper napisał(a):
Jeśli mowisz o wnęce w podłodze to jest tam naprawde sporo miejsca na wzmacniacz

Nie, o wnęce bocznej, i to nie ja, a Tomek. Ja tylko kombinuję co tam upchać. :)

Viper napisał(a):
Znam osoby które własnie kupily...

Pewne ryzyko zawsze istnieje, ale w tym temacie mam podobne doświadczenia jak Hell.
Wśród moich znajomych osoby, które się "przejechały na używce" należą do zdecydowanej mniejszości.

Autor:  Hellsin [ Wt 19 sty, 2010 23:43 ]
Tytuł: 

tu był ciekawy wzmak :)
Co prawda z małym mankamentem, ale to już powoli biały kruk :) :

http://www.allegro.pl/item878868319_oka ... dison.html

EDIT:

fajny zbój :D

http://www.allegro.pl/item854680649_eto ... _stan.html

Autor:  cezarl [ Pn 20 wrz, 2010 09:37 ]
Tytuł: 

odświeżając troszkę temat , znalazłem wzorcowo wykonaną zabudowę bagażnika
Obrazek

Obrazek

Autor:  sewmustaf [ Pt 05 lut, 2016 12:00 ]
Tytuł:  Re: subwoofer w GV II

Cześć a ja się zapytam bo różnie piszecie miałem w tamtej gv1 subwofer aktywny peiying naprawdę grał zaskakująco nie chce innego potem go sprzedałem bo twierdziłem że nie już wystarczy a tu jednak spowrotem mi się zachciało i kupię napewno ten sam, no i właśnie chcę spytać jak go podlaaczyc z oryginalnego radia tam nie ma chinch? Wychodzi na to , że trzeba z głośników wziąć sygnał wystarczy jak z drzwi tylnych zabiorę sygnał?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/