Teraz jest Wt 11 gru, 2018 19:55

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt 29 sie, 2014 20:59 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Witam. Od około 2 miesięcy posiadam Vitarę Long. Do niedawna śmigała elegancko, potem zaczął strzelać filtr powietrza, póżniej zaczeła się jakby dusić i gasnąć, obroty skaczą i na chwile obecną nie da się jeździć, to samo na benzynie i gazie. W czym problem? Dodam że podpinałem pod komputer i wszystko ok. Czasami świeci się kontrolka Engine Servis Soon( ale z tego co wiem świeci się odkąd jest założony gaz.

rok 1996 2.0 benzyna 16v V4 + gaz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 29 sie, 2014 23:11 
Offline

Dołączył(a): Pt 14 gru, 2012 17:02
Posty: 377
Lokalizacja: z lasu
Model:: Grand Vitara I
Co znaczy, że zaczął strzelać filtr powietrza? Wybuchy gazu? To ona na mieszalnikowej instalacji jest? Prawdopodobnie wybuchy gazu coś uszkodziły np przepływomierz. Zaprowadź auto do porządnego mechanika bo tak przez forum to jak wróżenie z fusów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 30 sie, 2014 04:58 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Słychać taki strzał w filtrze, aż zrywa pokrywę. Może ktoś miał podobny przypadek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 30 sie, 2014 11:00 
Offline

Dołączył(a): Pt 14 gru, 2012 17:02
Posty: 377
Lokalizacja: z lasu
Model:: Grand Vitara I
Myślę że setki użytkowników mieszalnikowej instalacji lpg miały takie przypadki. To są właśnie wystrzały gazu w kolektorze dolotowym. Innymi słowy fatalnie ustawiona instalacja lpg. Po pierwsze mechanik, który sprawdzi uszkodzenia kolektora dolotowego, po drugie dobry gazownik, który wyreguluje instalację. Ale w 16 zaworowym silniku na wielowtrysku nie montuje się instalacji mieszalnikowych więc spokojnego użytkowania auta to ja Ci nie wróżę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 30 sie, 2014 13:37 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Gaz gazem, ale dlaczego taka sama sytuacja ma miejsce podczas jazdy na benzynie? Instalacja był regulowana przed kupnem. Świece ok, cewki ok.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 30 sie, 2014 13:59 
Offline

Dołączył(a): Pt 14 gru, 2012 17:02
Posty: 377
Lokalizacja: z lasu
Model:: Grand Vitara I
Czytaj uważnie proszę. Prawdopodobnie wystrzały gazu coś uszkodziły np przepływomierz, silnik krokowy albo gdzieś jest nieszczelność i łapie lewe powietrze. Stąd problemy również na benzynie. Jak auto nie jedzie to się choluje do mechanika, a nie pyta na forum, podając zdawkowe informacje.
Poza tym w bajki o regulacji gazu przed sprzedażą auta to po prostu bajki. Albo gość wyregulował na tyle by jakoś to chodziło przy sprzedaży, czyli taka totalna prowizorka, a po paru tygodniach się wysypało.
Jak się kupuje nowe auto to trzeba mieć trochę kasy i powymieniać to i owo, i poregulować a nie wierzyć w dyrdymały sprzedającego, który na pewno płakał jak sprzedawał bo auto wychuchane...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 30 sie, 2014 15:58 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Rzecz w tym że auto dobrze znałem i znam bo kupiłem od kuzyna, wcześniej sporo nawet nim jeździłem. Tuż przed odbiorem samochód miał podobny problem i okazało się że to świeca, ale teaz świec są ok. Co do mechanika to wczorej auto odebrałem, przedwczoraj byłem u niego żeby się przejechać i było ok, a wczoraj zanim dojechałem do domu to znowu zaczął szarpać. Myśleliśmy że to wina cewki bo jakieś kabelki wisiały na włosku ale jednk to nie to...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 30 sie, 2014 22:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4339
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
Ja bym poszukał innego mechanika najlepiej takiego który specjalizuje się w LPG. Zawsze to inne spojrzenie na auto.


Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 01 wrz, 2014 19:28 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Byłem dzisiaj jeszcze raz pod kompa podpiąc i pokazły się dwa błędy
1- miernik masy powietrza
2- czujnik regulacji wałka rozrządu rząd1 czy jakoś tak. Czyli wychodziło by że na pierwszy ogień przepływomierz....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 01 wrz, 2014 20:48 
Offline

Dołączył(a): Pt 14 gru, 2012 17:02
Posty: 377
Lokalizacja: z lasu
Model:: Grand Vitara I
tak jak mówiłem od początku...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 02 wrz, 2014 05:07 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Teraz pytanie czy warto kupić używkę?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 02 wrz, 2014 20:29 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 18 lut, 2008 21:29
Posty: 4191
Lokalizacja: z lasu
Model:: Jimny JX '08 vel Kermit
grayo napisał(a):
Rzecz w tym że auto dobrze znałem i znam bo kupiłem od kuzyna, wcześniej sporo nawet nim jeździłem

Czy aby na pewno :?:
Cytuj:
rok 1996 2.0 benzyna 16v V4 + gaz

Według mojej wiedzy nie ma takiego silnika, zresztą chyba nikt jeszcze nie wpadł na pomysł zrobienia widlastej "czwórki" bo niby po co? W Vitarze long, która była kiedyś najwyższym modelem Suzuki, stosowano również najmocniejszy wtedy silnik H20, czyli 2.0 V6 24V 136KM. Natomiast w tym samym czasie rozpoczęto pakowanie silnika 2.0 R4 16V 132KM, czyli pierwszej wersji J20, ale tylko do krótkich Vitar cabrio.


Góra
CzareK

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 02 wrz, 2014 21:01 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Nie znam sie do końca na oznaczeniach więć się pomyliłem w nazwie. U mnie siedzi zwykły 4-rzędowy motor


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 02 wrz, 2014 22:16 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 18 lut, 2008 21:29
Posty: 4191
Lokalizacja: z lasu
Model:: Jimny JX '08 vel Kermit
To jeszcze zaraz się okaże że masz faktycznie R4 16V... tylko że 1.6 ;) Bo oprócz jeszcze 2.0 TD z Mazdy, innych silników w tym modelu nie stosowano.
Inna możliwość - ktoś zrobił przeszczep zespołu napędowego z zupełnie innego samochodu.


Góra
CzareK

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 03 wrz, 2014 03:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:52
Posty: 10551
Lokalizacja: WARSZAWA/OTWOCK/PL
Model:: brak
Rzędowy 4 cylindrowy.
4-rzędowy. ..............tylko pług.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 03 wrz, 2014 05:08 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Niewiem panowie czy to przeszczep czy nie ale wydaje mi się że nie bo nigdzie nie pisze w dokumentach żeby wcześniej siedziało w nim coś innego. Jeśli wam coś pomoże to jest to chyba wersja produkowana dla Amerykanów. Może dlatego taki motor... Odbiegamy od tematu. Jeszcze takie pytanko, czy przepływomierzowi może zaszkodzić jakiś syf znajdujący się na dnie butli gazu? Bo z dwa razy się zagapiłem i gaz się skończył w trakcie jazdy, przy tym mogło coś zassać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 03 wrz, 2014 06:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:52
Posty: 10551
Lokalizacja: WARSZAWA/OTWOCK/PL
Model:: brak
W dokumentach jest zapisane, ale pomijając moje drobne złośliwości, proponuję sprawdzić błędy na innym komputerze.
Oczywiście jak diagnoza będzie taka sama, szukasz używanych części, wymieniasz i i sprawdzasz na kompie.
O pełna weryfikację tego co masz, możesz się pokusić po nr VIN.
Co do przepływomierza, tam jest powietrze i syf z butli nie ma dostępu, prędzej jak nie był wymieniany filtr, to osiądzie to na wtrysku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 03 wrz, 2014 07:38 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5668
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
filterki gazu wymieniałeś?


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 03 wrz, 2014 20:44 
Offline

Dołączył(a): Pt 14 gru, 2012 17:02
Posty: 377
Lokalizacja: z lasu
Model:: Grand Vitara I
Chłopaki, a wiadomo co to gazownik zrobił? Ja już widziałem instalacje lpg 2 generacji gdzie "mieszalnik" to wężyk przymocowany klejem na gorąco do dolotu, to może i ktoś podpiął taki "mieszalnik" przed przepływomierzem. A tak na poważnie to sfotografuj proszę ten silnik i wstaw fotkę na forum, bo ani nie wiemy jaki masz silnik, ani jakiego rodzaju instalację gazową...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 06 wrz, 2014 16:26 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
http://static.pokazywarka.pl/i/3754566/ ... -16803.jpg"
http://static.pokazywarka.pl/i/3754931/ ... 163828.jpg"
http://static.pokazywarka.pl/i/3755069/ ... 163816.jpg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 17 wrz, 2014 05:47 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Czy mogę wymienić sam przepływomierz czy potrzebny jest do tego mechanik?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 17 wrz, 2014 05:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:52
Posty: 10551
Lokalizacja: WARSZAWA/OTWOCK/PL
Model:: brak
Wymienić możesz wszystko sam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 17 wrz, 2014 18:25 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
To wiem tyle że może później potrzebna jest jakaś diagnoza czy coś takiego, a tego już sam nie zrobie. Więc proszę o rozszerzenie odpowiedzi.... bo niewiem czy poprostu go wymieniam i jeżdzę czy coś jeszcze po wymianie muszę lub musi zrobić mechanik?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 17 wrz, 2014 18:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 05:52
Posty: 10551
Lokalizacja: WARSZAWA/OTWOCK/PL
Model:: brak
Wymieniasz sam i nic nie programujesz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 17 wrz, 2014 19:30 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5668
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
w tym samochodzie nie trzeba nic robić, tylko wymiana


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 26 wrz, 2014 18:34 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Witam. Dopiero udało mi się dorwać przepływkę, dzisiaj ją wymieniłem i ... kur... dalej to samo :/ Naczytałem się, napytałem tu i tam i dalej stoję w miejscu. Strzela, dławi się, szarpie iobroty skaczą (dodam że dzieje się tak na rozgrzanym silniku powiedzmy po przejechaniu kilkunastu km, zimny pracuje cacy) będę jeszcze wymieniał czujnik temp płynu i chłodnicę wody bo jest uszkodzona i ucieka woda/płyn. Może to coś da...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 26 wrz, 2014 19:18 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Jeszcze takie pytanko, czy to przypadkiem może być cewka? Ustrka wygląda tak- podczas jazdy nagle auto zaczyna mocno szarpać przy czym obroty skaczą na skunde nawet do 1000, na gazie czasami strzeli filtr powietrza, na benzynie tylko szarpanie, odczucie jest takie jakby blokowało koła na ułamek sekundy bo aż auto się zatrzymuje, gdy przychamuje a silnik jest na niskich obrotach, skok ich powoduje że auto gaśnie, ocywiście mowa tu o spadku obrotów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 26 wrz, 2014 22:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2008 21:30
Posty: 5878
Lokalizacja: Poznań
Model:: <-Baleno 1.8, ->Astra H
moze byc :) czasem nawet nie cewka, a uszkodzona guma od cewki - mam baleno 1.8, a to prawie to samo, wiec zobacz cewki i gumy :)


Góra
Suzuki Baleno 1.8 - niepozorne i zadziorne :diabel2:
"Każdy problem ma rozwiązanie - skoro nie ma rozwiązania, to nie ma problemu" :okulary:

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 30 wrz, 2014 12:58 
Offline

Dołączył(a): Pt 29 sie, 2014 20:31
Posty: 37
Model:: Vitara
Witam. dzisiaj zajrzałem do cewek, i zobaczyłem coś niepokojącego a dokładniej olej w komorze jednej z cewek, było go tyle że prawie nie było widać łebka świecy. Wyczyściłem i zobaczę co będzie się dziać. Skąd on tam się mógł zebrać?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .