Teraz jest So 21 lip, 2018 22:09

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt 08 kwi, 2014 10:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2014 08:29
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Model:: Grand Vitara II
Witam wszystkich!
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Grand Vitary II, 2.0 benzyna, 2006 rok. Wszystko jest super, autem jeździ się rewelacyjnie, jednak już podczas powrotu po zakupie samochodu zapalił się check engine. Po podpięciu pod komputer wyskoczył dobrze wszystkim znany błąd P0420. Nie wiem czy wpływ na to miał fakt, że poprzednia właścicielka jeździła tym samochodem tylko po mieście i to dość zamuląjąco (wiem, ponieważ przed sprzedażą się z nią przejechałem) a ja wracałem później prawie 300 km po autostradzie, więc trochę przedmuchałem auto :D Przed zakupem auto sprawdzali w ASO i błędu nie było. W każdym razie auto jeździ normalnie, nie dławi go, obroty nie falują - słowem wszystko jest w porządku oprócz tej wkurzającej kontrolki. Pojechałem wczoraj na analizę spalin - wszystko jest idealnie!

1. Czy w związku z tym mogę na 100% wyeliminować niesprawność katalizatora i skupić się na sondach ? Ew zna ktoś dobry serwis w Krakowie, który będzie potrafił ogarnąć ten temat ?
2. Czy po prostu założyć emulator na sondę lambdę i nie przejmować się tym wszystkim ? Czy jeśli z czasem katalizator zacznie się zapychać, a ja nie będę o tym wiedział, ponieważ przez emulator nie będę widział błędów to czy grozi to uszkodzeniem czegoś ?

Czytałem, że ludzie wymieniali katalizatory a po jakimś czasie błąd pojawiał się od nowa. Wiem, że były podobne tematy na forum, jednak nigdzie nie potrafiłem znaleźć ostatecznego i dobrego rozwiązania tego problemu. A może takowe nie istnieje ?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :piwo:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 08 kwi, 2014 11:53 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5633
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
na początek załóż dystans na sondę lambda bo to najtańsze rozwiązanie. Sonda jest szerokopasmowa i kosztuje sporo (zamienniki od 500zł. Swoją drogą Suzuki powinno wymieniać to bezpłatnie jako wada fabryczna nawet po skończeniu gwarancji.


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 08 kwi, 2014 12:30 
Offline
Skarbnik Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 05 lut, 2009 11:46
Posty: 1831
Lokalizacja: Wrocław
Model:: SX4 1.6 4WD GS
kzaremba2 napisał(a):
Swoją drogą Suzuki powinno wymieniać to bezpłatnie jako wada fabryczna nawet po skończeniu gwarancji.

Ja przenegocjowalem cene emulatora :)

Siemion via TapaTalk :)


Góra
pozdrawiam
Konrad vel. Siemion

...znaczek 4x4 na Suzuki coś znaczy i jak kierowca nieustraszony to auto nie zawiedzie niezależnie od tego, że niby nie terenowe... (MML)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 09 kwi, 2014 11:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2014 08:29
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Model:: Grand Vitara II
Mówiąc o emulatorach macie na myśli produkty firmy http://lepard.eu/ czy zwykły dystans na sonde lambde ? Czy założenie emulatora wspomnianej firmy może wpłynąć negatywnie na pracę samochodu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 09 kwi, 2014 12:05 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5633
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
Ja mówię o zwykłym dystansem

-- 9 kwi 2014, o 12:06 --

Ja mówię o zwykłym dystansie


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 09 kwi, 2014 15:40 
Offline
Skarbnik Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 05 lut, 2009 11:46
Posty: 1831
Lokalizacja: Wrocław
Model:: SX4 1.6 4WD GS
Nie wiem jaki mi zalozyli, ale sprawdze przy najblizszej okazji ;)

Siemion via TapaTalk :)


Góra
pozdrawiam
Konrad vel. Siemion

...znaczek 4x4 na Suzuki coś znaczy i jak kierowca nieustraszony to auto nie zawiedzie niezależnie od tego, że niby nie terenowe... (MML)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 11 kwi, 2014 12:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2014 08:29
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Model:: Grand Vitara II
A czy zna ktoś jakiegoś dobrego mechanika w Krakowie, co byłby w stanie sprawdzić dokładnie te sondy ? I w przypadku, jeśli któraś z sond jest uszkodzona to czy jazda do czasu jej wymiany czymś szkodzi ? Pomijając tylko świecącą kontrolkę :kalach:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 22 kwi, 2014 12:45 
Offline

Dołączył(a): So 29 gru, 2012 11:53
Posty: 129
Lokalizacja: Zielona Góra
Model:: GVI 2005 + GVII 2006
Czy mógłby ktoś napisać jakiej średnicy jest gwint sondy za katalizatorem? Chcę zastosować "przedłużkę" przed zakupem emulatora za 150 zł.

Wysłane z mojego GT-I9505


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 22 kwi, 2014 13:28 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5633
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
18x1.5


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 22 kwi, 2014 16:34 
Offline

Dołączył(a): So 29 gru, 2012 11:53
Posty: 129
Lokalizacja: Zielona Góra
Model:: GVI 2005 + GVII 2006
Dziękuję. Zamówiłem, dam znać po montażu i kilkuset km.

Wysłane z mojego GT-I9505


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 26 kwi, 2014 18:25 
Offline

Dołączył(a): So 29 gru, 2012 11:53
Posty: 129
Lokalizacja: Zielona Góra
Model:: GVI 2005 + GVII 2006
Wczoraj zamontowałem emulator, skasowałem błąd. Póki co, odpukać, po przejechanych 200 km brak błędu. Przed montażem to był pewniak. Spalanie takie jak wcześniej.

Emulator prosty, mosiężny.
Obrazek

Wysłane z mojego GT-I9505


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 26 kwi, 2014 18:42 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5633
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
I ten błąd sie już nie pojawi :)


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 26 kwi, 2014 18:46 
Offline

Dołączył(a): So 29 gru, 2012 11:53
Posty: 129
Lokalizacja: Zielona Góra
Model:: GVI 2005 + GVII 2006
Ja wcześniej wyeliminowałem uszkodzoną sondę - wykres pracy i podmiana z samochodu znajomego.

Mogę powiedzieć, że katalizator to jedyna wada GVII :-)

Wysłane z mojego GT-I9505


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 27 kwi, 2014 17:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2014 08:29
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Model:: Grand Vitara II
@chopin kupiłeś przedłużkę czy emulator ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 27 kwi, 2014 17:43 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5633
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
to co jest na zdjęciu to przedłużka/dystans. Emulator jest elektroniczny


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 27 kwi, 2014 19:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2014 08:29
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Model:: Grand Vitara II
wiem wiem :) tylko nie wiem czy to zdjęcie poglądowe czy kupił właśnie dystans :) i czy taki dystans "rozwiąże problem" w przypadku, jeśli winowajcą okaże się uszkodzona sonda ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 27 kwi, 2014 20:31 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5633
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
jeżeli nie są uszkodzone kable to tak


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 29 kwi, 2014 19:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2014 08:29
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Model:: Grand Vitara II
zakupiłem przedłużkę, w piątek zamontuje i zobaczymy czy pomoże ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 29 kwi, 2014 20:07 
Offline
Skarbnik Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 05 lut, 2009 11:46
Posty: 1831
Lokalizacja: Wrocław
Model:: SX4 1.6 4WD GS
A moj emulator mnie nie lubi! Jak Graszka jest kierowca, to gasnie i nie swieci - ja siadam, to po przejechaniu kilkudziesieciu km zapala sie check engine :/ i caly czas zachodze w glowe jak to sie dzieje, ze sam gasnie (bez resetu)?!?

Siemion via TapaTalk ;)


Góra
pozdrawiam
Konrad vel. Siemion

...znaczek 4x4 na Suzuki coś znaczy i jak kierowca nieustraszony to auto nie zawiedzie niezależnie od tego, że niby nie terenowe... (MML)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 29 kwi, 2014 20:13 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5633
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
najpierw popraw wtyczkę sondy, często się wysuwają z niej kabelki. Check gaśnie po kilku odpaleniach auta bez wykrycia błędu


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 29 kwi, 2014 20:51 
Offline
Skarbnik Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 05 lut, 2009 11:46
Posty: 1831
Lokalizacja: Wrocław
Model:: SX4 1.6 4WD GS
To chyba tak dziala ten emulator - ja mam ciezsza noge i wyzej krece Ruda - jak jezdzi Grazka, to wszystko wraca do normy... To nie jest ten model co emuluje pelen zakres - wstawili mi chyba taki, co lekko poprawia parametry - znaczy na moja noge za malo ;P

Siemion via TapaTalk ;)


Góra
pozdrawiam
Konrad vel. Siemion

...znaczek 4x4 na Suzuki coś znaczy i jak kierowca nieustraszony to auto nie zawiedzie niezależnie od tego, że niby nie terenowe... (MML)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 05 maja, 2014 14:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2014 08:29
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Model:: Grand Vitara II
przedłużka zamontowana, póki co błędu brak :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 30 lip, 2014 07:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2014 08:29
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Model:: Grand Vitara II
I niestety błąd powrócił :( zaświecił się podczas jazdy z pełnym kompletem osób + bagaże + klima. Jeszcze nie podpinałem pod komputer, żeby zobaczyć czy to to samo. Ale mam pytanie - czy mógł się zaświecić właśnie z tego powodu, że przez większe dociążenie auta musiałem go bardziej "cisnąć" ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 18 wrz, 2014 22:52 
Offline

Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 00:00
Posty: 31
Lokalizacja: Skierniewice
Model:: Grand Vitara 05- 2.0 pb/lpg
na którą sondę montowałeś tą przedłużkę?
na tą przed czy za katem?
swoją drogą, błędy mogą wyskakiwać różne, sprawdziłeś jaki Ci wyskoczył?
u mnie ten błąd wywala tylko podczas dłuższej jazdy w prędkościach w przedziale 80-100km/h
też myślę o przedłużce, ale ostatnio jak zerkałem na sondy to się okazało że ta przed katem była wymieniana.. pytanie na jaką? bo błąd wywala, stąd pytanie czy wstawać dystans czy wojować z sondą ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 19 wrz, 2014 08:30 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5633
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
przede wszystkim, najważniejsze- odczytać na komputerze parametry drugiej sondy, czy zakres pracy jest prawidłowy. Jeżeli sonda ,,stoi" to montowanie przedłużki jest bez sensu. Przedłużka idealnie spełnia swoją rolę pod warunkiem że sonda jest SPRAWNA. Przedłużkę montuje się tylko na drugą sondę,za katem.


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .