Teraz jest Cz 23 maja, 2019 16:35

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr 13 maja, 2009 20:41 
Offline

Dołączył(a): Śr 13 maja, 2009 20:22
Posty: 5
Lokalizacja: BRD
Model:: Swift ddis
Witam,

Moze kogos zainteresuje ....
Znalazlem w necie ciekawa instrukcje jak do Suzuki zabudowac Tempomat.
I to oczywiscie wszystko na orginalnych czesciach Suzuki.
Bardzo mi zalezalo na tej funkcji bo sie do niej przyzwyczailem w poprzednich autach.
Jednak polityka cenowa Suzuki troche zbila mnie z tropu ; (

Jednak jesli ktos bedzie zainteresowany to wklejam instrukcje
zabudowy tego cacka ; )
Niestety po Wegiersku, ale numery czesci i kolejnosc prac jest udokumentowana
zdjeciami .
http://ignisklub.hu/?page=cikk&rovat=3&id=704

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 12:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 06 sty, 2008 15:04
Posty: 210
Lokalizacja: Wrocław/Wałbrzych
Model:: Swift 1.3 Glx 06
Super sprawa:) ale jak dla mnie zdjęć jest za mało żeby tylko z nich korzystać. Może ktoś by mógł podliczyć koszt części potrzebnych do przeróbki?


Góra
Swift MK6 1,3 glx Monza Red (witamy się konichiwa)

Dyplomacja to umiejetność powiedzenia "spieprzaj" w taki sposób, że odbiorca
słysząc to czuje emocje związane z wyprawą i nieodpartą chęć poznania nowego i nieodkrytego.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 12:18 
Offline
Skarbnik Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 05 lut, 2009 11:46
Posty: 1831
Lokalizacja: Wrocław
Model:: SX4 1.6 4WD GS
a może ktoś zna węgierski?
:hahaha:


Góra
pozdrawiam
Konrad vel. Siemion

...znaczek 4x4 na Suzuki coś znaczy i jak kierowca nieustraszony to auto nie zawiedzie niezależnie od tego, że niby nie terenowe... (MML)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 12:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 09 kwi, 2009 06:47
Posty: 183
Lokalizacja: Poznan or Matrix
Model:: SX4 SEDAN
interesujace, biorac pod uwage, ze opis dotyczy SX4, ktory posiadam :D tylko wyglada to troche skomplikowanie jak dla mnie
kierownice trzeba zdemontowac i rezebrac, a w niej troche elektroniki (i poduszka)...

z drugiej strony irytujace - oznacza to, ze praktycznie cala instalacja do tempomatu juz jest, brakuje tylko przelacznika
identyczna sytuacja jak w VW Polo, ktory mialem poprzednio (tam akurat tempomat mialem fabryczny)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 13:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 16:21
Posty: 613
Lokalizacja: Kraków
Model:: Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic
Może nie po polsku za bardzo ale zawsze bardziej zrozumiale: Tłumaczenie strony


Góra
:...:
Pozdrawiam
Domino
Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 13:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 20:47
Posty: 2245
Lokalizacja: Nowy Sącz
Model:: Suzuki Bandit
Nigdy nie jeździłem z tym ustrojstwem ale tak się zastanawiam po co to komu na naszych drogach? Rozumiem, w 2012 gdy ruszymy w kierunku któregoś z wczoraj wylosowanych miast na meczyk po długo wyczekiwanych autostradach :D Ale teraz?Jak nie dziura, to Lepper z boku w sezonie wyskoczy albo cała masa innych niespodzianek wymuszających ciągłe mieszanie biegami i pedałami.
Trzymanie stopy na pedale gazu jest tak męczące, że trzeba stosować tempomat?

No chyba, że ktoś lubi sobie za kółkiem poćwiczyć jogę i np w drodze na weekendowy wypad za miasto przećwiczyć zakładanie nóg za głowę :D


Góra
Jak to powiadają starzy górale: alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach :619:

Jeśli możesz, pomóż proszę - www.piecioraczki.pl

Forum Klub Suzuki

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 13:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 16:21
Posty: 613
Lokalizacja: Kraków
Model:: Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic
kitza, powiem tak: Jadąc z Łazów ze zlotu do Krakowa krajową 1 koło Częstochowy zaczynałem prowadzić bokiem bo mi noga wysiadała. Myślę że na gierkówce było by to dobre!


Góra
:...:
Pozdrawiam
Domino
Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 13:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 20:47
Posty: 2245
Lokalizacja: Nowy Sącz
Model:: Suzuki Bandit
Wszystko ok, ale chyba nie odważyłbym się, znając ułańską fantazję naszych rodzimych kierowców, jechać z prawą stopą ułożoną z racji wygody np. między pedałami. W sytuacji stresowej, których na naszych drogach nie brakuje, gdybym musiał natychmiast wyjąć stopę z pomiędzy pedałów i zacząć hamować, bałbym się, że stopa mi się zaklinuje i może byc nie ciekawie.


Góra
Jak to powiadają starzy górale: alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach :619:

Jeśli możesz, pomóż proszę - www.piecioraczki.pl

Forum Klub Suzuki

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 13:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 16:21
Posty: 613
Lokalizacja: Kraków
Model:: Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic
Jasne że nie może to zastąpić ograniczonego zaufania, ale nawet odpoczynek kilku sekundowy co jakiś czas byłby wskazany. Podejrzewam że mięśnie prawego uda nie miały by nic przeciwko :)


Góra
:...:
Pozdrawiam
Domino
Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 15:30 
Offline
Skarbnik Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 05 lut, 2009 11:46
Posty: 1831
Lokalizacja: Wrocław
Model:: SX4 1.6 4WD GS
Domino napisał(a):
Jasne że nie może to zastąpić ograniczonego zaufania, ale nawet odpoczynek kilku sekundowy co jakiś czas byłby wskazany.

a może i wpływ na apetyty paliwowe naszych Suz - ale to już inny wątek :>


Góra
pozdrawiam
Konrad vel. Siemion

...znaczek 4x4 na Suzuki coś znaczy i jak kierowca nieustraszony to auto nie zawiedzie niezależnie od tego, że niby nie terenowe... (MML)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 15:37 
Offline

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 10:05
Posty: 4047
Lokalizacja: Czeladź/Katowice
Model:: Swift'07 1.3 GLX, Clio Kombi '11 na gnĂłj
sam bardzo często używam tempomat u ( rzecz jasna nie w Swifcie tylko w służbowych) i bardzo chwalę to cudeńko :)

tak się do niego przyzwyczaiłem że nie wyobrażam sobie wyjazdu do Wrocławia bez ustawionego cruise control na 180 km/h :diabel2:


Góra
nie jestem zupą pomidorową! Nie wszyscy muszą mnie lubić :)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 15:39 
Offline

Dołączył(a): N 16 gru, 2007 15:20
Posty: 6768
Lokalizacja: Poznań
Model:: Swift 5D 1.3 GS '05
kitza napisał(a):
Trzymanie stopy na pedale gazu jest tak męczące, że trzeba stosować tempomat?


raczej tylko jak ktos sporo autobaną jezdzi ;)

przy czym spalanie na tempomacie to ok. 0.3-0,5 wiecej niz bez ;) (sprawdzone w dwóch autach)

niewatpliwie sie przydaje na dłuuugich trasach np. przez Niemcy, wiec jak ktos sporo jezdzi, to przyda mu sie cos takiego ;)


Góra
Pozdrawiam

wiem, że nic nie wiem :)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 15:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:54
Posty: 2139
Lokalizacja: Warszawa
Model:: inny
Ja muszę powiedzieć, że przez pół roku w GV ani razu nie skorzystałem z tempomatu.
Jakoś nie czułem potrzeby. :D
Raz tylko mi się włączył przez przypadek jak trąbiłem na kogoś. :lol:


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 01:00 przez Mekintosh, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem...

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 19:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 26 sty, 2009 21:55
Posty: 105
Lokalizacja: Warszawa
Model:: Swift '07 DDiSS
Węgierski ja nie rozumieć :P Czy da radę to zaadoptować do swifta czy tylko i wyłącznie do SX4?


Góra
"Janusz" project in progress - 90% completed.
el-tec in da way;]

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 20:50 
Offline

Dołączył(a): Pn 27 paź, 2008 15:10
Posty: 159
Lokalizacja: Poznań
Model:: Swift 1.3 DDiS
kitza napisał(a):
Wszystko ok, ale chyba nie odważyłbym się, znając ułańską fantazję naszych rodzimych kierowców, jechać z prawą stopą ułożoną z racji wygody np. między pedałami. W sytuacji stresowej, których na naszych drogach nie brakuje, gdybym musiał natychmiast wyjąć stopę z pomiędzy pedałów i zacząć hamować, bałbym się, że stopa mi się zaklinuje i może byc nie ciekawie.



wystarczy delikatnie musnac pedal hamulca,a tempomat sie wylacza wiec nie ma sie czego bac.Wczesniej jezdzac Mercem Sprinterem,Beemka i okazyjnie Camry tatusia to wszedzie gdzie sie tylko dalo jezdzilem na tempomacie :D Super sprawa,nawet do przyspieszania nie trzeba uzywac prawej nogi :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 21:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 04 maja, 2009 20:18
Posty: 145
Lokalizacja: Kraków
Model:: SWIFT MK VI 2008
wiem wiem, tempomat ekstra sprawa..na dodatek nie jestem pewien jak jest z tym spalaniem, bo jak na tempomacie przejechałem non stop 100km po autostradzie (niemcy) z prędkością ustawioną na 135km/h (chilout) to przy zresetowaniu kompa na początku trasy pod koniec pokazął 4,1l/100km, oczywiście trasa była w miarę prosta i nie było specjalnych górek (bo rozumiem, ze tu tempomat przegrywa z człowiekiem), ale wynik super, dodam jeszcze, ze to w C5 z 2008r 2.0HDI...szczerze byłem zdumiony tym wynikiem:)możliwe aby nowoczesne tempomaty były bardziej ekonomiczne??:)


Ostatnio edytowano Cz 14 maja, 2009 21:18 przez witu102, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 14 maja, 2009 21:21 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 09 paź, 2007 13:49
Posty: 7013
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: Ignis Sport
witu102 napisał(a):
C5 z 2008r 2.0HDI

automat ?


Góra
Baleno GS > Ignis Sport

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 15 maja, 2009 08:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 09 kwi, 2009 06:47
Posty: 183
Lokalizacja: Poznan or Matrix
Model:: SX4 SEDAN
tempomat to rewelacyjna sprawa - wystaraczy sie do niego przekonac i juz staje sie niezbedny :D
szkoda, ze tylko w GV w Polsce jest montowany :( przeciez to sa grosze, bo cale uklady sa juz w samochodzie zabudowane (nie oplaca sie produkowac czesci na rozne rynki bez tego bajeru i z nim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 15 maja, 2009 09:56 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 19:39
Posty: 3365
Lokalizacja: Będzin
Model:: A3 Sportback 2.0 TFSI Quattro / 240KM
A ja mam pytanie (może śmieszne ale mam): jak mamy manualną skrzynię biegów i jedziemy powiedzmy 60km/h na 3 biegu i zadamy mu taką prędkość a będzie potrzeba przyhamowania... to silnik się nie udusi czasem próbując wrócić np z 40km/h do ustawionych 60-ciu jadąc na trzecim biegu? Wogóle jakoś mam mieszane uczucia do tempomatu przy manualnej skrzyni biegów :/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 15 maja, 2009 10:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 16:21
Posty: 613
Lokalizacja: Kraków
Model:: Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic
Wyjąłeś mi te wątpliwości z bufora klawiatury :D

Czy jest w ogóle sens montowania tempomatu w manualnych skrzyniach?
Bo nie chcę się napalić bezpodstawnie :)


Góra
:...:
Pozdrawiam
Domino
Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 15 maja, 2009 10:20 
Offline

Dołączył(a): N 16 gru, 2007 15:20
Posty: 6768
Lokalizacja: Poznań
Model:: Swift 5D 1.3 GS '05
Domino napisał(a):
Czy jest w ogóle sens montowania tempomatu w manualnych skrzyniach?


na autostradzie jest sens, szczególnie, jeżeli to jest diesel :)


Góra
Pozdrawiam

wiem, że nic nie wiem :)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 15 maja, 2009 10:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 04 maja, 2009 20:18
Posty: 145
Lokalizacja: Kraków
Model:: SWIFT MK VI 2008
jasne napisał(a):
witu102 napisał(a):
C5 z 2008r 2.0HDI

automat ?

nie 6biegowa manualna przy 60 wrzucasz 6tkę i aż do 205km/h jedziesz bez zmiany biegu:)
Nie wiem, ale wydaje mi się, że swift jest jednak zbyt małym samochodem ze zbyt małym silnikiem na tempomat...wydaje mi się, że jednak elastyczność to podstawa dla tego urządzenia...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 15 maja, 2009 11:32 
Offline

Dołączył(a): Śr 13 maja, 2009 20:22
Posty: 5
Lokalizacja: BRD
Model:: Swift ddis
chiron napisał(a):
A ja mam pytanie (może śmieszne ale mam): jak mamy manualną skrzynię biegów i jedziemy powiedzmy 60km/h na 3 biegu i zadamy mu taką prędkość a będzie potrzeba przyhamowania... to silnik się nie udusi czasem próbując wrócić np z 40km/h do ustawionych 60-ciu jadąc na trzecim biegu? Wogóle jakoś mam mieszane uczucia do tempomatu przy manualnej skrzyni biegów :/




Witam,
Zacznijmy od tego ze ze wzgledow bezpieczenstwa Tempomat wylacza sie automatycznie
w momencie wcisniecia sprzegla albo nawet lekkiego hamowania.

To znaczy ze w obu tych przypadkach masz pelna i samodzielna kontrole nad pedalem gazu.
Zakladajac ze stoisz sobie na swiatlach, moze skreciles , wyhamowali Cie inni ,
.... jedziasz sobie jak zawsze z manualnym "gazem"

Jednak kiedy uznasz ponownie ze warunki ponownie sprzyjaja utrzymaniu stalej predkosci
.. jedno klikniecie manetka i auto samo wraca do zaprogramowanej predkosci,
albo ustalasz sobie nowa.

W moim drugim samochodzie Tempomat dziala dopiero powyzej 50 km/h i wylacznie na 4 i 5 biegu.

Prawdziwa przyjemnosc robi polaczenie Tempomatu z automatyczna skrzynia biegow.
Bedac ponad 30 km/h klikasz manetka i autko samo przyspiesza zmieniajac sobie biegi.
Ponadto samo sobie redukowalo bieg na nizszy jak bylo pod gorke.( ale to byl automat)

--------------
Pod tym wzgledem polityka Suzuki jest niestety pod psem.
W takim Berlingo kupilem sobie manetke tempomatu za 30 Euro sam wsadzilem
w przygotowane gniazdko i podjechalem do warsztatu aby po przez software
uaktywnic ta funkcje .

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 03 sie, 2009 10:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 26 sty, 2009 21:55
Posty: 105
Lokalizacja: Warszawa
Model:: Swift '07 DDiSS
Witam ;)

Ponowię pytanie - czy ten tempomat pasowałby do naszych Swiftów? Jestem nim żywo zainteresowany :P


Góra
"Janusz" project in progress - 90% completed.
el-tec in da way;]

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 03 sie, 2009 15:17 
Offline

Dołączył(a): N 04 sty, 2009 00:10
Posty: 511
Lokalizacja: LCJ
Model:: ___
Onlyswift napisał(a):
Pod tym wzgledem polityka Suzuki jest niestety pod psem.
W takim Berlingo kupilem sobie manetke tempomatu za 30 Euro sam wsadzilem
w przygotowane gniazdko i podjechalem do warsztatu aby po przez software
uaktywnic ta funkcje .

Pozdrawiam


Jak pytałem o cenę manetki tempomatu do kierownicy w SX4 (zdaje się w Swifcie jest podobna), to koszt tej części (kawałek plastiku, kilka przełączników, kabelki i wtyczki) wyszedł powyżej 600 PLN. Spodziewałem się góra 200 PLN, Suzuki szczerze mnie zawiodło.

Pozdr. jlo


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 13 sie, 2009 14:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 04 maja, 2009 20:18
Posty: 145
Lokalizacja: Kraków
Model:: SWIFT MK VI 2008
a zza granicy, gdzie to rozwiązanie napewno jest popularniejsze nie da się ściągnąć części??np Niemcy/Francja?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 17 kwi, 2011 20:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 03 maja, 2008 00:41
Posty: 11
Lokalizacja: Wałbrzych
Model:: suzuki sx4 suzuki
Tempomat dla SX4 i swift:

Strona Duńska , z której można zamawiać na Polskę przez DPD.
http://www.in-car.dk/shop/fartpilot-suzuki-sx-233p.html


Góra
Suzuki SX4 1.6L 2WD GS Japan Azure Gray

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 18 kwi, 2011 19:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 16:21
Posty: 613
Lokalizacja: Kraków
Model:: Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic
Całkiem przyzwoita cena - około 2000 złotych po dzisiejszym kursie korony. Pytanie tylko co to warte i jak z montażem...


Góra
:...:
Pozdrawiam
Domino
Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 19 kwi, 2011 10:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 27 sty, 2009 12:44
Posty: 117
Lokalizacja: Olsztyn
Model:: SX4 4WD GS
A co to znaczy?
NB: Virker kun på modeller med E-gas (Uwaga: Działa tylko w modelach z E-Gas)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 19 kwi, 2011 14:35 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 09 paź, 2007 13:49
Posty: 7013
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:: Ignis Sport
... elektroniczne sterowanie przepustnicą ?


Góra
Baleno GS > Ignis Sport

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 19 kwi, 2011 14:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 01 mar, 2010 19:35
Posty: 919
Lokalizacja: Warszawa
Model:: rodzinnie Mazda 6 MPS ;-)
Tak to to


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 19 kwi, 2011 18:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 03 maja, 2008 00:41
Posty: 11
Lokalizacja: Wałbrzych
Model:: suzuki sx4 suzuki
http://www.m-sjoberg-ab.se/pdf/Manual/2 ... manual.pdf

A tutaj instrukcja montażu i do jakich aut pasuje.


Góra
Suzuki SX4 1.6L 2WD GS Japan Azure Gray

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 27 cze, 2011 15:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 03 maja, 2008 00:41
Posty: 11
Lokalizacja: Wałbrzych
Model:: suzuki sx4 suzuki
Tempomat założony i zaprogramowany. Działa prawidłowo. Pierwsza jazda OK!


Ostatnio edytowano Pn 27 cze, 2011 15:42 przez majkel220578, łącznie edytowano 3 razy

Góra
Suzuki SX4 1.6L 2WD GS Japan Azure Gray

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 28 cze, 2011 07:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 16:21
Posty: 613
Lokalizacja: Kraków
Model:: Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic
Ooo super. Jaki budżet przeznaczyłeś na całość zabawy? No i na które rozwiązanie się zdecydowałeś?

Opisz coś więcej :)


Góra
:...:
Pozdrawiam
Domino
Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 28 cze, 2011 16:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 03 maja, 2008 00:41
Posty: 11
Lokalizacja: Wałbrzych
Model:: suzuki sx4 suzuki
Cały komplet ( zestaw Dancar) razem z przyciskami na kierownicy to koszt 1950 zł.( wynegocjowałem 10% upustu)
Postępowałem wg instrukcji montażu dołączonej przez producenta.
Nic nie trzeba wycinać , zmieniać taśm, wkładasz i działa.
Trzeba ściągnąć poduszkę i kierownicę inaczej nie zamontujesz sterowania tempomatem.

Stopień trudności:
Myślę że każdy bez problemu krok po kroku jest w stanie sam zamontować tempomat.


Z tego linka można zamawiać:

http://www.in-car.dk/shop/fartpilot-suzuki-sx-233p.html

http://www.m-sjoberg-ab.se/pdf/Manual/2 ... manual.pdf



Jakby ktoś chciał kupić na e-bayu, to podobny zestaw jest w przeliczeniu za 1710 PLN + przesyłka:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Suzuki-C ... ccessories

A sklep jest w ... Rumunii Surprised
http://comfortauto.ro/home.html?page=sh ... gory_id=13


Ostatnio edytowano Wt 28 cze, 2011 17:00 przez majkel220578, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Suzuki SX4 1.6L 2WD GS Japan Azure Gray

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 28 cze, 2011 18:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 16:21
Posty: 613
Lokalizacja: Kraków
Model:: Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic
OK, dzięki za info i linki.

Napisz mi jeszcze, czy poduchę wymontowywałeś sam czy powierzyłeś to jednak fachowcom?


Góra
:...:
Pozdrawiam
Domino
Suzuki SX4 1.6L 4WD GS Cosmic Black Metalic

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 28 cze, 2011 18:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 03 maja, 2008 00:41
Posty: 11
Lokalizacja: Wałbrzych
Model:: suzuki sx4 suzuki
Poduchę wymontowałem sam.
1. odłączyć akumulator.
2. wykręcić 2 śruby po obu stronach kierownicy ( śruba typu gwiazdka )
3.delikatnie ściągasz poduchę ( trochę trzymają ją śruby bo nie wychodzą do końca )
4. odłączasz kabel masowy a następnie wypinasz przewód poduszki unosząc żółty dzyndzel do góry.
5. odkręcasz kierownice Klucz 18 lub 17 nie pamiętam.
6. zaznacz wieloklin i kierownice markerem żeby ją z powrotem założyć tak samo.
7. odkręcasz zaślepkę i sterowanie radiem kluczem krzyżakiem.
8. zastępujesz nowym kompletem dołączonym w zestawie + przejściówka.

P.S FACHOWCY z ASO twierdzili ,że nie da rady w sx4 zamontować tempomatu bo to stosuję się tylko w automatach. ( CYTAT)


Ostatnio edytowano Wt 28 cze, 2011 18:49 przez majkel220578, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Suzuki SX4 1.6L 2WD GS Japan Azure Gray

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 24 paź, 2011 16:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
A ja wam powiem tyle. Niegdyś bardzo zazdrościłem znajomym aut z tempomatami, dopóty dopóki nie miałem przyjemności jeździć prawie miesiąc takim autkiem. Używałem go jeden dzień przez ok 20 km i co kilkadziesiąt sekund musiałem go włączać z powrotem.
Jeśli ktoś robi setki km dziennie na pewno jest to dobre rozwiązanie ale przy codziennych dojazdach drogą gdzie najdłuższa prosta ma 6 km to szkoda kasy po prostu.
Te kilka razy w roku gdzie wyjeżdżam gdzieś w dłuższą podróż to się poświęcę i potrzymam ten pedał normalnie wciśnięty stopą :-)


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .