Teraz jest Pn 26 sie, 2019 04:48

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn 31 mar, 2008 22:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 11 mar, 2008 01:12
Posty: 577
Lokalizacja: Katowice
Model:: Swift 1.2 2014r.
Jak wiadomo, podczas jazdy na luzie, wskaznik chwilowego zuzycia paliwa wskazuje jakies tam (zalezne od szybkosci) zuzycie w l/100km.
Zauwazylem , ze jadac na luzie z szybkoscia ponad 75-80 km/h wskazuje mi zawsze 0 l/100km (tak jak przy hamowaniu silnikiem).
Dopiero gdy szybkosc spadnie ponizej 75-80km/h zaczyna zowu normalnie wskazywac zuzycie.
Wielokrotnie to sprawdzalem i zawsz jest tak samo - powyzej 75-80km/h na luzie wskazuje "0", ponizej juz normalnie.
W serwisie nie potrafili mi wyjasnic, czy tak ma byc czy to u mnie cos szwankuje.
No i czy to ze wtedy nie wskazuje, to tez nie zlicza zuzytego paliwa dla wskazan sredniego zuzycia.

Wiem ze praktycznie nie ma to wplywu na wskazania sr. zuzycia, bo prawie nigdy przy tych szybkosciach na luzie sie nie jezdzi, ale jestem ciekaw czy tez tak macie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 31 mar, 2008 23:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 30 mar, 2008 00:10
Posty: 8
Lokalizacja: Gdynia
Model:: Swift MkVI 2007 1,3 GLX
to ciekawe, przed chwila z ciekawosci w dluzszej trasie przelaczylem na chwilowe, ale poza hamowaniem silnikiem nie zauwazylem zeby pokazywalo 0,0 ale nie omieszkam jutro tego sprawdzic, ale nie przypominam sobie takiej sytuacji, ale moja oponia nie jest za bardzo obiektywna :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 01 kwi, 2008 21:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 11:24
Posty: 2584
Lokalizacja: ok. G-dz
Model:: Swift 1,3 GS (Węgier)
Dzisiaj sprawdziłem i potwierdzam. Na luzie, przy ustawionym spalaniu chwilowym powyżej 70 km/h pokazuje zerowe zużycie paliwa. Około 70 pojawiło sie 1,1-2,2l/100km


Góra
Pozdrawiam Jarek :-)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 00:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 30 mar, 2008 00:10
Posty: 8
Lokalizacja: Gdynia
Model:: Swift MkVI 2007 1,3 GLX
Sprawdzone. Potwierdzam, ale u mnie powyzej 80 km/h jak tylko wskazówka spadla ponizej spalanie chwilowe wynosilo 1,0 - 2,2 z przewaga 1,1 -1,3.


Góra
Swift MkVI 1,3 GLX 2007 dla przyjaciół Zuzia :)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 00:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 11 mar, 2008 01:12
Posty: 577
Lokalizacja: Katowice
Model:: Swift 1.2 2014r.
Dzieki za sprawdzenie, teraz wiadomo ze to nie jest usterka. :591:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 00:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 11:24
Posty: 2584
Lokalizacja: ok. G-dz
Model:: Swift 1,3 GS (Węgier)
etom napisał(a):
Dzieki za sprawdzenie, teraz wiadomo ze to nie jest usterka. :591:

Po to tu jesteśmy, żeby sobie pomagać :D


Góra
Pozdrawiam Jarek :-)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 04 kwi, 2008 07:00 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 12:34
Posty: 392
Lokalizacja: Niepołomice
Model:: Skoda Yeti 4x4 & Flota Alto x5
Kolejny Japończyk sprawdzony że TTTM ;)
(przypomniał mi się wątek i z ciekawości wczoraj sprawdzałem)


Góra
スズキ・スイフト Rulez :)
クラブ鈴木ポーランドは第1 である :D
"ZIUTEK" czyli SWIFT 1.3 GLX zmienił właściciela :|

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 07 kwi, 2008 11:52 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 19:39
Posty: 3365
Lokalizacja: Będzin
Model:: A3 Sportback 2.0 TFSI Quattro / 240KM
A umnie (węgier) powyżej 80km/h pokazuje "2.0" spalanie chwilowe :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 07 kwi, 2008 11:58 
Offline

Dołączył(a): N 16 gru, 2007 15:20
Posty: 6768
Lokalizacja: Poznań
Model:: Swift 5D 1.3 GS '05
chiron napisał(a):
A umnie (węgier) powyżej 80km/h pokazuje "2.0" spalanie chwilowe :)


we wszystkich Węgrach jest taka paranoja :D

spamer :D :diabel:


Góra
Pozdrawiam

wiem, że nic nie wiem :)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 08 kwi, 2008 01:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 11 mar, 2008 01:12
Posty: 577
Lokalizacja: Katowice
Model:: Swift 1.2 2014r.
spoono napisał(a):
chiron napisał(a):
A umnie (węgier) powyżej 80km/h pokazuje "2.0" spalanie chwilowe :)

we wszystkich Węgrach jest taka paranoja :D

Ja tez mam "Węgra" a wskazuje "0"


Ostatnio edytowano Wt 08 kwi, 2008 01:32 przez etom, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 08 kwi, 2008 08:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 14 mar, 2008 09:20
Posty: 37
Lokalizacja: Wrocław
Model:: suzuki sx4
Ja z kolei zauważyłem u siebie czego nie było w poprzednich autach ze:
średnią spalania liczy również jak samochód stoi z pracującym silnikiem (czego nie było w poprzednich moich samochodach ) to znaczy zdażyło mi się siedzieć w samochodzie przy 15 stopniowym mrozie przez godzine i wskażnik sredniego spalania stopniowo wskazywał coraz wieksze parametry. Jestem pod wrazeniem tym bardziej ze w poprzedniku citroenie tego nie było a wskażnik spalania chwilowego włanczał się dopiero od 30 km/h


Góra
tacak

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 08 kwi, 2008 17:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 11 mar, 2008 01:12
Posty: 577
Lokalizacja: Katowice
Model:: Swift 1.2 2014r.
tacak napisał(a):
Ja z kolei zauważyłem u siebie czego nie było w poprzednich autach ze:
średnią spalania liczy również jak samochód stoi z pracującym silnikiem (czego nie było w poprzednich moich samochodach ) to znaczy zdażyło mi się siedzieć w samochodzie przy 15 stopniowym mrozie przez godzine i wskażnik sredniego spalania stopniowo wskazywał coraz wieksze parametry.....

Czestosc zmian sr. spalania zalezy od ilosci zuzytego paliwa od ostatniego resetu komputera.
Czesciej sr. spalanie bedzie sie zmieniac przy malym przebiegu od resetu, a rzadziej przy duzym.
Byc moze "trafilo" sie, ze w poprzednim aucie sprawdzales to na prawie pustym baku ( a teraz na prawie pelnym) i stad wniosek, ze w poprzednim samochodzie paliwo zuzyte na postoju nie bylo wliczane do sr. spalania
Najlepiej podam przyklad ( obilczone dla innego auta, ale zasada jest ta sama) :

godzinowe zuzycie (na postoju) - 0.5 l/h

1) zuzyte paliwo - 36 l
przejechane - 600 km
sr. zuzycie - 6 l/100km
wskazanie sr. zuzycia bedzie zmieniac sie o - 0.1 l/100km - co 72 minuty pracy silnika na postoju.

2) zuzyte paliwo - 3.6 l
przejechane - 60 km
sr. zuzycie - 6 l/100km
wskazanie sr. zuzycia bedzie zmieniac sie o - 0.1 l/100km - co 7 minut i 12 sec. pracy silnika na postoju.


Ostatnio edytowano Śr 16 kwi, 2008 01:01 przez etom, łącznie edytowano 4 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 08 kwi, 2008 21:46 
Offline

Dołączył(a): N 16 gru, 2007 15:20
Posty: 6768
Lokalizacja: Poznań
Model:: Swift 5D 1.3 GS '05
etom napisał(a):
Ja tez mam "Węgra" a wskazuje "0"


widocznie Wegry po FL miały kompy od japonców, nowsze jakies :P


Góra
Pozdrawiam

wiem, że nic nie wiem :)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 08 kwi, 2008 22:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 11:24
Posty: 2584
Lokalizacja: ok. G-dz
Model:: Swift 1,3 GS (Węgier)
spoono napisał(a):
etom napisał(a):
Ja tez mam "Węgra" a wskazuje "0"


widocznie Wegry po FL miały kompy od japonców, nowsze jakies :P

Mój "węgier" z 2006 pokazuje "0", ale ma też spalanie średnie, a gdzieś czytałem, że te pierwsze miały tylko chwilowe.


Góra
Pozdrawiam Jarek :-)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 09 kwi, 2008 19:47 
Offline

Dołączył(a): N 16 gru, 2007 15:20
Posty: 6768
Lokalizacja: Poznań
Model:: Swift 5D 1.3 GS '05
JaRon napisał(a):
Mój "węgier" z 2006 pokazuje "0", ale ma też spalanie średnie, a gdzieś czytałem, że te pierwsze miały tylko chwilowe.


no miały miały :D da się przyzwyczaić i przeboleć brak średniego :D


Góra
Pozdrawiam

wiem, że nic nie wiem :)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 15 lis, 2009 09:47 
Offline

Dołączył(a): N 15 lis, 2009 09:04
Posty: 17
Lokalizacja: Kraków
Model:: Swuft 4x4 '06
A ja spotkałem się z czymś takim i nie wiem co z tym zrobić.
Gdy przyspieszam to wskazanie średniego spalania pokazuje 0,0 na tomiast jak chamuje silnikiem albo jest na luzie to pokazuje 30,0. Wygląda na to, że działa to na odwrót (przekręcone o 180 stopni).
Czy ktoś może mi podpowiedzieć dlaczego tak się się dzieje i jak z tym sobie poradzić??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 15 lis, 2009 23:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 11 mar, 2008 01:12
Posty: 577
Lokalizacja: Katowice
Model:: Swift 1.2 2014r.
henke napisał(a):
Gdy przyspieszam to wskazanie średniego spalania pokazuje 0,0 na tomiast jak chamuje silnikiem albo jest na luzie to pokazuje 30,0. Wygląda na to, że działa to na odwrót (przekręcone o 180 stopni).


A zerknij w jakich jednostkach Ci wyswietla. :)
Musisz zmienic na l/100km bo masz ustawione w km/l lub MPG
Stad ta pozorna odwrotnosc, ale jest OK - jedziesz szybciej to mniej km (lub mil) na jednostke paliwa przejedziesz i odwrotnie.


Ostatnio edytowano N 15 lis, 2009 23:16 przez etom, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .