Teraz jest Pn 27 maja, 2019 04:46

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt 31 sty, 2012 19:41 
Offline

Dołączył(a): Śr 02 lis, 2011 13:40
Posty: 217
Lokalizacja: MAKRO>Japonia
Model:: Swift Sport by S2000 SK65524
Witam jak wygląda z odłączeniem akumulatora ,np chce go naładować wyciagam z auta ,ładuje gdy sie naładuje podpinam ii .. komputer auta sie kasujee,trzeba cos ustawiac czy cos takiego?? czy sie sam ustawi gdy przejada kilkadziesiąt km (co sie wtedy dzieje jak sie komputer ustawia) Chodzi o swifta a dokładnij sport ale to chyba nie ma róznicy:) Pozdrawiam


Ostatnio edytowano Wt 31 sty, 2012 19:57 przez adamlasota, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 31 sty, 2012 21:16 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5678
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
powinien kasować (zerować) się tylko zegarek


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 31 sty, 2012 21:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
Mi odłączali akumulator przy zakładaniu gazu to poza zegarkiem wywaliło wszystkie zapamiętane stacje radiowe... Zegarek ustawili z powrotem choć z 3 minutową pomyłką. Cóż... Poprawiłem. Dobrze, że radio nie jest kodowane to poważniejszych problemów nie ma.


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 31 sty, 2012 21:45 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5678
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
a no racja jeszcze pamięć radia


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 31 sty, 2012 22:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
Tak więc odłączaj i się nie przejmuj bo nic strasznego się nie stanie. Chyba zakodowałeś radio i zapomniałeś kodu? Fabrycznie jest niekodowane.


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 31 sty, 2012 23:23 
Offline

Dołączył(a): N 16 gru, 2007 15:20
Posty: 6768
Lokalizacja: Poznań
Model:: Swift 5D 1.3 GS '05
śmiało można odłączać :) skutki jw.


Góra
Pozdrawiam

wiem, że nic nie wiem :)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 08:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 01 mar, 2010 19:35
Posty: 919
Lokalizacja: Warszawa
Model:: rodzinnie Mazda 6 MPS ;-)
A jeszcze tylko ustawienie obrotów biegu jałowego, czy jak się to nazywa.
Po wpięciu naładowanego aku trzeba (o ile dobrze pamiętam) odpalić auto i niech popracuje na jałowym przed jazdą. Bez autoustawienia, będą falować obroty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 08:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 sty, 2009 20:07
Posty: 1764
Lokalizacja: Wwa
Model:: suzuki swift 1.3 GLX
Onyx napisał(a):
A jeszcze tylko ustawienie obrotów biegu jałowego, czy jak się to nazywa.


blisko :) .

Chodzi o mapy wtrsyku. Aczkolwiek nie wiem gdzie swift ma je zaszyte. Ale w niektorych modelach po odlaczeniu aku, tworzone sa (badz przywracane) mapy wtrysku. Zaleca sie wtedy aby przez chwile dac popracowac silnikowi na luzie, a pozniej przejechac jakis kawalek bez szalenstw. Ale tak jak mowie, nie wiem gdzie swift pzechowuje mapy wtrsyku (w ktorej pamieci) i czy koniczna jest taka procedura adaptacyjna. Jesli Ktos posiada tak szczegolowe dane bylbym zainteresowany. Moze sa to tak nowoczesne systemy, ze pamiec nie czysci sie po odlaczeniu aku.

Ale w sumie co szkodzi zrobic tak jak pisalem wyzej. Nie zaszkodzi, a moze pomoc i wiele wysilku nie kosztuje.


Ostatnio edytowano Śr 01 lut, 2012 08:54 przez jano_3, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 09:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 01 mar, 2010 19:35
Posty: 919
Lokalizacja: Warszawa
Model:: rodzinnie Mazda 6 MPS ;-)
Akurat jakoś jesienią wymieniłem aku na nowy. Kilka dni później wymieniałem opony w aso (akcja zima) i tam się dowiedziałem że nie pozwoliłem kompowi po wymianie aku na autoustawienie. A wystarczyło dać mu spokojnie popracować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 14:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
O tym nie miałem pojęcia. Warto wiedzieć na przyszłość jak będę wymieniał akumulator.


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 15:07 
Offline

Dołączył(a): Śr 02 lis, 2011 13:40
Posty: 217
Lokalizacja: MAKRO>Japonia
Model:: Swift Sport by S2000 SK65524
adamr1984 napisał(a):
Tak więc odłączaj i się nie przejmuj bo nic strasznego się nie stanie. Chyba zakodowałeś radio i zapomniałeś kodu? Fabrycznie jest niekodowane.
kupieł uzywany samochód ,nie wem czy radio jest kodowane mam nadzieje ,ze nie:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 15:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
adamlasota napisał(a):
kupieł uzywany samochód ,nie wem czy radio jest kodowane mam nadzieje ,ze nie:)


Miejmy nadzieję. Nie sądzę żeby ktoś specjalnie je kodował skoro większość nawet nie czyta instrukcji obsługi. Potem więcej z tym problemów jak pożytku.


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 17:08 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5678
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
nie wiem czy po wyjęciu radia nie masz na nim naklejki z kodem. A jak nie będzie to po VINie ASO poda kod


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 17:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
A właśnie. Jak się wyjmuje takie radia?


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 17:45 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5678
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
samo radio mocowane jest na 4 wkręty do deski. A to wszystko znajduję się pod plastykiem który jest mocowany na wcisk.


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 17:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
kzaremba2 napisał(a):
mocowany na wcisk.


To nie na moje zdolności. Wszystko co na wcisk urywam zanim zacznę coś działać ;)


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 18:16 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5678
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
nagrzej trochę wnętrze i działaj :)


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 18:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
To do adamlasota, jak sądzę? Ja to z czystej ciekawości pytam bo takiej potrzeby nie mam.


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 18:37 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5678
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
ogólnie :)


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 01 lut, 2012 19:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
Ano chyba, że tak :)


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 02:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 11 mar, 2008 01:12
Posty: 577
Lokalizacja: Katowice
Model:: Swift 1.2 2014r.
adamlasota napisał(a):
kupieł uzywany samochód ,nie wem czy radio jest kodowane mam nadzieje ,ze nie

Na wszelki wypadek, mozna - przed odlaczeniem AKU - podlaczyc pod klemy pare sztuk baterii, lub jakis inny akumulator o napieciu ok. 12V.
Wystarczy, by radio sie nie zablokowalo.


Ostatnio edytowano Pt 03 lut, 2012 02:14 przez etom, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 09:41 
Offline

Dołączył(a): Śr 24 lis, 2010 15:11
Posty: 173
Lokalizacja: Białystok
Model:: Swift 1.3 Classic
etom napisał(a):
adamlasota napisał(a):
kupieł uzywany samochód ,nie wem czy radio jest kodowane mam nadzieje ,ze nie

Na wszelki wypadek, mozna - przed odlaczeniem AKU - podlaczyc pod klemy pare sztuk baterii, lub jakis inny akumulator o napieciu ok. 12V.
Wystarczy, by radio sie nie zablokowalo.

Można właśnie tak, dobrze do tego celu nadają się baterie do zasilaczy UPS komputerowych, mają 12V i nawet kilka ah pojemności.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 10:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 sty, 2009 20:07
Posty: 1764
Lokalizacja: Wwa
Model:: suzuki swift 1.3 GLX
Tak tylko napisze, zeby nie przyszlo komus do glowy ladowac aku na podlaczonych klemach. A i takie przypadki sie zdarzaja.


Góra
Call by so many different names, but your glory still remains the same. Never will i change, the way that i feel about jah love.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 12:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 897
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
A bo co, a bo co? :smok:
Chyba że chodzi o to, że żarówki i opony tylko wymieniać w warsztacie (najlepiej autoryzowanym) :diabel:


Góra
(gościnnie z innego forum Suzuki)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 13:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 sty, 2009 20:07
Posty: 1764
Lokalizacja: Wwa
Model:: suzuki swift 1.3 GLX
Aveya, chyba nie zrozumiales. Chodzi o to, zeby ladowac akumulator poza autem i po odpieciu klem z samochodu!

http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /409864233


Góra
Call by so many different names, but your glory still remains the same. Never will i change, the way that i feel about jah love.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 14:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 12 lut, 2010 20:19
Posty: 897
Lokalizacja: Ku...-po mor...
Model:: Vitara
Zrozumiałem.
Nie kupować Voyagerów:
http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /803877883
:585:

Jak masz sprawny prostownik i potrafisz go używać z głową, to doładowanie akumulatora w samochodzie niczym nie grozi.


Ostatnio edytowano Pt 03 lut, 2012 14:28 przez Aveya, łącznie edytowano 1 raz

Góra
(gościnnie z innego forum Suzuki)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 18:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 30 paź, 2010 20:58
Posty: 89
Lokalizacja: wwl
Model:: Swift Sport
jano_3 napisał(a):
Tak tylko napisze, zeby nie przyszlo komus do glowy ladowac aku na podlaczonych klemach. A i takie przypadki sie zdarzaja.


:zdziw: ja zawsze ładowałem i będę ładował przy podłączonych , nie widzę potrzeby zdejmowania klem


Góra
Brak podpisu

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 18:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 13 maja, 2010 18:12
Posty: 533
Lokalizacja: Szczecin
Model:: Swift Comfort 1.3 92KM
Bo jak prostownik i instalacja w aucie jest sprawna to nie ma potrzeby zdejmowania klem.

P.S.

A wiedzieliście że w Swifcie max. napięcie ładowania to 15.3V i jest to maksymalne dopuszczalne napięcie ładowania w -30 stopniach C


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 19:31 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5678
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
ja tam w większości wypadów ładuje tak jak siedzi w aucie, żadnych dodatkowych operacji nie robię poza poluzowaniem korków. Efektów ubocznych nie widać


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 19:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
kzaremba2 napisał(a):
poza poluzowaniem korków.

Jak się te korki ma... Przeca teraz większość akumulatorów jest bezobsługowych i weź tam korek znajdź :D


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 19:52 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5678
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
bezobsługowe też mają zaślepkę na cele, całość podnosisz do góry i gra gitara :D


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 20:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
Kiedyś widziałem jak ktoś to zrobił... Włożyć z powrotem już ich się nie dało (oryginalny aku w Skodach) dlatego wolę się tam do tego nie dotykać ;)


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 lut, 2012 20:08 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5678
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
być może niektóre są nad wyraz oporne ale myślę że producent jakoś je dodatkowo zabezpiecza na wypadek doładowywania. Możliwe że mają dodatkowe dziurki odpowietrzające


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 29 gru, 2013 19:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 sty, 2010 20:02
Posty: 22
Lokalizacja: Warszawa
Model:: Suzuki Swift 1.3 '09
Odkopie temat.
Czy jest możliwość otworzenia klapy bagażnika jak rozładuje nam się akumulator (samochód wyposażony w centralny zamek)?
Miałem niedawno taki przypadek, że rozładował mi się akumulator (przyczyna do końca nieznana, możliwe ze wył akumulator w ciągu dnia i rozładował aku (?)). Wracając do pytania, nie znalazłem sposobu na otwarcie klapy bagażnika, żeby dostać się do kluczy aby wykręcić akumulator. Centralny w takiej sytuacji nie działa. Musiałem drałować do domu po klucze. Mam rozumieć, że jak padnie aku, to zawartość bagażnika jest już niedostępna??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 29 gru, 2013 19:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11 lut, 2010 19:22
Posty: 5335
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Model:: Swift Sakura 1.3 - 2009r.
Nie łatwiej było otworzyć drzwi z kluczyka i rozłożyć tylną kanapę?


Góra
Zapal choćby świeczkę, gdy ciemność jest w nas.
Na przyjaznej fali popłyńmy choć raz.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 29 gru, 2013 20:51 
Offline
Klubowicz KSP
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:58
Posty: 2898
Lokalizacja: Warszawa
Model:: Swift'06 GLX 1,3 jp
adamr1984 napisał(a):
Nie łatwiej było otworzyć drzwi z kluczyka i rozłożyć tylną kanapę?


Właśnie tak mówi instrukcja .
Jeśli z powodu rozładowania akumulatora lub usterki nie działa przycisk , drzwi bagażnika można otworzyć od wewnątrz .
* złożyć tylne oparcie.
*posługując się śrubokrętem lub płaską końcówką, nacisnąć do góry dzwignie otwierania awaryjnego .


Góra
Pozdrawiam :)swift[ , Baleno , ignis , liana , Wagon R+, Splash , Vitara, Grand Vitara , sx4 , Jimny, Samurai
亚洛斯拉夫
http://www.klubsuzuki.pl

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 29 gru, 2013 21:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 sty, 2010 20:02
Posty: 22
Lokalizacja: Warszawa
Model:: Suzuki Swift 1.3 '09
adamr1984 napisał(a):
Nie łatwiej było otworzyć drzwi z kluczyka i rozłożyć tylną kanapę?

Jak najbardziej zastanawiałem się nad tym, ale z uwagi że mam pozaczepiane takie siatki na rzepy na całej długości tylnej kanapy i powkładane tam różne rzeczy, wolałem uniknąć rozkładania kanapy.
Myślałem, że jest inne rozwiązanie :) Dzięki za rozwianie wątpliwości.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 30 gru, 2013 08:10 
Offline

Dołączył(a): Śr 24 lis, 2010 15:11
Posty: 173
Lokalizacja: Białystok
Model:: Swift 1.3 Classic
Chociaż w jednym przypadku base wersja swifta procentuje - mam klapę na kluczyk :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .