Teraz jest Wt 16 lip, 2019 06:06

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz 11 paź, 2007 00:22 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 19:39
Posty: 3365
Lokalizacja: Będzin
Model:: A3 Sportback 2.0 TFSI Quattro / 240KM
Pytanie: Jak się do tego zabrać?
Odpowiedź:
1. Należy zdjąć osłonę plastikową pod kierownicą poprzez energiczne uderzenie od dolu w górę. Osłona trzyma się na plastikowych zatrzaskach i powina bez problemu odskoczyć.

2. Od strony pasażera otwieramy schowek i delikatnie udarzamy ręką od dołu. Powinien wyskoczyć z zaczepów od spodu. Przekrzywiamy o 35 stopni i wyjmujemy półkę schowka.

3. Teraz bez problemów dostrzeżemy śrubę mocującą cały element radia. Nie jest to śruba mocująca radio do ramki (jak można by sądzić na pierwszy rzut oka na widocze śrubki) tylko większa ciemna śruba poniżej.

4. Jeśli udało nam się odkręcić tą śrubę to teraz kolej na 2 stronę... tu jest znacznie trudniej... trzeba włożyć rękę pod kierownicą i niemalże po omacku odnaleźć tę samą śrubę. Można ją zlokalizować "nurkując" pod pedały... wtedy coś może uda nam się dostrzec.

5. Gdy mamy te 2 śruby z głowy to teraz trzeba wysunąć radio. Płaskim śrubokrętem owiniętym w szmatkę podważamy od dołu radio najpierw z jednej, potem z drugiej strony. (tu też zatrzaski). Jak odskoczy lekko to rękami prubujemy pociągnąć z boku.
UWAGA!!! tu KONIECZNIE trzeba wykazać się delikatnością, bo można sobie spaskudzić deskę rozdzielczą.

6. Jak uda nam się wysunąć radio z zatrzasków to ponad połowa sukcesu :)
Deska rozdzielcza bez radia wygląda jak na zdjęciu poniżej:

Obrazek

oraz widok przewodu antenowego i złączki (niebieska)

Obrazek

7. Poniżej prezentuję zdjęcie tylnej części radia (podłączenia) oraz rozpiskę podłączeń do kostki.

Obrazek

Obrazek

8. Na podstawie powyższej rozpisku podłączyć można np zestaw głośnomówiący do przewodów prowadzących do radia. Niestety, radio PACR01 w swifcie nie posiada złącza do wyciszania, ani do wejścia telefonu. Pozostaje więc tylko specjalna przejściówka (np niektóre parrot'y) lub przygotowanie układu elektronicznego odcinającego sygnał idący na głośniki z radia. Układ taki może mieć opcję przełączania sygnału z zestawu na głośniki radia. Cały układ powinien być zmontowany na przekaźnikach i działać po podaniu na wejściu sygnału wyciszania z zestawy HF.

9. Po zamontowaniu całego zestawu (w moim przypadku padło na Siemens'a HKW-600 - bardzo fajny zestaw głośnomówiący. Posiadam nokię 6230 i mimo, iż sprzedawca twierdził, że zestaw będzie pokazywał tylko numery osób dzwoniących i nie będzie dostępu do książki tel. to się miło zaskoczyłem. Zestaw pokazuje normalnie nazwę z książki, oraz wyświetla wisy z książki tel. zapisanej na karcie SIM wg. kolejności wpisywania, a nie alfabetycznie. Dźwięk super.) wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

10. Pilot zestawu został zamontowany na taśmie dwustronnej, piankowej pod sterowaniem nawiwewm, a głośnik przykręcony pod schowkiem (jest tam przynajmniej jeden otwór w plastiku, który do niczego nie służy, więc można go wykorzystać, nie dziurawiąc żadnych blach czy plastików w samochodzie.) Centralka zestawu mieści się bez problemu w dolnej części kieszeni radia. Mikrofon podłączony został od strony kierowcy między drzwiami a osłoną zegarów (tuż przed kratką nawiewu na szybę boczną).

11. Może uda mi się gdzieś znaleźć, albo rozszyfrować schemat podłączenia zmieniarki do tego radia... było by miło. Na pewno dzięki temu można by podłączyć dowolne zewnętrzne źródło dźwięku... i może nawet taniej niż:
http://cgi.ebay.ie/Aux-in-MP3-iPod-adapter-lead-Landrover-Ford-Seat-Toyota_W0QQitemZ9727112576QQcategoryZ14932QQcmdZViewItem
lub
http://www.caraudioshop.ch/product_info.php?products_id=734&cPath=159_160&XTCsid=3b52b183153c576380215e4f91991796
lub
http://www.niq.de/catalog/product_info.php?products_id=1604&cPath=116_125

Pytanie: Dlaczego akurat ten zestaw?
Odpowiedź:
1. Jest to najtańszy zestaw bloototh do montażu na stałe.
2. Współpracuje z wieloma telefonami w całkiem poprawny sposób.
3. Ma wyświetlacz, na którym można wybierać numery z książki tel. (czego nie ma w droższej, lecz podstawowej, wersji np nokii CK-1W - tam jest tylko przycisk odbierania i wybierania głosowego. Nawet w kolejnej wersji CK-7W nie ma wyświetlacza...)
4. Jak się okazało zestaw (mimo informacji od sprzedawcy, że nie będzie miał pełnej funkcjonalności) współpracuje z moim telefonem bardzo dobrze (Nokia 6230 - bez "i"). Pokazuje wpisy w książce tel. (tylko z karty SIM, a nie z pamięci tel.), pokazuje ostatnio wybrane kontakty, numery przychodzące itp., umożliwia zestawianie poł. konferencyjnych, zawieszanie połączeń w trakcie rozmowy itd. Bez wyciągania tel. z kieszeni. Droższe zestawy tego nie mają.
5. Zastanawiałem się jeszcze nad Parrot'em. Ale ten nie dość, że kosztuje min. 2 razy więcej, to nie współpracuje już tak z tel. i jakoś mniej mi się podoba (sterowanie, bez wyświetlacza lub, w droższej wersji, z nim). Jedyną przewagą Parrot'a jest przelotka do wyciszania radia. Problem tylko taki, że ta przelotka jest do ISO więc najpierw trzeba by znaleźć przewód RADIO <-> ISO, a następnie po wpięciu przelotki, przewód ISO <-> SUZUKI. Co nie jest proste. A wpinanie się bezpośrednio we wszystkie przewody... bleech.

Pytanie: Czy da się jednak zrobić jakieś wyciszanie radia przy rozmowie przychodzącej?
Odpowiedź: Jeśli chcecie wyciszenia przez zestaw to nic prostszego jak zwykły przekaźnik.
Najpierw trzeba zobaczyć co zestaw sam ma na wyjściu wyciszania: plus czy minus
Przeważnie minus, więc drugi przewód podłączamy do plusa na stałe np. w radiu samochodowym jest takie zasilanie.
Teraz trzeba rozciąć kabel podający plus ze stacyjki do radia i podłączyć do przekaźnika do styków NC czyli normalnie zwartych.
Kiedy przyjdzie rozmowa przekaźnik po prostu rozłaczy zasilanie i wyłączy radio.
Bardzo ważne jest oczywiście aby nie podłączać rozłączania przez przekaźnik do zasilania na stałe bo może rozprogramować się radyjko (zależnie od radia).

Pytanie: Jakie w ogóle radio jest w Swiftach?
Odpowiedź:
1. PACR01 czyli Panasonic model CQ-MX0470LC
2. Niestety ta wersja nie posiada wejścia MUTE lub TEL-IN.
3. Mute na kierownicy (razem z innymi nastawami) realizowane jest po 2 przewodach w postaci sygnału sterowania (każdy guzik ma inną rezystancję).
4. Sterowanie wyciszaniem przez zestaw HF posiada tylk PACR02 (montowany w Grand Vitarze od 2006r.)


Ostatnio edytowano N 10 lut, 2008 23:33 przez chiron, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 24 wrz, 2014 14:17 
Offline

Dołączył(a): Śr 24 wrz, 2014 09:15
Posty: 1
Lokalizacja: Zabrze
Model:: Swift Sport
Witam,
Czy wrzucie ponownie te zdjęcia? A w szczególności te z rozpiską przewodów w złączce?
A dodatkowo czy może wiecie w jaki sposób przesyłany jest sygnał do radia w celu zwiększenia głośności wraz ze wzrostem prędkości?
Ja mam Swift'a w wersji 101 dalmatyńczyki i mam inne radio zamontowane w standardzie: Clarion 973 MAX HD i ta funkcja mi nie działa.
Może chłopaki podczas montażu czegoś nie podłączyli...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .