Teraz jest So 28 mar, 2020 16:36

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So 02 gru, 2017 16:59 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
Witam chcę założyć osłonę-izolację przed mrozem na akumulator...czy mogę odłączyć klemy bez podtrzymania i tp??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 02 gru, 2017 19:40 
Offline

Dołączył(a): Pt 22 wrz, 2017 04:55
Posty: 5
Lokalizacja: Stalowa Wola
Model:: GV II 1.9 DDiS ; SX4 1,6 M16
Moim zdaniem problem może być z rozprogramowaniem a w następstwie uruchomieniem radioodbiornika, jeżeli był aktywowany kod zabezpieczający (chyba że posiadasz w/w kod to nie będzie problemu z ponownym uruchomieniem i zaprogr.). Prawdopodobnie pojawi się też info ESP ale to tylko jednorazowo i na chwilę.
Jak masz możliwość zasilenia z innego źródła instalację to ja bym tak zrobił, bez potrzeby programowania radia, zegarka itp.


Góra
Pozdrawiam Marek

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 27 lut, 2018 19:57 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
Koledzy ze względu że mam służbowe auto moje suzuki większość czasu przestoi w garażu i tak się zastanawiam czy wyjęcie aku na np miesiąc nie zaszkodzi elektronice??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 27 lut, 2018 23:18 
Offline
Klubowicz KSP
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 11 kwi, 2009 12:47
Posty: 5679
Lokalizacja: Otwock
Model:: Już żodyn :-) wcześniej 4 jimny
Lepiej podłączyć prostownik ze zmiennym prądem ładowania


Góra
Kuba (mrquad)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 28 lut, 2018 20:07 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
Chodzi o jakiś z mikroprocesorem? aby miał funkcję podtrzymania po naładowaniu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 01 mar, 2018 22:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 20 maja, 2013 18:45
Posty: 127
Lokalizacja: Gdynia
Model:: GV II 2.4B 2014
Obrazek
Pojawiają się w marketach, w cenie około 50-60 zł. Stosowałem coś takiego przy samochodzie używanym sezonowo, jesienią do garażu, zaciski na klemy, wiosną odłączałem i silnik kręcił od pierwszego kopa. Negatywnego wpływu na cokolwiek nie zaobserwowałem.


Góra
Nie biegaj za stadem.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 03 mar, 2018 11:55 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
jonas przez cały czas urządzenie było podłączone do sieci czy robiłeś jakieś przerwy?? co to było za auto??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 07 mar, 2018 21:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 20 maja, 2013 18:45
Posty: 127
Lokalizacja: Gdynia
Model:: GV II 2.4B 2014
Podłączone cały czas, ładuje naprawdę niewielkim prądem (maksymalnie 3,5 A, stopień niżej to jakieś 1,5 - 1,8 A), nic złego się nie działo.
Samochód to było BMW E46, benzyna 2.0. Nie chciałem ryzykować, że sterownik silnika zgłupieje jak mu na kilka miesięcy odłączę akumulator. Niby nie powinien, ale to niemiecki samochód, z nimi nigdy nic nie wiadomo na pewno.


Góra
Nie biegaj za stadem.

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 12 mar, 2018 23:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4345
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
Tego typu prostowniki są na przykład używane na jachtach (Mazury, Zalew Wiślany - tam widziałem) do doładowywania akumulatora w portach. Włączone na stałe w instalację. Działają bezproblemowo.


Ostatnio edytowano Pn 07 maja, 2018 17:28 przez Czoboki, łącznie edytowano 2 razy

Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 23 kwi, 2018 18:38 
Offline

Dołączył(a): Pn 23 sty, 2012 08:31
Posty: 363
Lokalizacja: Warszawa Chomiczówka
Model:: GV 2,0 2006 + BRC Sequent 24
Ten prostownik mam od 6 lat. Niejeden aku już podładował. Używałem go również do akumulatora motocyklowego.


Góra
* Grand Vitara 2,0 2006 + BRC Sequent 24

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So 05 maja, 2018 14:58 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
tomko napisał(a):
Ten prostownik mam od 6 lat. Niejeden aku już podładował. Używałem go również do akumulatora motocyklowego.


Taki masz jak na zdjęciu??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 06 maja, 2018 08:16 
Offline

Dołączył(a): Pn 23 sty, 2012 08:31
Posty: 363
Lokalizacja: Warszawa Chomiczówka
Model:: GV 2,0 2006 + BRC Sequent 24
Taki sam. Z Lidla.
Sprzedają go zawsze w okolicy jesieni.
Gwarancja 3 lata.


Góra
* Grand Vitara 2,0 2006 + BRC Sequent 24

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N 28 paź, 2018 10:52 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
Od 27.10 jest na ich gazetce pewnie kupię, podtrzymać aku da radę


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 05 lis, 2018 19:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 09:48
Posty: 4345
Model:: GV II 1,9DDIS 2007
A warto? Chyba lepiej wymienić co 4 lata akumulator i mieć z głowy. Choć prostownik nieduży, cena niewielka - może jeździć w bagażniku. :)


Góra
Pozdrawiam
Marek
"There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who don't" ;)

 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 21 lis, 2018 19:58 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
Aku mam sprawne kontrolka świeci na zielono, prostownik jest mi tylko potrzebny gdy auto stoi z miesiąc nie palone lub nawet dwa i zdarza się że w niskich temperaturach kontrolka w aku świeci na czarno a tego chcę unikać bo niedoładowany aku to powolna jego smierć


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 11 gru, 2019 22:35 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
jonas napisał(a):
Obrazek
Pojawiają się w marketach, w cenie około 50-60 zł. Stosowałem coś takiego przy samochodzie używanym sezonowo, jesienią do garażu, zaciski na klemy, wiosną odłączałem i silnik kręcił od pierwszego kopa. Negatywnego wpływu na cokolwiek nie zaobserwowałem.


Panowie muszę wyjąć aku czy w ramach podtrzymania prądu w aucie mogę aku zastąpić takim prostownikiem i podłączyć przy klemach?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 31 gru, 2019 10:52 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
Nikt nic? Nikt nie wyciągał nigdy akumulatora?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 02 sty, 2020 21:08 
Offline

Dołączył(a): N 22 mar, 2009 08:33
Posty: 6
Lokalizacja: GDóW (małopolska)
Model:: GV 2004 czarna 2.0
Wyciągałem. Stacje się w radiu rozprogramowały i alarm zaczal się rozdzierać.
Nigdy nie podpinaj tego typu prostowników do klem bez akumulatora (innych też nie podpinaj) bo możesz zrobić Zuzi krzywdę.
Jak już chcesz koniecznie to jakiś mały akumulatorek na czas montażu osłon.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 02 sty, 2020 23:14 
Offline

Dołączył(a): N 20 sie, 2017 14:32
Posty: 62
Model:: SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDIS
Radio miałeś zakodowane? kodem aby je ponownie włączyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 sty, 2020 18:58 
Offline

Dołączył(a): N 22 mar, 2009 08:33
Posty: 6
Lokalizacja: GDóW (małopolska)
Model:: GV 2004 czarna 2.0
Nie, od nowości nie było zakodowane (fabryczny Clarion).Stacje tylko trzeba było na nowo poustawiać.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .