Teraz jest N 15 gru, 2019 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ] 
  Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N 02 mar, 2008 19:52 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 19:39
Posty: 3365
Lokalizacja: Będzin
Model:: A3 Sportback 2.0 TFSI Quattro / 240KM
Moje pytanie jest związane z dzisiejszym zdarzeniem i brzmi:
Co musi posiadać i jakie wymagania spełniać urządzenie do pomiaru prędkości pojazdu w ruchu.

Chodzi mi o coś takiego:
Wracałem dziś w Warszawy i jakieś 15 km przed Częstochową usłyszałem na CB o Policji zawracającej w kierunku Cz-wy. Akurat się do nich zbliżałem. Mijałem ich mając ok 110 km/h na liczniku (dozwolona 100km). Usiedli mi na ogonie. Przedemną jechały jakieś samochody i było po deszczu więc wycieraczki działały. Znak ograniczenia do 70km/h minąłem i zdjąłem nogę z gazu zwalniając spokojnie przed skrzyżowaniem do ok 80km/h.
Nie zdjążyłem jednak dojechać do skrzyżowania kiedy we wstecznym lusterku zauważyłem kolorową "dyskotekę" radiowozu.
Zjechałem na pobocze i zostałem zaproszony do "miśków".
Nie mieli oni jednak videoradaru a jedynie stary ręczny radar do pomiaru prędkości.
Pan pokazał mi wyświetlacz tegoż radaru objaśniając, że cyferki 105 to moja prędkość, a 108 to ich prędkość. Poinformował również, że mijając znak ograniczenia prędkości powinienem był jechać nie więcej niż on wskazuje, a nie zwalniać dopiero po jego przejechaniu. Na tej podstawie wystawił mi mandat 300 zł.

Podpisałem, wsiadłem wk&#$ny jak nie wiem co (bo "taryfikator to on zna i karze mnie najwyższą możliwą za to wykroczenie karą")!!.
Po chwili jednak (jechałem już dalej w stronę domu) zacząłem się zastanawiać czy teki pomiar prędkości jest dozwolony. Urządzenie nie pokazywało np. czasu kiedy pomiar został dokonany. Było podłączane chyba jakimś kabelkiem do auta (nie wiem czy to było tylko zasilanie czy informacja o prędkości radiowozu, bo przecież skądś radar musiał wiedzieć z jaką prędkością jadą oni i na tej podstawie zmierzyć moją prędkość).
Równie dobrze panowie mogli zmierzyć moją prędkość przed wjechaniem w obszar ograniczenia i po paru sekundach w tym obszarze mówić, że przecież przekroczyłem prędkość o 35km/h a nie (tak mi się wydaje, bo staram się tego od zawsze trzymać) nie więcej niż 19km/h.

I jeszcze jedno pytanie uzupełniające:
Jeśli podpisałem przyjęcie mandatu (czyli zgodnie z prawem przyznałem się do popełnienia wykroczenia w nim wpisanego) a na następny dzień dociera do mnie (jak emocje związane z zatrzymaniem opadną), że przecież zostałem zrobiony na szaro (jak może właśnie w tym przypadku) to jakie mam szanse przy odwołaniu się do sądu (bo z tego co wiem tylko taka możliwość pozostaje)?

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N 02 mar, 2008 21:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 02 lut, 2008 17:47
Posty: 697
Lokalizacja: Zgierz/Łódź
Model:: Baleno 1.6 GLX
chiron napisał(a):
Co musi posiadać i jakie wymagania spełniać urządzenie do pomiaru prędkości pojazdu w ruchu


wiem ze napewno takie urządzenie powinno pisiadać plomby,moj kolega kiedys powiedział ze nie przyjmie mandatu poniewaz widać było ze suszara była rozkręcana i plomb nie posiadała.Skończyło sie na pouczeniu. :D


Ostatnio edytowano N 02 mar, 2008 23:34 przez Mindetonation, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Pozdrawiam

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N 02 mar, 2008 22:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 24 lis, 2007 16:34
Posty: 240
Lokalizacja: Skierniewice
Model:: Suzuki Baleno
Ja przynajmniej myślę że już jest po fakcie :/ Trudno będzie udowodnić :/ a papier podpisany. Ale jeśli masz czas, zdrowie i co najważniejsze NERWY ZE STALI :583: :) to możesz się odwoływać :)


Ostatnio edytowano N 02 mar, 2008 22:21 przez Pablo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Malinowski jak będziesz taki żwawy to ci rente zabiorą

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn 03 mar, 2008 13:46 
Offline
Klubowicz KSP
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:22
Posty: 11921
Lokalizacja: Koszalin
Model:: GV 2.o 5MT
Nie polecam odwoływania , pomiar został dokonany najnowszej generacji urządzeniem o nazwie ISKRA . Jest to przyrząd do dynamicznego pomiaru prędkości bez względu na kont pomiaru a wskazania są precyzyjne i pewne. Nie ma potrzeby czaić się z tym cudem techniki w krzakach i namierzać obiekt od przodu na prostej. Technologia zastosowana w tym urządzeniu pozwala na pomiar w ruchu z tyłu z przodu lub nawet z boku , wynik jest pewny i szybki. Podaje wynik w dwóch wielkościach obiektu mierzonego i predkość obiektu z którego był dokonywany pomiar. Jest to nowość na wyposażeniu właściwych służb i z całą pewnością posiada aktualne badania techniczne. Od momentu wprowadzenia tego urządzenia fotoradar mobilny przestał być jedynym atrybutem służb do pomiaru prędkości pojadu poprzedzającego . Jedyne co można w tej sytuacji radzić to wyjątkową ostrożność i przestrzeganie przepisów RD.


Ostatnio edytowano Pn 03 mar, 2008 14:07 przez pitpaw, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Pozdrawiam były
Administrator Forum

http://www.klubsuzuki.pl

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn 03 mar, 2008 13:51 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 20 paź, 2007 22:30
Posty: 642
Lokalizacja: Łódź
Model:: Już nie Suzuki
Hmm nie chciałbym tu za bardzo polemizować ale faktycznie nasuwa się jedno pytanie. Skąd wiadomo na jakim odcinku został dokonany pomiar ?. Czy wierzymy Panom niebieskim na słowo ?. Przy wideoradarze wszystko widać, jak stoją krzakach to też wiadomo gdzie mierzą ale z czymś takim to może być różnie. Wydaje mi się to mało wiarygodne. Ale cóż, nie znam się na tym. Tak tylko na logikę wydaje się naciągane.


Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn 03 mar, 2008 13:51 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 19:39
Posty: 3365
Lokalizacja: Będzin
Model:: A3 Sportback 2.0 TFSI Quattro / 240KM
Dzięki Pitpaw za tę smutną nowinę.
Postanowiłem wpłacać 20zł na konto co 2 miesiące. Nikt mi nie powie, że nie spłacam, a hamscy panowie to już inna sprawa. Dawno nie spotkałem takiego "miśka-buraka".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn 03 mar, 2008 14:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 20:47
Posty: 2245
Lokalizacja: Nowy Sącz
Model:: Suzuki Bandit
Czy pomiar byłby wykonany we właściwy sposób czy też nie, podpisałeś papier.
Swoim podpisem potwierdzasz przyznanie się do popełnienia wykroczenia i odwoływaniem nic nie zdziałasz.


Góra
Jak to powiadają starzy górale: alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach :619:

Jeśli możesz, pomóż proszę - www.piecioraczki.pl

Forum Klub Suzuki

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So 19 kwi, 2008 21:16 
Offline

Dołączył(a): Śr 13 lut, 2008 01:28
Posty: 25
Lokalizacja: Warszawa
Model:: Swift 1.5
troche odgrzewam temat, ale pitpaw, skąd wiesz, że pomiar był zrobiony Iskrą a nie np Rapidem? Wg mnie Iskrę ciężko pomylić z Rapidem a Rapid chyba nie potrafi zrobić pomiaru w ruchu...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N 20 kwi, 2008 15:17 
Offline
Klubowicz KSP
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:22
Posty: 11921
Lokalizacja: Koszalin
Model:: GV 2.o 5MT
crism napisał(a):
pitpaw, skąd wiesz, że pomiar był zrobiony Iskrą a nie np Rapidem? Wg mnie Iskrę ciężko pomylić z Rapidem a Rapid chyba nie potrafi zrobić pomiaru w ruchu...


Sam sobie odpowiedziałeś , że ciężko jest pomylić te dwa urządzenia :)


Góra
Pozdrawiam były
Administrator Forum

http://www.klubsuzuki.pl

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn 21 kwi, 2008 21:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 04 gru, 2007 15:47
Posty: 17
Lokalizacja: Koszalin
Model:: Ford Mondeo
chiron napisał(a):
eśli podpisałem przyjęcie mandatu (czyli zgodnie z prawem przyznałem się do popełnienia wykroczenia w nim wpisanego) a na następny dzień dociera do mnie (jak emocje związane z zatrzymaniem opadną), że przecież zostałem zrobiony na szaro (jak może właśnie w tym przypadku) to jakie mam szanse przy odwołaniu się do sądu (bo z tego co wiem tylko taka możliwość pozostaje)?

Na odwrocie blankietu mandatu jest pouczenie! Zgodnie z nim ukarany mandatem ma prawo odwołać się od niego w ciągu 7 dni. Czytać panowie!
chiron napisał(a):
rządzenie nie pokazywało np. czasu kiedy pomiar został dokonany. Było podłączane chyba jakimś kabelkiem do auta (nie wiem czy to było tylko zasilanie czy informacja o prędkości radiowozu, bo przecież skądś radar musiał wiedzieć z jaką prędkością jadą oni i na tej podstawie zmierzyć moją prędkość).

Ten kabelek to prawdopodobnie było zasilanie a prędkość pomiaru mierzonego obiektu do prędkości radiowozu jest obliczana poprzez własny wewnętrzny algorytm urządzenia ( prędkość mierzonego obiektu nie może inna niż +/- 6km/h od radiowozu, a czas od pomiaru na pewno był wyświetlany!!)
ISKRA to bardzo przydatne urządzenie :562:


Góra
FordClubPolska
Waldek11 - FCP

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn 21 kwi, 2008 23:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 19:56
Posty: 6762
Lokalizacja: Ślunsk/EU
Model:: SS/SSS/E46 Cd
Ja dzis mialem troche inna sytuacje ...
Mianowicie jest ladna prosta droga ( teren zabudowany, a 2 przystanki na krzyz ... )
Jade 79 km/h czyli troszke za duzo, nie hamuje ...
Patrze wyskakuje dziad ( jak sie potem okazalo z Rapidem ... ), zatrzymuje mnie i zaprasza do auta ...
Pyta sie mnie czy wiem ile jechalem.
Odpowiadam 79 km/h, on mi pokazuje 84 km/h ...
Dodatkowo czas pomiaru odkad minal ( 1:30 min ) ... tylko ze z tego co widzialem to lapali z dwoch stron, masowka totalna, ludzie oburzeni ( w sumie nie dziwie sie ) ...
Jak wreszcie z tym jest - lapia jak chca, szkoda tylko ze nie wiem czy to byl moj pomiar rzeczywiscie ... :/
Nie chcialem sie sprzeczac bo nie bede jezdzic na sprawe do Gliwic, bo chyba tam by takowa byla ?
Mam pytanie co do legalizacji - oni mieli nalepke na srubie obudowy, a nie powinni miec dodatkowo z boku na rozejsciu jej ?


Góra
Co to znaczy zero kompromisów ? - tzn. zero pieniędzy od 1 danego miesiąca do 1 przyszłego :D
Były moderator forum - podziękowałem wraz z 17.03.2011

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt 22 kwi, 2008 06:55 
Offline
Klubowicz KSP
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:22
Posty: 11921
Lokalizacja: Koszalin
Model:: GV 2.o 5MT
Hellsin napisał(a):
Patrze wyskakuje dziad


Nie używaj takich epitetów :027: to po pierwsze a po drugie sam przyznałeś się że jechałeś za szybko , masz legalizowany prędkościomierz ? A naklejka jest tam gdzie powinna mogłeś poprosić o Świadectwo legalizacji :568: ale na miejscu zabrakło odwagi piratowi drogowemu :D


Góra
Pozdrawiam były
Administrator Forum

http://www.klubsuzuki.pl

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt 22 kwi, 2008 16:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 22 lis, 2007 19:56
Posty: 6762
Lokalizacja: Ślunsk/EU
Model:: SS/SSS/E46 Cd
Cytuj:
Nie używaj takich epitetów :027: to po pierwsze a po drugie sam przyznałeś się że jechałeś za szybko , masz legalizowany prędkościomierz ? A naklejka jest tam gdzie powinna mogłeś poprosić o Świadectwo legalizacji :568: ale na miejscu zabrakło odwagi piratowi drogowemu :D


szefie, jak sam bys jechal taka droga to bys wiedzial, czemu tak a nie inaczej zostal on nazwany ( co i tak jest lagodnym okresleniem ).


Góra
Co to znaczy zero kompromisów ? - tzn. zero pieniędzy od 1 danego miesiąca do 1 przyszłego :D
Były moderator forum - podziękowałem wraz z 17.03.2011

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt 22 kwi, 2008 17:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 07:07
Posty: 76
Lokalizacja: Kraków
Model:: GV 2007 2.0 M/T
Ale są i dobre strony. :D
Po ukaraniu mandatem radykalnie spada zużycie paliwa.
Na trasie Warszawa - Kraków - przed ukaraniem 11,2 po ukaraniu 8,7.
Czyli są tez jakieś oszczędności. :D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt 22 kwi, 2008 18:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 21 lis, 2007 17:35
Posty: 18
Lokalizacja: Katowice
Model:: Swift 1.3 GLX 5D Made in Japan '06
z "Policja" nie pogadasz :P


Góra
Kaszmirek
Suzuki Swift 1.3 GLX 5D
Made in Japan '06

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt 22 kwi, 2008 22:01 
Offline
Klubowicz KSP
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:22
Posty: 11921
Lokalizacja: Koszalin
Model:: GV 2.o 5MT
Cobra napisał(a):
z "Policja" nie pogadasz :P


A gdzie jest napisane w Ustawie o Policji że ta formacja ma prowadzić miłe dialogi ze społeczeństwem :D


Góra
Pozdrawiam były
Administrator Forum

http://www.klubsuzuki.pl

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt 22 kwi, 2008 22:07 
Offline
Redaktor Naczelny
Moderator
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:48
Posty: 15543
Lokalizacja: Warszawa
Model:: GV 2,0 DeLux
pitpaw napisał(a):
Cobra napisał(a):
z "Policja" nie pogadasz :P


A gdzie jest napisane w Ustawie o Policji że ta formacja ma prowadzić miłe dialogi ze społeczeństwem :D


a jest w Ustawie, że ma nie prowadzić miłych dialogów ze społeczeństwem :D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr 23 kwi, 2008 09:26 
Offline
Klubowicz KSP
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 08 paź, 2007 20:22
Posty: 11921
Lokalizacja: Koszalin
Model:: GV 2.o 5MT
Rennes napisał(a):
a jest w Ustawie, że ma nie prowadzić miłych dialogów ze społeczeństwem


Tego też pewnie nie ma :027:


Góra
Pozdrawiam były
Administrator Forum

http://www.klubsuzuki.pl

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr 30 kwi, 2008 10:15 
Offline
Przewodniczący Komisji Rewizyjnej
Moderator
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 20 paź, 2007 17:45
Posty: 2958
Lokalizacja: Warszawa
Mam pytanie o pomiar prędkości.

Samo urządzenie ma być legalizowane. A co ze źródłem zasilania takiego urządzenia?
Jak dostanę odpowiedź to wyjaśnię genezę pytania ;)

pozdrawiam - jasiek


Góra
Prosty lud oszukiwany jest przez mądrzejszych wymysłem wiary (...) na swoje uciemiężenie (Kazimierz Łyszczyński, De non existentia Dei)

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr 30 kwi, 2008 13:43 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 20 paź, 2007 22:30
Posty: 642
Lokalizacja: Łódź
Model:: Już nie Suzuki
Były już o tym dywagacje gdzieś. Czytałem również że niestety ale źródło zasilania do tych urządzeń nie musi mieć żadnej legalizacji/homologacji itp. itd..


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr 30 kwi, 2008 13:47 
Offline
Przewodniczący Komisji Rewizyjnej
Moderator
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 20 paź, 2007 17:45
Posty: 2958
Lokalizacja: Warszawa
A widzisz. A znajomy sprawę w sądzie grodzkim wygrał, właśnie na tej podstawie. Napisał do GUM pytanie, czy źródło zasilania urządzenia pomiarowego mającego legalizację również musi być legalizowane. Nie napisał, że chodzi o pomiar prędkości. Dostał odpowiedzź, że musi i sąd przyznał mu rację. Niestety dawne dzieje i nie wyciągnę od niego już tego kwitu ani potwierdzenia wyroku :(


pozdrawiam - jasiek


Góra
Prosty lud oszukiwany jest przez mądrzejszych wymysłem wiary (...) na swoje uciemiężenie (Kazimierz Łyszczyński, De non existentia Dei)

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr 30 kwi, 2008 21:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 04 gru, 2007 15:47
Posty: 17
Lokalizacja: Koszalin
Model:: Ford Mondeo
LINK:
http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... 6279492450


Góra
FordClubPolska
Waldek11 - FCP

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz 01 maja, 2008 19:49 
Offline
Przewodniczący Komisji Rewizyjnej
Moderator
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 20 paź, 2007 17:45
Posty: 2958
Lokalizacja: Warszawa
dzięki :)


pozdrawiam - jasiek


Góra
Prosty lud oszukiwany jest przez mądrzejszych wymysłem wiary (...) na swoje uciemiężenie (Kazimierz Łyszczyński, De non existentia Dei)

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt 02 maja, 2008 18:01 
Offline
Współzałożyciel Stowarzyszenia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 20 paź, 2007 22:30
Posty: 642
Lokalizacja: Łódź
Model:: Już nie Suzuki
Hmm, ale to nie wyjaśnia nadal suszarek zasilanych z akumulatora radiowozu. waldek11, czy źródło zasilania musi mieć legalizację czy nie ?.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr 07 maja, 2008 07:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 04 gru, 2007 15:47
Posty: 17
Lokalizacja: Koszalin
Model:: Ford Mondeo
nie


Góra
FordClubPolska
Waldek11 - FCP

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt 30 lis, 2018 14:04 
mam pytanie w ramach upewnienia się czy ten pomiar już działa bo znaki zostały odkryte a nigdzie nic na ten temat nie znalazłem. Gdyby ktoś posiadał informację niech da znać.


Góra
  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .